Matematikusok Nemzetközi Kongresszusa 2022

Matematikusok Nemzetközi Kongresszusa 2022

(Egy rendhagyó ICM)

A matematikusok nemzetközi kongresszusának célja és szellemisége most is ugyanaz, mint négy évvel ezelőtt (akkor Maga Péter számolt be róla), a világ azonban nagyot változott. Ahogy a neve is mutatja (International Congress of Mathematicians, nem pedig International Congress of Mathematics), a kongresszus fókuszában maguk a matematikusok, a matematikus közösség áll, amellett persze hogy szép és érdekes eredményeket lehet megismerni. A kongresszuson mindenki megpróbál kilépni a szűkebb környezetéből, megismerkedik más területek fontos kérdéseivel és meghatározó kutatóival. Ezért is akkora megtiszteltetés, ha valakit felkérnek előadónak: a kongresszus az a hely, ahol a matematikus közösség egy igazán nagy szeletének be lehet mutatni sok évtized munkáját és annak gyümölcsét.

Azonban az eredetileg Szentpétervárra tervezett rendezvényt a háború miatt nem lehet a hagyományos módon megtartani. Már korábban is volt erre példa: 1916-ban az I. világháború miatt, az 1936 és 1950 között pedig a II. világháború miatt maradt el a kongresszus. A modern technológiának és a Nemzetközi Matematikai Unió találékonyságnak hála, ebben az évben, még ha nagyon szokatlan formában is, de július 6. és július 14. között megrendezik az ICM-et.

A járványhelyzet az utóbbi években rákényszerítette a tudományos élet szereplőit arra, hogy megtanuljanak online konferenciát szervezni, és megszokják, hogy online konferencián vegyenek részt. Persze a hagyományos, sokkal inkább konkrét matematikai problémakörökre és eredményekre fókuszáló kisebb konferenciák legfőbb értéke is a személyes kontaktus, a kongresszust illetően pedig még inkább ez a helyzet. Egy nagy létszámú Zoom eseménnyel nem lehet pótolni azokat a (sokszor rövid és nagyon koncentrált) beszélgetéseket, amelyek egy hagyományos konferencia előadások közti szüneteiben spontán jönnek létre, és amelyekből sokszor egy új, közös kutatási irány születik. Mivel a kongresszus átköltöztetése ilyen rövid idő alatt  lehetetlen feladat lett volna, természetes ötlet volt a Nemzetközi Matematikai Unió részéről egy hibrid megoldás.

Így például személyesen adják át az ICM-mel összefonódott hatalmas presztízsű díjakat Helsinkiben, 2022. július 5-én: a Fields-érmet, az Abacus-érmet, a Chern-érmet, a Carl Friedrich Gauss-díjat, és a Leelavati-díjat. Az eseményt online is lehet majd követni. Másnap a Fields- és Abacus- éremmel kitűntett tudósok egy hagyományos nyílt rendezvényen tartják meg ilyenkor szokásos ünnepi előadásaikat.

A másik kezdeményezés, hogy a kongresszus bizonyos szekcióit élőben is megrendezik a világ valamely pontján. Így például a „Dynamics” szekciót, (amelynek egyik meghívott előadója Abért Miklós) egy egész hetes rendezvénnyé duzzasztva személyes részvétellel tartják a Jeruzsálemi Héber Egyetem Einstein Intézetében.

 

A kongresszus meghívott előadóira visszatérve: négy évvel ezelőtt a körülbelül 250 meghívott előadója közül hét is magyar volt, név szerint Babai László, Balogh József, Máthé András, Némethi András, Szegedy Balázs, Tardos Gábor és Tóth Bálint. Az idei ICM-nek négy magyar meghívott előadója van: Abért Miklós, Hausel Tamás, Lugosi Gábor, és Varjú Péter.

 

Abért Miklós az ELTE-n szerzett doktori fokozatot Pálfy Péter Pál és Pyber László témavezetése alatt. Tudományos munkásságát korábban Grünwald Géza Emlékéremmel, Erdős Pál-díjjal és Rényi Alfréd-díjjal is elismerték. 2015-ben „Diszkrét csoportok, ritka gráfok és lokálisan szimmetrikus terek aszimptotikus invariánsai” című pályázatával elnyerte az Európai Kutatási Tanács „ERC Consolidator Grant”-jét. Jelenleg a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A kongresszuson a „Dynamics” szekcióban lesz meghívott előadó.

Hausel Tamás Cambridge-ben szerzett doktori címet Nigel James Hitchin témavezetésével, kutatási területe az algebrai geometria. A doktori cím megszerzése után az Oxfordi Egyetemen, és az EPFL-en (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) dolgozott. Munkásságát 2008-ban Whitehead Díjjal ismerték el, 2013-ban elnyerte az Europai Kutatási Tanács „ERC Advanced Grant”-jét. Jelenleg az Institute of Science and Technology Austria professzora. A kongresszuson az „Algebraic and Complex Geometry” szekcióban lesz meghívott előadó.

Lugosi Gábor az MTA-n szerzett doktori címet Györfi László témavezetésével. Jelentős eredményeket ért el a matematika és számítástudomány több területén: gépi tanulásban, információelméletben, valószínűségszámításban és matematikai statisztikában. Elnyerte az Institute of Mathematical Statistics „Medallion lecturer” díját, és a French Statistical Society „Le Cam lecturer” díját. Jelenleg ICREA kutatóprofesszor a Pompeu Fabra Egyetemen Barcelonában. A kongresszuson a „Statistics and Data Analysis” szekcióban lesz meghívott előadó.
 
 

Varjú Péter Szegeden a Bolyai Intézetben végezte egyetemi tanulmányait, majd Princetonban szerzett doktori címet Jean Bourgain témavezetésével. Munkásságát 2016-ban a berlini Európai Matematikai Kongresszuson EMS Prize-zal, 2018-ban Whitehead Díjjal ismerték el. Varjú Péter jelenleg a University of Cambridge professzora. A kongresszuson a „Probability” szekcióban lesz meghívott előadó.

Az előadások magyar idő szerint minden nap 9:00 és 18:00 között lesznek. A kongresszuson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A szervezők egyelőre dolgoznak a megvalósításon, minden aktuális információ elérhető, ezen a linken lehet megtalálni. A cikket a későbbiekben frissíteni fogjuk, ha ismertté válnak a technikai részletek. A konferenciáról Facebook-oldalunkon is hírt adunk.