Nyári olvasni- és néznivalók

Nyári olvasni- és néznivalók

Nyáron talán mindenkinek egy kicsit több ideje van, ezért ajánlunk egy csokor hírt, linkeket, amelyeket érdemes megnyitni, elolvasni, megnézni.

Abel-díj 2024

Oslóban 2024. május 21-én átadták az idei évei Ábel-díjat Michel Talagrandnak a valószínűségszámítás és a sztochasztikus folyamatok terén elért áttörő munkájáért és kitűnő alkalmazásaiért a matematikai fizikában és a statisztikában. Mára ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy folyamatosan változó világunkban a véletlen folyamatok megértése alapvető fontosságú az üzleti élettől kezdve az időjárás-előrejelzésen át a nagy nyelvi modellekig. A részleteket  és a díjátadó ünnepség videóját megtalálják  a https://abelprize.no/ oldalon.

Michel Talagrand (Peter Badge fotója)

Lovász László a Yale Egyetem tiszteletbeli doktora lett

2024. május 20.-án a Yale Egyetem kilenc személynek adományozott tiszteletbeli oklevelet kiemelkedő teljesítményük vagy a közjóhoz való hozzájárulásuk elismeréseként, közöttük Lovász Lászlónak. A Yale 1702 óta adományoz tiszteletbeli okleveleket.

A Yale Egyetem méltatása emlékeztet arra, hogy Lovász László szinte minden díjat megkapott, amit matematikus kiérdemelhet, köztük a matematika legmagasabb kitüntetését, az Abel-díjat is: „Megtisztelő számunkra, hogy beleegyezett, hogy még egyet megkapjon, mégpedig attól az egyetemtől, ahol több mint fél évtizeden át tanított és kutatott, és amely maga is megtiszteltetésnek érzi, hogy átadhatja Önnek a műszaki és technológiai tudományok doktora címet.” A díjazott méltatása itt olvasható.

A 2024-es díszdoktorok fényképe: Az első sorban balról Risa Lavizzo-Mourey, Judith Rodin, Peter Salovey, Mahzarin Banaji és Hortense Spillers, a második sorban balról Lovász László, Kehinde Wiley, Mario Capecchi és Stephen Breyer (Fotó: Michael Marsland)

Stipsicz András nyertes ERC-pályázata

2024. április 11-én jelentette be az Európai Kutatási Tanács (ERC), hogy Stipsicz András, a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója immár másodszor nyerte el a rangos ERC Advanced Grantet. „Knots and Surfaces on four-manifolds” című projektjének célja a négydimenziós sima sokaságokkal kapcsolatos fontos kérdések vizsgálata. A most elnyert 2 millió eurós támogatás segítségével a tizenkettedik ‒ Stipsicz András vezetésével már a második ‒ ERC-kutatócsoport alakul a Rényi Intézetben, amint az honlapjukon olvasható.

A nyertes témáról bővebben fogunk írni az Érintő következő számában.

Stipsicz András (Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás.)

Besenyei Ádám-díj az ELTE Matematikai Intézetében

Az ELTE TTK Matematikai Intézetben az idei évben egy új díj került kiosztásra. A Besenyei Ádám-díj az Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszék 2022-ben tragikusan fiatalon elhunyt docensének állít emléket. A díjat a család alapította, és kifejezetten a tanár szakos hallgatók elismerését célozza. A díjat idén Vas Zsuzsanna és Vaszil Levente László kapta.

Zábrádi Gergely lett idén a Kar Kiváló Oktatója. Az ELTE honlapján olvashatnak az Eötvös Nap keretében kitüntetettekről és az egyetem új díszdoktorairól. 

Érettségire készülőknek jövőre is: valószínűségszámítás és statisztika

Az idei érettségi követelményeiről szóló ötrészes sorozatunk utolsó témakörében – valószínűségszámítás és statisztika  – az Érintő előző számában jelent meg Csapodi Csaba cikke  A feladatok megoldását itt találhatják. Ajánljuk a sorozatot a felkészüléshez a jövő évi érettségire is.

Váltószögek: Két videóbeszélgetés a matematikatanításról

 

Előző számunkban közöltük Kosztra Gábor cikkét a készülő podcast-sorozatáról. A Bolyai János Matematikai Társulat támogatásával készült műsor a matematikatanítás témáját járja körül.
 
Az első, áprilisban megjelent részben két középiskolai tanárral, egy kezdő és egy tapasztalt pedagógussal folyt a beszélgetés: Szeresd a munkád - Váltószögek podcast - #S01E01 - Így tanítanak ők - YouTube
Aki szívesen megnézi, itt találhatja. 
 
A matematika érettségi napjára időzítve elkészült a Váltószögek podcast második adása. Ebben két borásszal, Laposa Bencével és Szijjártó Előddel beszélgetett a két kérdező a korábbi matematikatanulási élményeikről: Hibázni ér - Váltószögek podcast - #S01E02 - Így tanultak ők - YouTube. Ezen a linken lehet megnézni a műsort, ami a Spotify-on is megtalálható.
 
Reméljük, sokakat érdekelnek a témáját és formáját tekintve újszerű műsorok. A folytatás ősszel lesz, és az Érintő is hírt ad a következő rész megjelenéséről. 
 
Bátorítunk mindenkit, hogy kövesse a BJMT facebook-oldalát, és iratkozzon fel a youtube csatornára.
 
A szerk.
(Nyitóképünk forrása: Pixabay, Elien Smid)