TUDOMÁNY MENÜPONT TÖBBFÉLE, A MATEMATIKA TUDOMÁNYÁHOZ KAPCSOLÓDÓ FUNKCIÓT TAKAR..A TUDOMÁNY TÖRTÉNET ROVAT CÉLJA ELSŐSORBAN MATEMATIKATÖRTÉNETI JELLEGŰ  ÍRÁSOK KÖZLÉSE. A MI IS ...?ROVAT A MAI MATEMATIKA TUDOMÁNYÁRÓL KÍVÁN SZÓLNI A HOZZÁÉRTŐKNEK. (ROVATSZERKESZTŐK: BESENYEI ÁDÁM;  STIPSICZ ANDRÁS.)

Ebben a cikkben röviden összefoglalom a keresés (avagy csoportos tesztelés) nevű matematikai problémakört. Mutatok néhány való életből vett, illetve játékos példát idetartozó problémákra, és felsorolok néhány további kérdést. Végül felidézem azt, amikor néhány évvel ezelőtt a magyar sajtóban már találkozhattunk ezzel a témakörrel, méghozzá nem is csak ismeretterjesztő cikkek formájában, hanem az életünket alapvetően befolyásoló lehetőségként.– Gerbner Dániel írása következik.

A Magyar Tudományos Akadémia 195. Közgyűlésének ünnepi ülésén, 2022. május 2. és 4. között, illetve a Közgyűléshez kapcsolódó osztályrendezvényeken számos rangos tudományos díjat és elismerést adtak át. A díjazottak névsorában jónéhány kiváló matematikust, sőt egy matematikai intézetet is megtalálhatunk. Gratulálunk! Képünkön az Akadémiai Aranyérem (forrás: mta.hu). Pár sorban bemutatjuk a kitüntetetteket és kutatásaikat.