29. szám 2023. szeptember

Még több cikk

A közelmúltban egy több mint fél évszázadon át megoldatlan geometriai sejtést sikerült igazolniuk magyar kutatóknak. A bizonyítás a geometria, a Fourier-analízis, a lineáris programozás, a gráfelmélet és a számítástudomány módszereit ötvözi. Az eredményről 2023 júliusában a tudományos ismeretterjesztés nemzetközi etalonjának számító Quanta Magazine is beszámolt [1]. Ketten az öt szerző közül, Ambrus Gergely és Varga Dániel mutatják be a híres problémát és a bizonyítást

Az utóbbi időszak legnagyobb port kavaró nyelvközpontú mesterséges intelligencia (MI) fejlesztése, a ChatGPT lényegében csak 10 éves múltra tekint vissza. Bár működése korántsem hibátlan, mégis áttörésnek számít a természetesnyelv-feldolgozás területén. Ennek kapcsán ír Héja Enikő az előtanított nyelvmodellekről, végül röviden ismerteti a Nyelvtudományi Kutatóközpontban fejlesztett magyar GPT-3 nyelvmodellt, a PULI GPT-3SX-et, és kitér a nyelvmodellek potenciális veszélyeire. Arra is fény derül, hogyan változik a svájci bicska konyhai robotgéppé...Tovább...

Az Érintő 2023 júniusi számában debütáló Héttusa rovat mindenkinek szóló fejtörő feladványai közül a másodikra érkezett a legkevesebb, mindössze négy helyes megoldás. Lehet, hogy túl nehéz volt? Pálvölgyi Dömötör tízéves kislányával addig tologatta a korongokat...amíg a feladatból egy cikk született. Ennek a cikknek a célja, hogy körüljárja ezt a példát, és bemutassa az ehhez kapcsolódó egyéb eredményeket.

Előző számunkban elindított új rovatunk első tapasztalatairól számol be Róka Sándor, a feladatok gazdája. A továbbiakban is szeretnénk olyan feladatokat kitűzni, amelyek megoldására egy érdeklődő tizenévesnek is hasonló esélye van, mint egy nyugdíjas matematikatanárnak; amelyeken jó gondolkozni, érdekesek és több úton is megközelíthetjük a választ, és  amelyek újabb kérdéseket inspirálhatnak, elindulhatunk mélyebb és általánosabb vizsgálatok felé. Az első feladatsor megoldásai és megjegyzései itt olvashatók.

Új feladatok a Héttusa rovatban! Ismét 7 olyan gondolkodtató kérdés, amelyet megoldhat akár egy általános iskolás,  de érdekes még annak is, aki rendszeresen foglalkozik. matematikával . Akit érdekelnek az első forduló tapasztalatai, az első hét feladat és azok megoldása, nézze meg a Beszámolót a Héttusa 1. fordulójáról. A kitűzött feladatokra bárki küldhet megoldást, elég a feladatok sorszámát és a feltett kérdésekre a válaszokat megküldeni. Figyelem! A  határidő: 2023. október 1. Következnek a feladatok.

A négynapos Matematikatanárok Rátz László Vándorgyűlését minden év július első hetében, közvetlenül a tanévzárás után rendezi a Bolyai János Matematikai Társulat. Minden évben más-más város a találkozó helyszíne: több évtized után idén a főváros, a Graphisoft Park kellemes környezete várta a résztvevőket. Aki nem tudott eljönni, annak is érdemes megnézni néhány videóra felvett és a Youtube-re is felkerült előadást. Tovább…

A cikksorozat harmadik része a Függvények témakörről és változásairól szól. Csapodi Csaba táblázatos formában mutatja be, hogyan módosulnak ebben a témában az érettségi követelmények 2024-től, röviden magyarázva, értelmezve, indokolva a változásokat. Néhány, újdonságnak számító ismeret esetén mutat olyan feladatokat, amelyeket a követelmények alapján el tudna képzelni egy feladatsorban. A feladatok megoldása Facebook-oldalunkon és a következő számunkban is megjelenik. Tovább...

Idén első alkalommal rendezték meg az IMSC (International Mathematics Summer Camp) matematikatábort, 2023. június 19. és július 4. között Pekingben. 23 ország között mi is meghívást kaptunk a részvételre. A magyar színeket az idei MEMO-n induló csapattagok és kísérőik képviselték, akik rengeteg élménnyel és tudással tértek haza. A diákok beszámolója Lenger Dániel, Borbényi Márton és Baran Zsuzsa csapatvezetők segítségével készült el.

Idén augusztus 21. és 27. között rendezték meg a szlovákiai Sztrecsényben (Strečno) a 17. Közép-európai Matematikai Olimpiát (MEMO), amelyen a szokásos 10 ország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia) vett részt. A ezüstérmet nyert magyar csapatot Lenger Dániel és Imolay András vezette.

Talán a 2019-es  Varga100 konferencia jól sikerült szervezése volt az egyik oka annak, hogy a European Society for Research in Mathematics Education (ERME) 2023-ra Budapestnek adta a 13. CERME matematikatanítási konferencia megrendezésének jogát. A Congress of the European Society for Research in Mathematics Education többszáz fős rendezvényeire kétévente kerül sor. Idén júliusban az ELTE és a Rényi Intézet volt a csaknem ezer fős esemény házigazdája, amelynek sikeréről Oláh Vera ad hírt.

A European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) által szervezett európai modellezési hét, ami egy ipari matematikai alkalmazásokra és gyakorlati feladatmegoldásra épülő workshop, évente más-más európai országban kerül megrendezésre. Idén a szegedi Bolyai Intézet fogadta 14 ország 52 hallgatóját, akik 10 csoportban kerestek matematikai megoldást 1-1 gyakorlati problémára a határtudományok és az ipar területéről. Juhász Nóra beszámolóját a résztvevők élményei egészítik ki.

Aki úgy gondolja, hogy ismeri a folyóiratot, induljon el bátran a most következő kvízjátékon. (QR-kódja a képen.) Aki még nem ismeri, az is, hiszen a kvíz megoldásából sokat megtudhat egy örök lap múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A tartalmi, formai és előfizetési újításokról Kós Rita kedvcsináló írása olvasható.

Hogyan zajlott az idei Nemzetközi Matematika Diákolimpia, hogyan folyt a felkészülés? Azok a ma még csak általános iskolások, akiknek jól megy a matek, hogyan kerülhetnek be pár év múlva a csapatba? Melyek azok a tehetséggondozó lehetőségek, versenyek, amelyek elősegítik az utánpótlás-nevelést?  Dobos Sándor, aki a magyar IMO-csapat helyettes vezetője, és évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a témában, minderről részletesen beszámol.

Ha vannak is, akik tudják, kevesen vallják be maguknak, hogy a matematika egyes területei, különösképpen az informatikával határos területei jelentős filozófiai motivációk hatására jöttek létre. Ebben az írásban Kaposi Ambrus és Molnár Zoltán Gábor  bemutat néhány filozófiai motiváltságú témát, arra biztatva az olvasót, hogy legyen nyitott a formális tudományok és a filozófia gyümölcsöző kapcsolatának felfedezésére. Arra a kérdésre, hogy képesek-e a formális tudományok filozófiai kérdéseket eldönteni, az egyik példájuk a képen látható Alfred Tarski és Volker Halbach nevéhez fűződik. Tovább...

Azt hiszem, közös élményünk nekünk, matematikusoknak, hogy időről időre megpróbáljuk elmondani nemmatematikus családtagjainknak, hogy mi az, ami a matematikában szép és izgalmas. Vagyis mi az, ami bennünket annyira lenyűgöz, és oly sok időt töltünk vele. Ilyen fiktív családi beszélgetések adják a keretét Pintér Gergő ismeretterjesztő könyvének. Biró András ajánlja a Libri kiadásában idén megjelent, laikusoknak és matematikát jobban ismerőknek egyaránt érdekes könyvet.

Matematika iránt érdeklődő tizenegyedikes gimnazistáknak szervezett tábort a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. Ez nem egy hagyományos feladatmegoldó tábor volt, célja, hogy a matematika iránt érdeklődő fiatalok képet kapjanak arról, mit is csinál egy alkalmazott vagy kutató matematikus az egyetemen és később, a munkája során. Győrffy Lajos, aki nagy lelkesedéssel vágott bele a szervezésbe, leírja, hogyan jutott el az ötlettől és a motivációtól a LEMMA megoldásáig…

Egy korábbi Érintő cikkben szerepelt már a híres lvivi Skót Kávéház, ahol kiváló lengyel matematikusok a Skót Könyvbe jegyzeték fel a fontosabb matematikai problémákat. Ebben a cikkben Hugo Steinhaus 123-as sorszámú problémájáról lesz szó, amelyet ma már csak sonkásszendvics-problémaként emlegetnek. Titkos Tamás ismerteti (kicsit leegyszerűsítve) a tételt és a bizonyítás vázlatát.

Szinte hihetetlen, hogy a huszadik század második felétől mindmáig olyannyira népszerű Martin Gardner sok könyve közül a Szórakoztató matematikai fejtörők az első, amely magyarul is megjelent. Többszáz cikke közül néhányat már lefordítottak a nyelvünkre, és a szerzővel egy-két beszélgetés is megjelent már magyarul. Honfitársaink szemében Gardner nagy érdeme, hogy a Császár-poliédert, Császár Ákos  felfedezését megismertette a világgal. Hujter Mihály nemcsak a könyv rejtvényeiről ír szórakoztatóan (el nem árulva a megoldást), de a felmerült témákkal és a szerzővel kapcsolatos gondolatait, ismereteit is megosztja olvasóival.

A kolozsvári Ábel Kiadó gondozásában 2019-ben megjelent Variációszámítás jegyzet alapját Haar Alfrédnak az 1928/29-es tanévben Szegeden előadott Variációszámítás kurzusa képezi. Nyelvezete és tartalma viszonylagos régisége dacára sem nevezhető elavultnak vagy meghaladottnak, sőt, Kánnai Zoltán véleménye szerint a jegyzet egy olyan előadási mód lenyomata, amely tükröt tart a mai oktatók elé, hogyan kell egyetemen tanítani. Tovább...

60 évvel ezelőtt, 1963 májusában, 81 évesen hunyt el Kármán Tódor, akinek nem sokkal előbb J. F. Kennedy elnök adta át a Nemzeti Tudományos Érem kitüntetést. Kármán Tódor neve egyaránt kapcsolódik az atombombához, az aerodinamikához, a szilárdságtanhoz, vagy a tüzeléstechnikához. Az aerodinamika és a mechanika területén munkája kétségtelenül megalapozott számos eredményt, ezek elméleti voltuk miatt nem rögtön, hanem a számítógépek térnyerésével váltak egyre fontosabbá, beépülve a mai modern végeselemes, véges térfogatos szimulációs szoftverekbe. A világhírű gépészmérnököt így látja Józsa Viktor.

A KöMaL nyári fizika-matek táborának ismét Dombóvár adott otthont 2023. június 23-29. között. Kétszer húsz fiatal töltött el egy hetet a nyárból intenzív feladatmegoldással az ideális helyszínen, ahol játékra, strandolásra, tábortűzre is jutott idő. Kós Rita írása  Molnár István Ádám táborozó és Dobos Sándor tanár úr beszámolóját tartalmazza.

Életének 93. évében elhunyt Andrásfai Béla, a Műegyetem nyugalmazott docense. Több évtizeden át ő jelentette a BME-n „a” gráfelméletet. Egyetemi jegyzetei mellett jelentős volt a több kiadást megért „Ismerkedés a gráfelmélettel” című könyve, amelyet főleg érdeklődő gimnazistáknak (és tanáraiknak) szánt. A gráfelmélet fáradhatatlan kutatójáról, oktatójáról és népszerűsítőjéről  Recski András emlékezik meg.

Vizvári Béla visszaemlékezése Maros Istvánra elválaszthatatlan a kor történelmétől és tudománytörténetétől, benne a SZTAKI, a NIM IGÜSZI, vagy a SZÁMKI szerepével. Ő maga is  jól ismeri az operációkutatás és a számítástechnika fejlődésének utóbbi hatvan évét. Krekó Bélára, Kornai Jánosra, Prékopa Andrásra, Heppes Aladárra, Stahl Jánosra is emlékezik, amikor Maros Istvántól búcsúzik.

Nagyon jó eredményeket értek el a magyar diákok az idén augusztus 28. és szeptember 4. között Szegeden megrendezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI). Rendező országként hazánk két csapatot indíthatott, a nyolc diákolimpikon egy ezüst- és öt bronzérmet szerzett, a többi két csapattag dicsérettel tért haza a világ legrangosabb informatikai versenyéről, amelyre a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében készültek fel. Képes Gábor cikkében kiemeli a magyar diákok igen erős matematikai felkészültségét.

Különböző nyári és kora őszi eseményekről adunk hírt egy csokorban: a fenntartható fejlődés nemzetközi tudományos évtizedének kihirdetése, Stépán Gábor és Matolcsi Máté (képünkön) rangos díjai, a Fejes Tóth László-érem megalapítása, a Pluhár András 60 minikonferencia, az Innotéka Magazin interjúja Stipsicz Andrással. Olvassák el, és kattintsanak a részletekre is!