GAZDA(G)SÁG NEVET ADTUK A GAZDASÁG – TECHNIKA – MŰVÉSZET ROVATNAK, AMELYBEN BEMUTATJUK, HOL, MIKÉPPEN HASZNÁLJÁK FEL A MATEMATIKÁT, MILYEN GAZDAG IS AZ A KÖR, AMELYIK ÉRINTI EZT A TUDOMÁNYÁGAT. ( ROVATSZERKESZTŐK:  ILLÉS TIBOR, MOLNÁR-SÁSKA GÁBOR ÉS RÖST GERGELY.)

„Ezt a cikket elsősorban egykori cégem, a Graphisoft tapasztalatai inspirálták. Még ha nem is általánosíthatók a konklúziók, érdemes megosztani őket." Bojár Gábor írása a Rátz László Vándorgyűlésen 2023. július 4-én elhangzott előadás rövidített változata. Megjelent a Matematikai Lapok 2020/1. számában. Azok számára, akik nem hallották vagy még nem olvasták, az Érintőben is közöljük.

A Six Sigma egy új minőségügyi kezdeményezés, filozófia és módszertan is egyszerre. De mi is az a Hat szigma módszertan? Mi benne az új? Ez egy strukturált, egymásra épülő fázisokból (definíció, mérés, elemzés, fejlesztés és szabályozás) álló fejlesztési folyamat, amelynek fókuszában a vevői elvárás áll. A szigma alapvetően támaszkodik a matematikai statisztikára. Itt jön a képbe az elmélkedésünk témáját jelentő könyv." Tóth Csaba László fizikus vezet be a különleges témába.

A 2024. június 3. és 5. között megtartott szegedi Alkalmazott Matematikai Konferencia bizonyította, hogy ma Magyarországon jelentős –  jellemzően ipari és egészségügyi –  területeken megkerülhetetlen a matematikára alapozott kutatás és a ráépülő fejlesztés. A sikeres konferencia rendkívül sok matematikai alkalmazást felvetett, közülük néhány szilánkot mutatunk be.