SOKSZOR TALÁLKOZUNK OLYAN FELADATTAL, ÖTLETTEL, AMIT SZÍVESEN ELTESZÜNK KÉSŐBBI HASZNÁLATRA. A  TANÓRA – SZAKKÖR ROVAT SZERETNE HOZZÁJÁRULNI A MATEMATIKATANÁROK ESZKÖZTÁRÁNAK GAZDAGÍTÁSÁHOZ, FÓRUMOT KÍVÁN ADNI A GONDOK, NEHÉZSÉGEK MEGTÁRGYALÁSÁRA IS. (ROVATSZERKESZTŐ: HORVÁTH ESZTER.)

A négynapos Matematikatanárok Rátz László Vándorgyűlését minden év július első hetében, közvetlenül a tanévzárás után rendezi a Bolyai János Matematikai Társulat. Minden évben más-más város a találkozó helyszíne: több évtized után idén a főváros, a Graphisoft Park kellemes környezete várta a résztvevőket. Aki nem tudott eljönni, annak is érdemes megnézni néhány videóra felvett és a Youtube-re is felkerült előadást. Tovább…

Aki úgy gondolja, hogy ismeri a folyóiratot, induljon el bátran a most következő kvízjátékon. (QR-kódja a képen.) Aki még nem ismeri, az is, hiszen a kvíz megoldásából sokat megtudhat egy örök lap múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A tartalmi, formai és előfizetési újításokról Kós Rita kedvcsináló írása olvasható.

Talán a 2019-es  Varga100 konferencia jól sikerült szervezése volt az egyik oka annak, hogy a European Society for Research in Mathematics Education (ERME) 2023-ra Budapestnek adta a 13. CERME matematikatanítási konferencia megrendezésének jogát. A Congress of the European Society for Research in Mathematics Education többszáz fős rendezvényeire kétévente kerül sor. Idén júliusban az ELTE és a Rényi Intézet volt a csaknem ezer fős esemény házigazdája, amelynek sikeréről Oláh Vera ad hírt.

A cikksorozat harmadik része a Függvények témakörről és változásairól szól. Csapodi Csaba táblázatos formában mutatja be, hogyan módosulnak ebben a témában az érettségi követelmények 2024-től, röviden magyarázva, értelmezve, indokolva a változásokat. Néhány, újdonságnak számító ismeret esetén mutat olyan feladatokat, amelyeket a követelmények alapján el tudna képzelni egy feladatsorban. A feladatok megoldása Facebook-oldalunkon és a következő számunkban is megjelenik. Tovább...