27. szám 2023. március

Még több cikk

Az Érintő márciusi száma idén is a Matematika Világnapján, 03.14-én, a π-napon jelent meg, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a matematika jelenlétére mindennapjainkban.  Magyarország a Bolyai Társulat szervezésében csatlkozott a nemzetközi Mathematics in the Street eseményhez, amelynek keretében 2023. március 12-én vasárnap a világ több pontján rendeztek utcai, matematikát népszerűsítő rendezvényeket.  Arról, hogy milyen is volt nálunk a matematika az utcán, Szász Réka írt összefoglalót.

A hiperbolikus geometria felfedezése, Bolyai, Lobacsevszkij, Gauss, majd később Riemann, Klein, Poincaré 19. századi munkássága meghatározó lett a 20. és a 21. században is, amikor Thuston sejtését Perelman bizonyította. Bolyai tehát nemcsak a párhuzamosok problémáját oldotta meg, de megadta a két- és háromdimenziós esetben a „tipikus”, legtöbbször előforduló geometria konstrukcióját is. A 200 éves folyamaton Stipsicz András vezeti végig az olvasót.

2023. július 9. és 14. között Budapesten kerül megrendezésre a CERME13 európai matematikaoktatási konferencia, amelyre 61 országból 834 előadással vagy poszterrel jelentkeztek kutatók.  A konferencia honlapja: https://cerme13.renyi.hu/. A szervezőknek  segítőkre van szükségük a rendezvény lebonyolításhoz, ehhez várják az önkéntes jelentkezőket. Mostanáig a következő részleteket lehet tudni...

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének és tagjainak támogatása mellett, 2019 májusában alapították meg a Fiatal Kutatók Akadémiáját. 2021-ben az FKA hivatalosan is bekerült az MTA Alapszabályába és költségvetésébe. Gselmann Eszter matematikus szemmel mutatja be azt, hogy miért fontos a fiatal kutatók, általánosságban véve az egész kutatói réteg és az egész társadalom számára az FKA.

2022. december 16-án a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben került sor a Bolyai János Matematikai Társulat 2022-es évi díjainak átadására és a Schweitzer és Kürschák versenyek eredményhirdetésére. A Beke Manó Emlékdíjakat a nyári Rátz László Vándorgyűlésen osztották ki, míg a Szele Tibor, Grünwald Géza, Rényi Kató, Farkas Gyula, Patai László nevét viselő díjakat a téli rendezvényen vehették át azok, akiket a Bizottságok kiválasztottak. Gratulálunk a kitüntetetteknek!

A százéves szegedi matematika aranykorának első és második „triumvirátusáról”,  arról, hogyan  köszönhető a szegedi Actának, hogy a harmincas évekre az ország leggazdagabb matematikai szakfolyóirat-tárává nőtte ki magát a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének Matematikai Szeminárium Könyvtára, és hogy milyen volt 2022. okt. 7-én a Centenáriumi ülés, Varga Ferencné számolt be.

Az utóbbi évtizedekben a tanítás során előtérbe került a matematika alkalmazása, és előtérbe kerültek a szöveges feladatok. Az érettségi vizsgán sokszor találkozunk hosszú szövegű matematika feladattal. A legtöbb matematikatanárnak nem ezek a feladatok a kedvencei. Mégis, mivel az érettségi vizsgának ez része lett, tanárként nem bújhatunk ki a kérdés elől, hogyan tudjuk segíteni a diákokat a hosszabb szövegű feladatok megoldásában. Tamásné Kollár Magdolna osztotta meg ötleteit és módszereit.

A lvivi Skót Kávéház olyan kiváló lengyel matematikusok gyülekező helye volt, mint Banach, Borsuk, Mazur, Kuratowski, Steinhaus, vagy épp Ulam. Itt jegyezték fel egy kemény fedeles füzetbe, a Skót Könyvbe a fontosabb matematikai problémákat. Tarcsay Zsigmond cikkében a Skót Könyv híres 153-as problémájáról, és a problémát megoldó különleges (és különösen sokoldalú) svéd matematikusról, Per Enfloról lesz szó.

Mordechai Ben-Ari, az izraeli Weizmann Institute of Science professzora egy igazi matematikai gyöngyszemmel ajándékozta meg az olvasókat. Matematikai meglepetések című könyve a matematika számos területéről mutat be olyan, jellemzően kevésbé ismert összefüggéseket, kapcsolódási pontokat, amelyek mind a középiskolai, mind az egyetemi oktatást megszínesíthetik. Bárki szabadon letöltheti a könyvet, olvasása Bozóki Sándor szerint óriási élmény.

A 2020-as NAT és az ehhez tartozó kerettanterv változásai miatt az érettségi követelmények megváltoztatása is szükséges volt. Csapodi Csaba most induló cikksorozatának az a célja, hogy segítse az érettségire felkészítő kollégák munkáját. A sorozat 5 cikke negyedévenként egy-egy nagyobb témakörrel foglalkozik, az első: Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok.

Kovács Sándor  Differenciaegyenletek című, a Typotex-nél 2020-ban kiadott művéről írt Insperger Tamás kedvcsináló ajánlót. A klasszikus (Kolmogorov előtti) valószínűségszámítás tudorának, Jordán Károlynak a Calculus of finite differences (Budapest, 1939) című monográfiája után ismét egy magyar szerző tankönyvének örülhetünk ebben a fontos témában. Akit  érdekel, mi a különbség a differenciaegyenletek és a differenciálegyenletek között, olvassa el György Szilvia recenzióját is. Tovább...

Kovács Sándor Differenciaegyenletek (Typotex, 2020) című könyvét szomszédos cikkünkben Insperger Tamás ismertette. Ugyanennek a műnek a recenzióját egy másik szemszögből György Szilvia  annak bemutatásával kezdi, hogy mekkora különbségek lehetnek a differenciál- és a differenciaegyenletek, vagy alkalmazott szemlélettel fogalmazva, a folytonos és a diszkrét idejű modellek között. Amint azt a könyv előszavában is olvashatjuk, az alkalmazott és elméleti matematika bizonyos területein gyakran előbukkannak a differenciaegyenletek is.

Egy  szegedi orvostechnikai cégnél dolgozom data scientistként. A cég profilja: gyógyszerrezisztens epilepsziásoknak kifejleszteni egy implantálható eszközt, ami képes arra, hogy detektálja: az illetőnek éppen rohama kezdődik-e, és ha igen, úgy meg is állítja... Persze az iparban mást kell tudni, mint az egyetemen. A definíciók, tételek helyett a kódolás, a bizonyítások helyett pedig a modellezés..., de a sok év matematikával töltött idő megtanított arra, hogy hamar elsajátítsam azt, amit kell. – Kurics Tamással Paulovics Zoltán készített interjút.

Pelikán József, az ELTE Algebra és Számelmélet Tanszékének nyugalmazott adjunktusa, az algebra lenyűgöző tudású oktatója, a matematikai versenyeknek diákkorában rendkívül sikeres résztvevője, majd évtizedeken át vezető személyisége, 2023. január 20-án váratlanul elhunyt. Életútjának rövid összefoglalását Pálfy Péter Pál többek személyes emlékeivel egészítette ki.