HÍREK – ÚJDONSÁGOK ROVAT A MATEMATIKÁHOZ ÉS A BOLYAI TÁRSULATHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEKRŐL, ÚJDONSÁGOKRÓL SZÓL. (ROVATSZERKESZTŐ: RÁKÓCZI ILDIKÓ.)

Néhány szeptemberben–októberben esedékes rendezvényre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, a Kutatók Éjszakájára, az Álmok Álmodói 20 kiállításra, a KöMaL Ankétra, a Varga Tamás Módszertani Napokra. Mostanában kell regisztrálni a 2022/23. tanév hagyományos matematikaversenyeire is, és ideje felterjeszteni a legkiválóbb pedagógusokat a Rátz Tanár Úr Díjra. Tovább…

A 2022-es ICM, a matematikusok legjelentősebb konferenciája virtuálisan, és eddig példátlanul magas, 7000 fős részvétel mellett zajlott. Ám a személyes találkozás és a közösségi élmény még a legmodernebb technológiák használata mellett is pótolhatatlan. A Nature fotóján Maryna Viazovska, a második matematikus nő, aki megkapta a Fields-érmet, amit a kongresszus keretében vehetett át. Földvári Viktória cikke következik.

Hosszú évek óta az ELTE matematikus hallgatói − talán a középiskolai hagyományok folytatásaként − egyetemista korukban is szívesen vesznek részt versenyeken. Az elmúlt húszegynéhány évben alapvetően két nemzetközi versenysorozaton szerepeltek. Az egyik a csehországi Ostravában megrendezésre kerülő, Vojtěch Jarník nemzetközi matematikaverseny, a másik a bulgáriai Blagoevgradban az IMC versenye. Ágoston Tamás, az ELTE-csapat vezetője ismertet meg bennünket az idei rendezvényekkel.

A hazai és a nemzetközi matematikai közösség Rényi Alfréd születésének századik évfordulóját ünnepelte – 2022 nyarára elhalaszva – egy nagyszabású konferencia keretében a Magyar Tudományos Akadémián. A rangos esemény kiváló lehetőséget biztosított az eszmecserére és új együttműködések kialakítására a matematika legújabb eredményeihez kapcsolódóan, amelyek jóval Rényi Alfréd halála után váltak önálló kutatási ággá, megalapozásukhoz mégis alapvetően járult hozzá a konferencia névadója. Következik Bálint Péter és Ráth Balázs beszámolója.

A 2022-es oslói Nemzetközi Matematikai Diákolimpiai felkészülésről, a versenyt megelőző utolsó edzőtáborról, és magáról az IMO versenyről ír Dobos Sándor, a magyar csapat helyettes vezetője. A szakkört tartók, dolgozatokat jaavítók, koordinátorok, szervezők hosszú névsora mutatja, hogy azok, akik a korábbi évek versenyzői voltak, szinte kivétel nélkül önzetlenül segítik a mostani olimpikonokat, és ez a szép hagyomány egy széleskörű, összetartó fiatal matematikus generáció felnövekvését tudja támogatni. Tovább...