Matematikusok Nemzetközi Kongresszusa, ICM 2022

Matematikusok Nemzetközi Kongresszusa, ICM 2022

Rendhagyó módon, virtuálisan került sor a 2022-es Matematikusok Nemzetközi Kongresszusára (International Congress of Mathematicians, ICM).

A július 6-a és 14-e között zajló világkongresszust a matematikusok legjelentősebb konferenciájaként, e tudomány ünnepeként tartjuk számon. Négyévente kerül megrendezésre változó helyszíneken, és a matematika szinte minden területét felvonultatja előadások, tanácskozások és számos egyéb kísérő rendezvény formájában. Az ideit eredetileg Szentpéterváron szervezték volna, ám az orosz-ukrán háború miatt a Nemzetközi Matematikai Unió (International Mathematical Union, IMU) februárban úgy határozott, hogy online rendezik meg.

Természetesen ily módon egészen más hangulatúvá vált az esemény: a személyes találkozás mindig is fontos része volt a kapcsolatok építésének, és a mai modern technológia mellett is pótolhatatlan szerepet játszik a tudományos együttműködések megalapozásában. A szünetekben zajló beszélgetéseken és a közös asztal fölötti együtt gondolkodáson kívül a változatos szórakoztató programokról is nagyrészt le kellett mondania idén a közönségnek (összehasonlításképpen idézzük csak fel Maga Péter beszámolóját a 2018-as kongresszusról).

Ennek ellenére a 2022-es ICM eddig példátlan sikerként is elkönyvelhető: a virtuális eseményre sem regisztrációs díjat, sem utazási költséget nem kellett fizetni az érdeklődőknek, aminek köszönhetően a kongresszuson megszokott 3-4000 résztvevő helyett idén a 7000-ben korlátozott regisztrált helyek is gyorsan beteltek – nyilatkozta Helge Holden, az IMU főtitkára. Ráadásul az online előadások utólag is elérhetőek, így azokat nemcsak a kongresszusra regisztrált matematikusok, hanem bárki megtekintheti a következő oldalon: International Mathematical Union - YouTube

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az előadók között idén is több magyart üdvözölhettünk: Abért Miklóst, Hausel Tamást, Lugosi Gábort és Varjú Pétert. Rövid bemutatásukat a júniusi számban olvashatták.

Hagyományosan az ICM keretei között adnak át néhány igen rangos matematikai elismerést. A díjátadó ceremónia szerencsére idén sem volt kevésbé fényes a szokásosnál, mivel azt az IMU a virtuális kongresszus ellenére is személyes részvétellel tartotta Helsinkiben. Így 600 jelenlévő és több ezer online résztvevő követhette a július 5-i ünnepséget, majd másnap a díjazottak előadását. A kitüntetések közül a leginkább közismert a Fields-érem, amit négyévente legfeljebb négy, 40 évesnél nem idősebb matematikus kaphat kiemelkedő eredményeiért. Idén Hugo Duminil-Copin (francia, Genfi Egyetem) fázisátalakulásokkal kapcsolatos, a statisztikus fizikában régóta fennálló problémák megoldásáért; June Huh (koreai-amerikai, Princetoni Egyetem) a Hodge-elméletben megjelenő ötletek kombinatorikai alkalmazásáért és számos fontos sejtés bizonyításáért; James Maynard (angol, Oxfordi Egyetem) az analitikus számelmélethez való hozzájárulásáért, amely nagyban segíti a prímszámok szerkezetének megértését és a diofantikus közelítést; valamint Maryna Viazovska (ukrán, École Polytechnique Fédérale de Lausanne)  8-dimenziós gömbök legsűrűbb elrendezésének leírásáért, továbbá Fourier-analízisbeli problémák megoldásáért részesülhetett az elismerésben. Említésre méltó, hogy a Fields-érem 1936 óta tartó története során Maryna Viazovska a második nő, aki elnyerte ezt a kitüntetést Maryam Mirzakhani (2014) után.

Az ICM-en átadott másik négy hatalmas presztízsű elismerés közül a Chern-érmet négyévente egy-egy olyan személy kaphatja, akit az IMU bizottsága a matematika terén nyújtott teljesítménye alapján a legmagasabb kitüntetésre érdemesnek talál. Idén Barry Mazur amerikai matematikus, a Harvard Egyetem professzora vehette át. Az Abacus-érmet a számítástudományok matematikai vonatkozásiban elért kimagasló eredményekért ítélik oda négyévente egy, legfeljebb 40 éves tudósnak. Az idei díjazott Mark Braverman izraeli matematikus (Princetoni Egyetem).  A Carl Friedrich Gauss-díjban olyan tudós részesülhet, akinek matematikai eredményei fontossá váltak valamilyen matematikán kívüli alkalmazásban is. A 2022-es kitüntetett Elliott H. Lieb amerikai matematikus, szintén a Princetoni Egyetem professzora. A matematika tudományterület népszerűsítéséért járó Leelavati-díjat Nikolai Andreev orosz matematikus (Orosz Tudományos Akadémia) kapta munkásságáért.

A Matematikusok Nemzetközi Kongresszusa idén is nagyszabású és sikeres rendezvényként zárult. Olyannyira, hogy az IMU tervei szerint a jövőben is felvétel készül majd az előadásokról, hogy azok a nagyközönség számára is elérhetővé váljanak. Ugyanakkor Helge Holden főtitkár egy interjú során azt nyilatkozta, soha többé nem szeretnének virtuális kongresszust rendezni, hiszen a személyes találkozás és a közösségi élmény még a legmodernebb technológiák használata mellett is pótolhatatlan. Bízzunk benne, hogy erre nem is lesz szükség, és a 2026-os Philadelphiában megrendezendő ICM-re – remélhetőleg magyar neveket is a programra tűzve – ismét a megszokott jelenléti formában kerülhet sor!

Földvári Viktória

Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet