24. szám 2022. június

Még több cikk

Bali János először matematikusként szerzett diplomát az ELTE-n 1988-ban. Liszt Ferenc-díjas karnagy és furulyaművész, zeneszerző, tudós, pedagógus. Előadóművészként repertoárja a középkortól napjaink zenéjéig terjed. A Müpa Matematika a zenében sorozatában a Püthagorasz húrja című előadása  egyfelől megmutatta a zenében a matematikát, másfelől a számokat tette érzékileg hallhatóvá. A matematika és a zene művészetének évezredes kapcsolatáról Oláh Vera beszélgetett vele.

100 éve még tabudöntőnek tűnt női matematikust professzori állásban alkalmazni, és ma is riasztónak számít, ha egy nő kiugróan intelligens, főleg olyan hagyományosan inkább férfiak által dominált tudományterületen, mint a matematika. Az EGMO létrejöttének elsődleges kiváltó oka az, hogy a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián és a tudományos-gazdasági életben is a statisztikák alapján nehezebbnek tűnik érvényesülni lányként, nőként. Janzer Orsolya Lili, Kabos Eszter, Molnár-Sáska Gábor, Nagy Zoltán Lóránt beszámolója erre is kitér.

Frankl Péter egyetemista korában ismerkedett meg Erdős Pál  révén Ronald Graham nemzetközi hírű matematikussal, akitől megtanulta, hogyan lehet három golyót egyszerre dobálni a levegőben. 20 év elteltével egyetemi tanárként Japánban rendszeresen zsonglőrködött (és hozzá kalapozott is) az utcán, így lett belőle ott híres tv-személyiség. Hosszú éveken át ő vezette a japánok csapatát a  Matematikai Diákolimpiákon. A video itt következik.

„Jelenleg az Indeed.com egyik fejlesztőcsapatát vezetem, ahol adatanalitikai eszközöket fejlesztünk belső használatra. Sok olyan álláslehetőség van a gazdaságban, amelyek jól illenek egy matematikushoz, és arra is van lehetőség, hogy különböző feladatköröket próbáljunk ki”. Peter D. Horn amerikai egyetemen doktorált, majd posztdoktori állást kapott, és szép egyetemi karrier állt előtte, amikor úgy érezte, váltania kell...

A legutóbbi matematika OKTV-döntő egyik geometriai feladatának állítása meglepő és érdekes. A hivatalos megoldás koordinátageomertriát használ.  Írásunkban három további megoldást mutatunk, rábízva az olvasóra a döntést, neki melyik tetszik legjobban. A harmadik megoldás kapcsán arra keresi a választ Horváth Eszter és Kiss Emil, mire lehet jó az inverzió?

2019 után végre ismét személyesen adhattuk át az Ericsson-díjakat! – írta Facebook-oldalán 2022. máj 31-én az Ericsson Magyarország. A cég kutatás-fejlesztési igazgatósága alapította a díjat huszonhárom éve. Azóta minden évben kiírják a pályázatot, amelynek eleinte évente 4, később 8 nyertese volt. A 2020-as online díjátadó után a 2021-es díjazottak ünneplésére most került sor. 

Az eredetileg Szentpétervárra tervezett rendezvényt a háború miatt nem lehet a hagyományos módon megtartani, ezért  a Nemzetközi Matematikai Unió kissé szokatlan, hibrid (online, illetve több helyszínes) formában hirdette meg az ICM 2022-t július 6. és 14. között. A kongresszuson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, így a korábbiaknál több érdeklődő vehet rajta részt. Az idei ICM-nek négy magyar meghívott előadója van: Abért Miklós, Hausel Tamás, Lugosi Gábor, és Varjú Péter. Ennyit lehet előzetesen tudni... 

Ebben a cikkben röviden összefoglalom a keresés (avagy csoportos tesztelés) nevű matematikai problémakört. Mutatok néhány való életből vett, illetve játékos példát idetartozó problémákra, és felsorolok néhány további kérdést. Végül felidézem azt, amikor néhány évvel ezelőtt a magyar sajtóban már találkozhattunk ezzel a témakörrel, méghozzá nem is csak ismeretterjesztő cikkek formájában, hanem az életünket alapvetően befolyásoló lehetőségként.– Gerbner Dániel írása következik.

A Magyar Tudományos Akadémia 195. Közgyűlésének ünnepi ülésén, 2022. május 2. és 4. között, illetve a Közgyűléshez kapcsolódó osztályrendezvényeken számos rangos tudományos díjat és elismerést adtak át. A díjazottak névsorában jónéhány kiváló matematikust, sőt egy matematikai intézetet is megtalálhatunk. Gratulálunk! Képünkön az Akadémiai Aranyérem (forrás: mta.hu). Pár sorban bemutatjuk a kitüntetetteket és kutatásaikat. 

A populációdinamika több tudományterület – a matematika, a társadalomtudományok (demográfia), a biológia (populációgenetika és ökológia) és az orvostudomány (epidemiológia) – metszéspontjában áll. Nagy Noémi könyvajánlójából rengeteg tudománytörténeti érdekesség kiderül Nicolas Bacaër és Dénes Attila „A matematikai populációdinamika rövid története” című művéből. Íme...

Idén harmadiszor rendezték meg a Matematika Világnapját március 14-én, a  szám napján (a dátum, a 3.14 a két tizedes jegyre kerekítve az angolszász írásmóddal). Sajnos a tavalyi és az idei események is csak online ünneplésre adtak lehetőséget. További nehezítés számunkra hogy Magyarországon március 15. nemzeti ünnep, az előző nap az iskolákban inkább ezt ünneplik, mint a matematikát. Lenne egy megoldás: legyen a pi nap helyett nálunk 2, vagyis tau nap: 6.28 azaz június 28! Persze nem mi találtuk ki...