HÍREK – ÚJDONSÁGOK ROVAT A MATEMATIKÁHOZ ÉS A BOLYAI TÁRSULATHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEKRŐL, ÚJDONSÁGOKRÓL SZÓL. (ROVATSZERKESZTŐ: RÁKÓCZI ILDIKÓ.)

Nyáron talán mindenkinek egy kicsit több ideje van, ezért ajánlunk egy csokor hírt, linkeket, amelyeket érdemes megnyitni, elolvasni, megnézni. Az idei Abel-díjról, az ELTE Matematika Intézet díjairól, az EU idei nyertes ERC-pályázatáról, a BJMT Váltószögek podcast-adásairól, a Yale Egyetem újabb díszdoktoráról és érettségi sorozatunk befejező részének feladatairól lesz szó.

Nagy érdeklődés kísérte a szegedi SZTE Bolyai Intézetben megtartott Pi-nap előadásait. Az idei volt az első alkalom, hogy a matematika világnapján a szegedi matematikusok kifejezetten a Pi-nap apropóján beszéljenek érdekes matematikáról, természetesen a pi számmal kapcsolatban. A rendezvényre a szójáték kedvéért pizzával, pitével és Piroska szörppel is készültünk, segítségükkel a csütörtök késő délutáni időpont ellenére sikerült megtöltenünk a száz főnél is nagyobb Bolyai-termet." Győrffy Lajos küldte el a beszámolót.

 A Matematika Nemzetközi Világnapja (március 14.) alkalmából a Bolyai János Matematikai Társulat több mint negyven önkéntessel, két budapesti és öt vidéki helyszínen többszáz ember bevonásával idén is megszervezte a Matek az Utcán eseménysorozatot. A Társulat kezdeményezéséhez a helyi szervezők saját programokkal kapcsolódtak. Azt, hogy milyen trükkökkel sikerült népszerűsíteni a matematikát az ország utcáin, Barbarics Márta foglalta össze.  

2024. április 3-án az ELTE Jogi karának dísztermében a Matematikus Hangverseny keretében adták át az idei Gács András-díjakat Csomós Petrának (ELTE) és Ruff Jánosnak (PTE). Örömteli volt látni és hallani, hogy a koncerten néhány „régi” zenész-matematikus mellett különösen sok új fiatal lépett fel. További részletek itt.