26. szám 2022. december

Még több cikk

2023-ban lesz Neumann János születésének 120. évfordulója. Benczúr András tanulmányában röviden bemutatja Neumann életútját, részletesen ismerteti utolsó, 1958-ban megjelent írását, amelynek címe: „A számológép és az agy”. Ehhez kapcsolódik saját kutatása arról, hogy milyen új megvilágítást ad a számítógépek és az élő emberi elmék összevetése az infoszférában betöltött szerepük alapján. Tovább...

John Urschel nevét sokan ismerhetik, akik érdeklődnek az amerikai foci iránt. Urschel 2014-től 2016-ig volt a Baltimore Ravens csapatának támadófal-embere, 26 évesen úgy döntött, hogy az MIT-n szeretne PhD-t szerezni matematikából. Nem mindennapi történetét feleségével közösen írta meg Mind and Matter című könyvében. Juhász Péter (futtball- és matematikarajongó) írt kedvcsinálót a könyvhöz.

Két év szünet után 2022-ben más néven éled újra a matematikatanárok körében nagy megbecsülésnek örvendő Graphisoft-díj. A népszerű elismerés új keretek között kerül kiosztásra, de a díjazottak kiválasztási módszere nem változik. A díj történetéről, a névadó Reményi-házaspár életéről (benne a komplex matematikatanítási kísérletről) és az első díjátadóról Ács Katalin számol be.

Nyolc héten belül négy jól ismert tagját, a magyar matematikai élet egy-egy részének meghatározó személyiségét veszítette el a Bolyai János Matematikai Társulat. 2022. október 16. és december 8. között elhunyt Révész Pál matematikus, Állami Díjas akadémikus (88 évesen), Somfai Zsuzsa Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanár (78 évesen), Holló-Szabó Ferenc Ericsson-díjas tanár (57 évesen), és Besenyei Ádám Gács András-díjas kutató és tanár, az ELTE TTK kétszeres Kar Kiváló Oktatója (40 évesen). Mélyen gyászoljuk őket.

Nehezen felfogható és feldolgozható veszteség érte a magyar matematikusok és matematikatanárok közösségét, egyúttal az Érintő szerkesztőségét. Besenyei Ádám, az ELTE Matematikai Intézete Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszék docense 2022. december 8-án, életének 41. évében eltávozott közülünk. Egy nagyon nagy tudású, széles látókörű, rendkívül szerény, mindenki által tisztelt és szeretett kollégát veszítettünk el.

Ebben a cikkben valós normált terekről és azok távolságtartó leképezéseiről lesz szó. A szükséges fogalmak bevezetése után ismertetünk egy nagyon szép tételt, a Mazur–Ulam-tételt, majd rátérünk annak egy nagyon természetes általánosítására (Mankiewicz tétele). Ezek után teszünk néhány megjegyzést arra vonatkozóan, hogy hogyan néz ki egy gömb és a felülete, és kimondjuk Tingley sejtését, ami amennyire egyszerűnek hangzik, annyira nehéz. (És a mai napig megoldatlan.) Titkos Tamás cikke következik.

Spencer Kagan neve, kooperatív tanulási technikákat kutató és népszerűsítő tevékenysége világszerte jól ismert. 2001-ben magyarul is megjelent könyve, módszereit már két évtizede sok iskolánkban használják. Kovács-Koszó Eszter, Kiss Viktória és Kosztolányi József ezeket a stratégiákat egészítette ki néhány gyakorlati ötlettel, amelyek kísérleteik alapján is jól illeszkednek a mai magyarországi matematikaórákba. Tovább...

2022. december 12-én 22. alkalommal adták át 2-2 matematikát, fizikát, kémiát, illetve biológiát oktató pedagógusnak a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az idei évtől kezdődően a díjazott tanárok egyenként 2 millió forinttal járó elismerést vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány több mint két évtizede ismerve a közoktatásban dolgozók nehéz helyzetét, egyedülálló módon támogatja a reáltantárgyakat magas színvonalon oktató, elhivatott, tanítványaik által tisztelt, szeretett, elismert pedagógusokat. Kik lettek az idei díjazottak?

Október utolsó hétvégéjén rendezte meg a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok szokásos Ifjúsági ankétját a MATFUND Alapítvány szervezésében, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat háttértámogatásával. A kétnapos előadássorozatra a 2021–22-es tanév KöMaL-pontversenyeinek legjobbjai kaptak meghívást. Következik  a rövid beszámoló.

A 2022. évi Gács András-díjat  az ELTE két oktatója, Bérczi Kristóf és Frenkel Péter kapta meg. A Gács András-díjat 2018-ban és 2019-ben is az ELTE dísztermében tartott Matematikus hangverseny keretében adták át, azonban 2020-ban és 2021-ben nem lehetett megtartani az ünnepélyes díjátadót. Ezért 2022. október 5-én nemcsak az idei, de a tavalyi és a tavalyelőtti díjazottakat is köszöntötték az ELTE dísztermében a hangverseny szünetében. Tovább...

2022. október 5-én 40. alkalommal rendezték meg az ELTE Matematikus Hangversenyét. A Matematikus Hangversenyek olyan ingyenes koncertek, ahol matematikusok (egyetemi hallgatók, oktatók, nem feltétlenül az ELTE-ről) esetleg családtagjaikkal, barátaikkal zenélnek főként (de nemcsak) matematikus hallgatóságuknak. A Matematikus Hangversenyek történetéről, kialakulásáról, fejlődéséről két korábbi főszervezőjükkel, Somogyi Krisztiánnal és Horváth Andrással beszélgetett Oláh Vera.

A magyarországi matematikának egyik kiemelkedő területe a gráfelmélet. A nemzetközi szakkönyvekben, példatárakban nagyon gyakran találkozhatunk hivatkozásokkal magyar matematikusok tételeire, hazánkban kitűzött versenyfeladatok bemutatásával. Ezek a példák megmozgatják a fiatalok fantáziáját, hiszen a problémák megoldása szinte minden esetben valamilyen speciális felismerésen, különleges fogalomtársításon alapul, így komoly szellemi kihívást jelent még a matematikailag képzettek számára is. Fonyó Lajos és Fonyóné Németh Ildikó jól hasznosítható, sokszínű anyagot kínál az iskolai szakkörök számára.

David F. Anderson, Timo Seppäläinen, Benedek Valkó: Introduction to Probability című könyvéről Major Péter írt ismertetőt. A könyv célja az, hogy bemutassa a valószínűségszámítás alapjait, és legfontosabb, nehéz matematikai apparátust nem igénylő eredményeit. A szerzők olyanokkal is meg akarták ismertetni a valószínűségszámítást, akik nem tanultak mértékelméletet. Fontosnak tartották, hogy ne csak az eredmények bizonyítását ismertessék, hanem bőséges példaanyag segítségével érzékeltessék azok hasznosságát is. Tovább...

Az index absztrakt fogalmát korántsem egyszerű megérteni, főleg, ha avval először az egyetemen találkozik a hallgató. A tanárnak, egyetemi oktatónak fel kell ismerni a problémát, és didaktikusan elmagyarázni a válaszokat a külföldi egyetem nemzetközi diákjaiban felmerülő kérdésekre. Erről ír szubjektív beszámolójában a Cipruson, Famaguszta városában tanító Vizvári Béla.

A Lendület pályázat idei nyerteseinek köszöntésén ismét két fiatal matematikussal találkozhattunk. Bárány Balázs (aki az NKFIH pályázatán is sikeres volt) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, Vidnyánszky Zoltán pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen indíthatott kutatócsoportot. A fénykép, amelynek forrása az mta.hu, a Lendület program díjátadóján Vidnyánszky Zoltán előadásán készült. A cikk néhány szóval bemutatja mindkét nyertes kutatását. Tovább...

Avagy hogyan indította el Lord Byron lánya a digitális kort a számok költészete által. James Essinger könyve új perspektívából mutatja be Lady Ada Lovelace életét, valóban jogosan tekintjük-e őt a világ első programozójának? Milyen akadályok álltak annak az útjában, hogy a digitális korszak majdnem egy évszázaddal korábban megkezdődjön? Binzberger Viktor ajánlója nagy kedvet csinál a könyv elolvasásához.

Megnézték már az Álmok Álmodói 20 kiállítást a Millenárison? Ha nem, 2023. január 31-ig még megtehetik. A téli- vagy a síszünetben vigyék el a gyerekeket, unokákat: sem a felnőttek, sem a gyerekek nem fognak unatkozni, annyiféle  tudományos régiség és újdonság között lehet válogatni, Szent-Györgyitől Karikó Katalinig, Bolyaitól Lovász Lászlóig, a régi autóktól az űrhajóig, a bolygóktól a fekete lyukig. Akik pedig mertek nagyokat álmodni, mind magyar feltalálók és tudósok, érdemes őket megismerni.