AZ ÉRINTŐ 7 ÉVES ÉVFORDULÓJÁRA ÚJ ROVAT INDULT, A HÉTTUSA: MINDEN LAPSZÁMUNKBAN 7 MEGOLDHATÓ ÉS BÁRKI ÁLTAL BEKÜLDHETŐ FELADATOT TESZÜNK KÖZZÉ, AMELYEKEN JÓ GONDOLKOZNI, ÉRDEKESEK, ÉS AMELYEK ÚJABB KÉRDÉSEKET, MÉLYEBB ÉS ÁLTALÁNOSABB VIZSGÁLATOKAT IS INSPIRÁLHATNAK. (ROVATSZERKESZTŐ: RÓKA SÁNDOR.)

Új feladatok a Héttusa rovatban! Ismét 7 olyan gondolkodtató kérdés, amelyet megoldhat akár egy általános iskolás,  de érdekes még annak is, aki rendszeresen foglalkozik. matematikával . Akit érdekelnek az első forduló tapasztalatai, az első hét feladat és azok megoldása, nézze meg a Beszámolót a Héttusa 1. fordulójáról. A kitűzött feladatokra bárki küldhet megoldást, elég a feladatok sorszámát és a feltett kérdésekre a válaszokat megküldeni. Figyelem! A  határidő: 2023. október 1. Következnek a feladatok.

Az Érintő 2023 júniusi számában debütáló Héttusa rovat mindenkinek szóló fejtörő feladványai közül a másodikra érkezett a legkevesebb, mindössze négy helyes megoldás. Lehet, hogy túl nehéz volt? Pálvölgyi Dömötör tízéves kislányával addig tologatta a korongokat...amíg a feladatból egy cikk született. Ennek a cikknek a célja, hogy körüljárja ezt a példát, és bemutassa az ehhez kapcsolódó egyéb eredményeket.

Előző számunkban elindított új rovatunk első tapasztalatairól számol be Róka Sándor, a feladatok gazdája. A továbbiakban is szeretnénk olyan feladatokat kitűzni, amelyek megoldására egy érdeklődő tizenévesnek is hasonló esélye van, mint egy nyugdíjas matematikatanárnak; amelyeken jó gondolkozni, érdekesek és több úton is megközelíthetjük a választ, és  amelyek újabb kérdéseket inspirálhatnak, elindulhatunk mélyebb és általánosabb vizsgálatok felé. Az első feladatsor megoldásai és megjegyzései itt olvashatók.