HÍREK – ÚJDONSÁGOK ROVAT A MATEMATIKÁHOZ ÉS A BOLYAI TÁRSULATHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEKRŐL, ÚJDONSÁGOKRÓL SZÓL. (ROVATSZERKESZTŐ: RÁKÓCZI ILDIKÓ.)

Az eredetileg Szentpétervárra tervezett rendezvényt a háború miatt nem lehet a hagyományos módon megtartani, ezért  a Nemzetközi Matematikai Unió kissé szokatlan, hibrid (online, illetve több helyszínes) formában hirdette meg az ICM 2022-t július 6. és 14. között. A kongresszuson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, így a korábbiaknál több érdeklődő vehet rajta részt. Az idei ICM-nek négy magyar meghívott előadója van: Abért Miklós, Hausel Tamás, Lugosi Gábor, és Varjú Péter. Ennyit lehet előzetesen tudni... 

Szántó Ágnes, az USA-ban és itthon is elismert matematikus 56 évesen hosszú betegség után elhunyt.  Generációjának egyik legkiemelkedőbb magyar női matematikusa volt, kutatási területe hatékony algoritmusok kifejlesztése algebrai problémákra. ELTE-s évfolyamtársa, Sárközy Gábor és Rónyai Lajos emlékezik meg róla.

„A tanítás céljáról régimódi felfogást vallok: először és elsősorban GONDOLKODNI kell tanítanunk!” − Pólya György. 2022 tavaszán az ELTE Nagytétényi úti kollégiuma Erdős Pál, egy tatabányai általános iskola pedig Pólya György nevét vette fel. Szerkesztőségünk utólag értesült az eseményekről, itt osztjuk meg a híreket olvasóinkkal.

100 éve még tabudöntőnek tűnt női matematikust professzori állásban alkalmazni, és ma is riasztónak számít, ha egy nő kiugróan intelligens, főleg olyan hagyományosan inkább férfiak által dominált tudományterületen, mint a matematika. Az EGMO létrejöttének elsődleges kiváltó oka az, hogy a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián és a tudományos-gazdasági életben is a statisztikák alapján nehezebbnek tűnik érvényesülni lányként, nőként. Janzer Orsolya Lili, Kabos Eszter, Molnár-Sáska Gábor, Nagy Zoltán Lóránt beszámolója erre is kitér.

Idén harmadiszor rendezték meg a Matematika Világnapját március 14-én, a  szám napján (a dátum, a 3.14 a két tizedes jegyre kerekítve az angolszász írásmóddal). Sajnos a tavalyi és az idei események is csak online ünneplésre adtak lehetőséget. További nehezítés számunkra hogy Magyarországon március 15. nemzeti ünnep, az előző nap az iskolákban inkább ezt ünneplik, mint a matematikát. Lenne egy megoldás: legyen a pi nap helyett nálunk 2, vagyis tau nap: 6.28 azaz június 28! Persze nem mi találtuk ki...