A nyár hírei, őszi információk

A nyár hírei, őszi információk

A fenntartható fejlődés nemzetközi tudományos évtizede 2024–2033

Az ENSZ közgyűlése 2023. augusztus 25-én kihirdette „A fenntartható fejlődés nemzetközi tudományos évtizedét” 2024–2033-ig (IDSSD 2024–2033). Ez „Az alaptudományok a fenntartható fejlődésért nemzetközi év” sikerének (IYBSSD 2022) köszönhető, amelynek az International Mathematical Union (IMU) is a kezdeményezői között volt. (Erről 2021 decemberében az Érintő is beszámolt.)

Az IMU főtitkára, Christoph Sorger a nemzetközi matematikai unió társszervezeteinek szóló e-mailjében ezt írta: „A IMU részt kíván venni az IDSSD 2024-2033-ban. Világszerte rengeteg esemény lesz ebben az időszakban, amelyekben, őszintén reméljük, a matematikusok is részt vesznek majd, megmutatva a matematika alapvető szerepét a tudományok között”.

Részletesebb információ itt található.

Stépán Gábor Bolyai-díjas

Idén tizenkettedik alkalommal adták át a Bolyai-díjat, amelyet Stépán Gábor Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja vehetett át a tudományos életben betöltött meghatározó szerepének elismeréséért a köztársasági elnöktől jún. 15-én.

http://www.bolyaidij.hu/news/18/stepan_gabor_kapta_az_idei_bolyai_dijat

https://www.bme.hu/hirek/20230615/Stepan_Gabor_a_Muegyetem_elso_Bolyai_dijasa

(A fotó forrása: https://www.bme.hu/sites/default/files/csatolmanyok/2023-06-14-bme-portre-stepan-gabor-bme-portre-geberle-berci-photography-2048px_0027.jpg)

Matolcsi Máté Frontiers of Science Award (FSA) kitüntetést kapott

Matolcsi Máté, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora az elmúlt öt év legkiemelkedőbb cikkének járó Frontiers of Science Award kitüntetésben részesült. 

A díjat a pekingi Beijing Institute of Mathematical Sciences and Applications kampuszán megrendezett International Congress of Basic Sciences (ICBS) konferencián vehette át Lev Nirrel közös közös cikkéért: The Fuglede conjecture for convex domains is true in all dimensions. ACTA MATHEMATICA, 228 (2). pp. 385-420. (https://arxiv.org/abs/1904.12262). A szerzőpáros Bent Fuglede világhírű dán matematikus spektrális halmazokra vonatkozó 1970-es évekbeli sejtését bizonyította, amelynek rövid összefoglalója itt található.

https://hun-ren.hu/hirek/a-renyi-intezet-kutatoprofesszora-matolcsi-mate-a-frontiers-of-science-award-kituntetesben

https://qubit.hu/2023/07/31/matolcsi-mate-nyerte-az-elmult-ot-ev-legkiemelkedobb-cikkenek-jaro-frontiers-of-science-award-ot

Matolcsi Máté Pekingben a Frontiers of Science Award átvételekor az első International Congress of Basic Sciences (ICBS) konferencián Fotó: Rényi Intézet

Lovász Lászlóé az első Fejes Tóth László-érem

2023. szeptember 4-én vette át Lovász László az első Fejes Tóth László-érmet, amelyet idén alapított a Rényi Intézet.

Rényi Alfréd halála után, 1970-től 1983-ig Fejes Tóth László volt a Magyar Tudományos Akadémia Matematikai Intézetének második igazgatója. Az érem a magyar és nemzetközi matematikában, valamint a Rényi Intézetben végzett munkájának állít emléket.

Fejes Tóth László világhírű matematikus volt, a diszkrét geometria egyik fontos ágának, a pakolások és fedések elméletének megalapozója, amelynek számos alkalmazása van a kódelméletben, a számelméletben, a csoportelméletben és más tudományágakban. Klasszikus monográfiája "Lagerungen in der Ebene, auf der Kugel und im Raum" címmel 1953-ban jelent meg a Springer kiadónál. Kibővített angol nyelvű kiadása, Fejes Tóth Gábor és Wlodzimierz Kuperperg munkája, pontosan 70 évvel az első kiadás után, 2023-ban jelent meg.

Lovász László a kitüntetés alkalmából megtartotta az első Fejes Tóth László-előadást, amelyet itt nézhetnek meg.

Pluhár András 60 minikonferencia

Egynapos meglepetés minikonferenciát szerveztek tanítványai Pluhár András 60. születésnapja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében. A nap során Balogh József, Csaba Béla (aki nemrég kapott Fulkerson-díjat, melyről az Érintő is beszámolt), Hajnal Péter, Csendes Tibor és Turán György is tartott előadást.

A Bolyai Intézet Bolyai-termében gyűlt össze július 21.-én pénteken 10 órakor a körülbelül 25 fős ünneplő közönség. A közös nevezőjük, hogy mindannyian Pluhár András barátai, szerző- és kutatótársai. Alaposan sikerült meglepni az ünnepeltet, aki egy szokásos péntek délelőtti kombinatorika szemináriumra számított, helyette a tiszteletére szervezett és késő délutánig tartó minikonferenciát és kilenc hosszabb-rövidebb előadást kapott. Az előadások többségében legalább érintőlegesen előkerült az Andrással közös munka is, valamint az ünnepelt emberi tulajdonságai, segítőkészsége és közvetlensége.

Csendes Tibor köszöntője után Balogh József mutatott be egy fontos új eredményt k-SAT Boole-függvények kapcsán, majd Csaba Béla beszélt egy, az ünnepelttel közös eredmény, a súlyozott regularitási lemma utóéletéről. Egy rövid ebédszünet után Hajnal Péter tartott egy érdekes előadást speciális számrendszerekről, majd London András és Győrffy Lajos vázolt fel néhány problémát Andrással közös munkájukról pozíciós játékok témakörben. A kávészünet utáni részben Turán György mutatta be legújabb eredményeit gráf neurális hálók témában, Kovács Gyula osztott meg néhány filozofikus gondolatot (pl. ad-e ki hangot egy erdőben kidőlő fa, ha nincs ott ember, aki hallja, és ha igen, miért nem?), végül pedig Brys Zoltán mutatott be néhány új, gráf alapú adatbányászati modellt. A nap végül egy jó hangulatú kötetlen beszélgetéssel zárult egy közeli kerthelyiségben.

Pluhár András 1963-ban született Gyulán, ahol középiskolai tanulmányait is végezte. A szegedi József Attila Tudományegyetemen 1988-ban szerzett modellalkotó matematikus diplomát. A diploma megszerzése után az MTA Automataelméleti Kutatócsoportjában dolgozott, majd 1990-ban kikerült a New Jersey-beli Rutgers egyetemre, ahol Beck József témavezetésével szerzett PhD fokozatot 1994-ben. Hazatérte óta az Informatikai Intézet különböző tanszékein dolgozik, jelenleg a Számítógépes Optimalizálás tanszéken docens.

Diákkorában a Riesz- és Schweitzer-versenyen kapott elismerést, tanulmányi kitüntetést a JATE-n, majd kiválósági ösztöndíjat a Rutgers egyetemen. A PhD megszerzése után elnyerte a Békésy ösztöndíjat, valamint meghívott előadó volt Oberwolfachban a Positional Games szemináriumon. Négy diákja szerzett doktori fokozatot, kettőnek jelenleg is folyamatban vannak PhD tanulmányai. Fő kutatási területei a gráfelmélet, a kombinatorika, a pozíciós játékok, az operációkutatás és az adatbányászat. Hobbija a sakk és a harcművészetek.

A minikonferencia főszervezői és ennek az írásnak a szerzői London András és Győrffy Lajos, akik 2018-19-ben szerezték meg doktori címüket Pluhár András témavezetésével.

 Empatikus akadémikus

Stipsicz Andrással, a Rényi Alfréd Matematikai Kutató­intézet igazgatójával (és többek között az Érintő főszerkesztőjével) készített interjú jelent meg az Innotéka Magazin nyári számában. Sok érdekes adat derül ki belőle a Stipsicz katonatiszt ősökről, András nagyapjáról, aki egy osztályba járt Ottlik Gézával, és akiről a szerző az Iskola a határon egyik alakját mintázta. Bár az interjúban viszonylag kevés szó esik matematikáról, azt megtudhatjuk, hogy: „ A topológia az analízis és a geometria különleges keveréke. Olyan, mint egy nagyon homályosan megfogalmazott rejtvény.” A riportban szó van a 2022-ben újjászervezett Erdős-központ küldetéséről is. Stipsicz András beszél életútjáról, és indíttatásáról: hogyan lett a Rutgers Egyetem doktoranduszából a Rényi Intézet igazgatója.

https://www.innoteka.hu/cikk/empatikus_akademikus.2767.html

Kutatók éjszakája

Idén is érdemes ellátogatni a Kutatók éjszakája rendezvényeire szept. 29 – 30.-án: https://www.kutatokejszakaja.hu/

Ne felejtsék el: Nov. 3. – A Magyar Tudomány Napja.

Medve Matek

Még be lehet nevezni a Medve Matek őszi versenyeire: https://medvematek.hu/