Pi-napi előadások a szegedi Bolyai Intézetben 

Pi-napi előadások a szegedi Bolyai Intézetben 

Nagy érdeklődés kísérte a szegedi SZTE Bolyai Intézetben megtartott Pi-nap előadásait. Az idei volt az első alkalom, hogy a matematika világnapján a szegedi matematikusok kifejezetten a Pi-nap apropóján beszéljenek érdekes matematikáról, természetesen a pi számmal kapcsolatban. A rendezvényre a szójáték kedvéért pizzával, pitével és Piroska szörppel is készültünk, segítségükkel a csütörtök késő délutáni időpont ellenére sikerült megtöltenünk a száz főnél is nagyobb Bolyai-termet.

A nemzetközi Pi-nap a sokak által egyedüliként ismert (talán még az e szám rúghat mellette labdába), de mindenképpen a legismertebb transzcendens szám, a pi (π) ünnepe. Első ünneplése 1988. március 14-én történt, amikor is a dátum (03.14) éppen a π első három számjegyéből áll. Az ötletadó Larry Shaw San Franciscó-i professzor („a π hercege”), akinek vezetésével az első ünneplés óta a π számjegyeivel díszített gyümölcsös pitéket fogyasztanak közösen az intézete munkatársai. Pi-nap alkalmából világszerte egyre szélesebb körben tartanak különböző matematikához kötődő rendezvényeket. További érdekesség e nappal kapcsolatban, hogy Albert Einstein születésének, valamint Stephen Hawking halálának évfordulója is Pi-napra esik.

A Bolyai Intézet kollégái közül a korábbi években többen vettünk már részt általában gimnáziumok által szervezett pi-napi előadásokon. Innen jött az ötlet, hogy kézenfekvő lenne, ha a szegedi matematikai intézet is előállna egy saját hasonló rendezvénnyel. Lelkes előadókat nem volt nehéz találni, hiszen a matematikus kollégák közül többen is rendszeresen vállalnak különböző tudomány-népszerűsítő előadásokat.

Az időponttal szintén szerencsénk volt, hiszen a tavaszi félévben tartjuk a „Matematika népszerűsítése” című szabadon választható kurzust, amelyet éppen csütörtök délutánokra szerveztünk, így a kurzus kb. húsz fős alaplétszáma biztosítva volt. Az említett kurzus célja egyébként, hogy megtanuljunk a matematikáról érdekesen beszélni, valamint közösen részt veszünk matematikát népszerűsítő programokon. Ebbe a tematikába kiválóan illeszkedett egy néhány órás délutáni rendezvény megszervezése.

Lássuk, hogy idén milyen előadásokat tartottunk:

  1. Elsőként fiatal kollégánk, Boldog Péter beszélt a π szám egy alternatív kiszámításáról, ütköző blokkok és egy fénysugár segítségével. Az előadás alapjául szolgáló videó itt érhető el, 3blue1brown videóit egyébként is mindenképpen érdemes időről-időre megnézni.
  2. Másodikként Pluhár András következett, aki a Buffon-féle görbe tű problémáról (Buffon’s noodle) beszélt. Érdekesség, hogy az eredeti Buffon-féle egyenes tű problémához (Buffon’s needle) képest ezt a problémát jóval kevesebben ismerik.
  3. Őt követte Csaba Béla, Fulkerson-díjas kollégánk, aki a π közelítésére használt Wallis-formulára adott egy geometriai bizonyítást.
  4. Utolsó előttiként a tavaly 80 éves Németh József tanár úr mesélt humoros és energikus stílusában az ismert és kevésbé ismert π-közelítő formulákról, majd belátta a π irracionális voltát. Természetesen az  sorösszeget sem hagyhatta ki előadásából, mely olyannyira a tanár úr kedvence, hogy kapott már ilyen bögrét, pólót, kitűzőt, még a 80. születésnapi tortáját is ez a formula díszítette. Sőt, elmesélte, hogy amikor egy, a fejét ért baleset után a mentőorvos a bekövetkező esetleges károsodások miatt képességeit felmérve kérte, hogy „mondjon valamit”, akkor elsőként a „szumma egy per n négyzet egyenlő pi négyzet per hat” mondat csúszott ki a száján (szegény mentőorvos nem lett sokkal okosabb a tanár úr állapotát illetően).
  5. Végül pedig Makay Géza beszélt racionális, algebrai és transzcendens hatványokról: a három szám (alap, kitevő, eredmény) mindegyikére három lehetőségünk van (racionális, algebrai, transzcendens), így összesen 27 esetet vehetünk számba. Aki kíváncsi, hogy a 27 esetből melyek fordulhatnak elő, illetve milyen példákat tudunk adni, annak ajánljuk szeretettel Géza cikkét a szegedi Polygon 2021. szeptemberi számában.

A közönség soraiban matematika és más szakos egyetemista hallgatók és munkatársak, középiskolai tanárok és diákok, valamint érdeklődő tudománykedvelők is jelen voltak. A több mint százfős hallgatóság nagyon élvezte az előadásokat, mindenki talált bennük számára érdekeset. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a majdnem három és fél órás rendezvény végére is nagyon sokan maradtak (pedig a pizza már korábban elfogyott), illetve azóta is kapjuk a meghívásokat a szegedi középiskolákból előadások tartására. Az alkalom végére nem maradt más hátra, mint hogy mindenkinek jó pi-henést kívánjuk a másnap kezdődő március 15. miatti hosszú hétvégére.

A pi-napi rendezvények szervezését bátran ajánljuk minden matematikához kötődő szervezetnek, intézetnek és a matematikából kiemelkedő gimnáziumoknak, hiszen az év e napján különös figyelem irányul a matematikára, amit ki lehet használni a laikusok és a pályaválasztó diákok motiválására kedvenc tárgyunk iránt. Ha pedig még pizzával és/vagy pitével is felturbózzuk az alkalmat, garantált a siker!

Győrffy Lajos, SZTE Bolyai Intézet, adjunktus, szervező