AZ INTERJÚ-PORTRÉ MENÜPONT JÓL VAGY KEVÉSBÉ ISMERT MATEMATIKUSOKAT, VAGY OLYAN, EGYKOR MATEMATIKUSKÉNT VÉGZETTEKET SZERETNE BEMUTATNI, AKIK MA MÁS SZAKMA ELISMERT KÉPVISELŐI, SPORTOLÓK, MŰVÉSZEK...(ROVATSZERKESZTŐ: OLÁH VERA.)

2022. február 25-én 93 éves korában elhunyt Varga Richárd amerikai matematikus, az alkalmazott matematika, és ezen belül a numerikus matematika egyik kiemelkedő alakja. Matrix Iterative Analysis című könyve a numerikus analízis egyik alapműve. Ricsi bácsi mindig büszke volt magyar származására, rendszeres kapcsolatot tartott a hazai matematikai élettel. Faragó István és Horváth Róbert emlékezik meg róla.

Ez év júniusában, 88 éves korában elhunyt Owe Axelsson, a numerikus analízis és a lineáris algebra kiemelkedő kutatója. A numerikus módszerek számtalan területén alkotott jelentőset, alapvető eredményeket ért el a numerikus lineáris algebrában, felkerült az ISI Highly Cited Mathematicians listájára is. Faragó István és Karátson János a következő sorokkal emlékeznek kiváló kollegájukra.