Matek az Utcán a Matematika Világnapja (π-nap) alkalmából

Matek az Utcán a Matematika Világnapja (π-nap) alkalmából

Március 14. a nemzetközi π-nap (azaz pi-nap, π ≈ 3,14), a Matematika Világnapja. Ennek alkalmából a Bolyai János Matematikai Társulat idén is megszervezte a Matek az Utcán eseménysorozatot (a tavalyi beszámoló itt található). A cél a matematikát közelebb vinni az utca emberéhez. A Társulat felhívására több mint negyven önkéntessel, többszáz ember bevonásával valósultak meg matematikát népszerűsítő utcai programok. A nemzetközi kezdeményezést követve, Magyarországon az immár második évben megrendezett esemény védnöke az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság volt. A BJMT kezdeményezéséhez saját programokkal kapcsolódtak további szervezők. Így idén két budapesti és öt vidéki helyszínen voltak rendezvények március 14-én, illetve március 16-án.

Szigetmonostoron, Baján, Pusztamérgesen és Nyíregyházán a π-napon, március 14-én helyi iskolások részvételével zajlott a π-ünnep”. Szigetmonostoron Szalay Péter szobrászművész matek által inspirált absztrakt szobrairól mesélt. A gyerekek megnézhették, megfoghatták a szobrokat, a szervezők szerint sok érdekes kérdést tettek fel. Bata Tibor saját matek aha-élményeit osztotta meg alsó tagozatos diákokkal, Mészáros László villamosmérnök pedig a GPS-ről és az űrhajózásról mesélt érdekes dolgokat, valamint a Róka nevű repülőről, amivel átélhető a súlytalanság. A gyerekek kipróbálhatták a hipociklois rajzolót is. Baján az érdeklődő diákok matematikai fejtörőket oldottak meg. A Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola Pusztamérgesi telephelyén pedig előadást tartottak és a π számjegyeiből írott zenére jelenítették meg a π-t annyi tizedesjegyig, ahány diák részt vett a programban (46). A Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete középiskolásoknak szóló játékos feladatokkal, érdekes feladványokkal, matematikai témájú versennyel ünnepelt. 

Március 16-án Budapesten a Blaha Lujza téren volt a rendezvény központi helyszíne, ahol 10 és 13 óra között több mint 100 járókelőt vontak be érdekes matematikai tevékenységekbe. Az érdeklődők felfedezhették a térkövön megjelenített Pascal-háromszög tulajdonságait: a képzési szabályától kezdve, a Fibonacci-sorozattal való kapcsolatán át, egészen a fraktálokat eredményező prím-maradékosztály színezésekig.

Gál Péter térkőre rajzolt labirintussal, illetve számos ördöglakattal állított kihívást a megoldásukra vállalkozók elé, akik megjegyezték, hogy szívesen játszanának ilyeneket az iskolában is. Pálffy László játékfejlesztő matematikus valószínűségi játékokat játszott a résztvevőkkel,  miközben a következő tanulságokat gyűjtötte: a dobókockának nincs emlékezete”, csak az nyer, aki játszik” és eddig szinte minden kérdésemre választ adott a statisztika”.

Futó Péter a Micimackó és a Pí” című, saját átírású dalt adta elő Illés György gitárkíséretével, közös éneklésre invitálva a járókelőket.

Huszti Melinda divat- és textiltervező iparművésszel matematikai témájú művészi alkotások készülhettek. ELTE-s és BME-s egyetemi hallgatók Medve Matek önkéntesekkel kiegészülve, logikai játékokat, csillagászati kérdéseket és 3D nyomtatott fraktálokat hoztak. A téren a Poliuniverzum játékkal játszhattak kicsik és nagyok, illetve vihették haza a nyereményjáték győztesei, de Einstein-csempe és más tesszalációk (hézag nélküli síkkitöltések) is várták az érdeklődőket.

A közönség nagyon sokszínű volt: beszállt a játékba éppen arra járó külföldi turista épp úgy, mint a matematikát szerető hajléktalan, vagy a hátrányos helyzetű családból származó kislány, aki anyukájával véletlenül tévedt arra egy közeli józsefvárosi utcából. De volt olyan is, aki Fejér megyéből utazott Budapestre matematika tanár édesapjával, hogy részt vegyen a programon. Az óvodásoknak is élvezetes feladatoktól kezdve egészen az egyetemi matematikáig mindenki találhatott a maga számára megfelelő szintű érdekességet. A rendezvény sikerét mutatja, hogy olyan résztvevő is volt, aki tavaly még épp arra sétálva véletlenül talált rá a programra, de idén már tudatosan jött, egész családjával együtt. Az önkénteseknek az okozta az egyik legnagyobb örömet, amikor azok, akik először tartózkodóbbak voltak a matematika hallatán, végül sikerélményekkel és széles mosollyal távoztak. 

A programhoz csatlakozott a Vasarely Múzeum is. Így Budapesten a Szentlélek téren az érdeklődők megismerhették, hogyan tervezte meg Vasarely azokat a képeit, amelyek látszólag kiugranak a papír felületéből (vagy épp belesüllyednek), majd bárki megtervezhette saját, a földben vagy a falon egy lyukat ábrázoló kollázsát. Szmerka Gergő tanítványai csodálatos vasarely-szerű képeket alkottak. Szegeden a Széchenyi téren Kávássyné Molnár Emese tanárnőtől és diákjaitól lehetett megtanulni, hogyan kell szorobánnal összeadni-kivonni. Példát mutattak arra, hogy hogyan lehet a teret hézagmentesen kitölteni és az arra járok itt is megismerkedhettek Hanoi tornyaival vagy a Poliuniverzum kirakásával. A tapasztalatok és a visszajelzések minden helyszínen hasonlóak voltak. A járókelők örömmel vennének részt hasonló eseményeken, az önkéntesek pedig már lelkesen készülnek újabb ötletekkel a jövő évi Matek az Utcán programokra.

 Barbarics Márta

Bolyai János Matematikai Társulat

További sajtómegjelenéseket találhatnak a Bolyai Társulat honlapján, ahol végignézhetik a képgalériát is: https://www.bolyai.hu/rendezvenyek-egyeb-matekazutcan-2024-beszamolo.