KÖNYVESPOLC – AJÁNLÓ ROVATBAN ELSŐSORBAN OLYAN KÖNYVEKRŐL SZERETNÉNK TUDÓSÍTANI ÉS OLYAN ELEKTRONIKUSAN ELÉRHETŐ ÍRÁSOKAT AJÁNLUNK, AMELYEK A MATEMATIKA BÁRMELY RÉSZE VAGY KAPCSOLATAI IRÁNT ÉRDEKLŐDŐK SZÁMÁRA KÍVÁNATOSAK LEHETNEK. (ROVATSZERKESZTŐ: TÓTH JÁNOS.)

Giorgio Parisi: A seregélyek röpte című könyvében nyolc önálló kis történet van, amelyek mind a szerző fizikai Nobel-díját megelőző időszakban születtek. Az első fejezet címe, A seregélyek röpte nem metafora, hanem a lehető legkonkrétabban kell érteni. A Rómában nagy csapatokban repkedő madarak összehangolt mozgásának tudományos vizsgálatáról szól. Az utolsó fejezet pedig Édith Piafot idézi. Lente Gábor vegyészprofesszor ajánlja a könyvet.

Az egyszerű, de elegáns sötétzöld címlap egy nagy méretű és vaskos kötetet takar, ami több mint ötszáz sűrűn szedett oldalon minél természetesebb módon bevezetve, gondosan felépítve tartalmazza a lineáris algebra témáit az alapoktól kezdve egészen a határterületekig. Wettl Ferenc Lineáris algebrájának moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy különböző, mérnöki, közgazdasági vagy természettudományios képzések akár alap-, akár mesterfokú kurzusain tankönyvként és kiegészítő anyagként is szolgáljon. Ács Bernadett mutatja be a könyvet.

A cím egy 2024 májusában bemutatott érdekes játékfilmre utal, amelynek főhősnője a Szemerédi-tételből kiindulva bebizonyítja a Goldbach-sejtést (a következtetés nem igaz). A Wikipédia segítségével elolvasható a film leírása, a Goldbach-sejtés és a Szemerédi-tétel, mégsem tartom feleslegesnek a három kérdést egy rövid cikkben tárgyalni – írja Simonovits András.