TUDOMÁNY MENÜPONT TÖBBFÉLE, A MATEMATIKA TUDOMÁNYÁHOZ KAPCSOLÓDÓ FUNKCIÓT TAKAR..A TUDOMÁNY TÖRTÉNET ROVAT CÉLJA ELSŐSORBAN MATEMATIKATÖRTÉNETI JELLEGŰ  ÍRÁSOK KÖZLÉSE. A MI IS ...?ROVAT A MAI MATEMATIKA TUDOMÁNYÁRÓL KÍVÁN SZÓLNI A HOZZÁÉRTŐKNEK. (ROVATSZERKESZTŐK: BESENYEI ÁDÁM;  STIPSICZ ANDRÁS.)

A gépi fordításban elért legújabb eredményeknek köszönhetően az automatikus fordítások minőségének javulása lehetővé teszi szakszövegek gyors átültetését számos nyelvre. A DeepL Translator neurális gépi fordítási szolgáltatás 2017-ben indult el hét nyelvvel, és 2021-re 13 európai nyelv között megjelent a magyar is. Nicolas Bacaër és Dénes Attila, „A matematikai populációdinamika rövid története” szerzője, illetve fordítója osztja meg tapasztalatait.

A klasszikus kettősviszony fogalmának általánosításain keresztül François Labourie – eredetileg a Notices of the AMS folyóiratban megjelent – cikke betekintést nyújt a negatív görbületű felületek geometriájának és fundamentális csoportjuk ábrázolásainak, valamint a hiperbolikus dinamika néhány, ma is aktívan vizsgált témájába.. A  szöveget fordította és megjegyzésekkel ellátta: Szabó Szilárd. Tovább...