Őszi versenyek, rendezvények, határidők

Őszi versenyek, rendezvények, határidők

Ebben az évben is országosan több városban, egyetemen és kutatóhelyeken rendezik meg a Kutatók Éjszakáját szeptember 30. – október 1-ig. Minden információ megtalálható a https://kutatokejszakaja.hu/ honlapon.

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás 2023. január 31-ig tart nyitva a Millenárison: https://millenaris.hu/almokalmodoi. Gazda István tudománytörténésszel, a tárlat vezető kurátorával készült interjú: https://tehetseg.hu/aktualis-interjuk/valora-valt-magyar-almok.

2022. szeptember 29-én megnyitja kapuit a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Ebből az alkalomból az „Álmok Álmodói 20” tudományos kiállítás kiemelt akcióval várja az olvasás szerelmeseit a Millenárison október 2-ig.

Október 6-án éjfélig lehet felterjeszteni Rátz Tanár Úr Díjra azokat a kiemelkedő teljesítményű pedagógusokat, akik példaképek lehetnek a fiatal tanárok számára is.

A díjra diákok, pedagógusok, magánszemélyek és szervezetek is jelölhetnek a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító, vagy egykor tanító tanárokat. A felterjesztés az alapítvány honlapján keresztül zajlik egy pályázati adatlap kitöltésével.

Az idei évtől 2 millió forintot kapnak az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának döntése alapján kitüntetett pedagógusok. Az alapítványt 22 éve az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon cég hozta létre, és azóta 160 pedagógus részesült az elismerésben.

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok idei Ifjúsági Ankétja október 28–29-én lesz, a tervek szerint hagyományosan az ELTE TTK Északi épületében. Amennyiben a helyszín változik, azt a www.komal.hu honlapján közzé teszik, ott jelentetik meg az előadások és a díjkiosztó ünnepség programját is október második felében.

A KöMaL K pontversenye, ami a 8. osztályosok számára az Abacus versennyel részben közös, és eddig csak 7 fordulós volt, az idei tanévtől a többi versennyel megegyező módon 9 fordulóban, azaz szeptembertől májusig tart.

2022. szeptemberétől színesedik a KöMaL: teljes tartalmában színes ábrákkal illusztrált tartalom várja az olvasókat. A folyóiratot a honlapon keresztül lehet megrendelni, a versenyzőknek regisztrálniuk kell, nevezni pedig az első dolgozatuk beküldésével lehet.

Az Abacus folyóirat versenyére a nevezési határidő: 2022. november 5.

A Kürschák József Matematikai Tanulóversenyt 2022. október 7-én (pénteken) 14.00 órai kezdettel rendezi a Bolyai János Matematikai Társulat középiskolai tanulóknak, illetve 2022-ben érettségizetteknek. A diákoknak regisztrálniuk kell legkésőbb 2022. október 5-én (szerdán) 16.00 óráig a https://forms.gle/YdoBSzcd38bLNsCc7  linken található regisztrációs űrlap kitöltésével. A versenyfelhívás és minden további tudnivaló: https://www.bolyai.hu/versenyek-kurschak-jozsef-matematikai-tanuloverseny/.

Több hagyományos tanulóversenyre is szeptember-október folyamán kell benevezni, a részletes információk megtalálhatók a versenyt szervezők honlapján:

 

Elindult a jelentkezés a 2022/23-as tanévi Medve Szabadtéri Versenyekre is, az őszi forduló az ország 160 pontján már meglévő Medve Matek GO pályák bármelyikén lejátszható. Az őszi verseny szeptember 26. és október 2. között egy szabadon választott időpontban, akár dupla matekórán, vagy iskola után is teljesíthető.

A Logirintus kalandjátékra december 5–9. között új pályákkal és történetekkel várják az érdeklődő 3-12. osztályos diákokat. Részletek a versenyekről és nevezésmedvematek.hu.

Az Erdős Iskola első foglalkozásának időpontja: 2022. szeptember 30. − október 2. Regisztrálni 2022. szeptember 17-ig lehet: https://erdosiskola.mik.uni-pannon.hu/.

A Varga Tamás Módszertani Napok időpontja 2022. november 4–5. Az előadások egy része jelenléti, más része online formában lesz megtartva. Előadónak október 10-ig lehet jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. A további információkat, a regisztráció módját és a programot október 20. után hirdetik meg.