HÍREK – ÚJDONSÁGOK ROVAT A MATEMATIKÁHOZ ÉS A BOLYAI TÁRSULATHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEKRŐL, ÚJDONSÁGOKRÓL SZÓL. (ROVATSZERKESZTŐ: RÁKÓCZI ILDIKÓ.)

Különböző nyári és kora őszi eseményekről adunk hírt egy csokorban: a fenntartható fejlődés nemzetközi tudományos évtizedének kihirdetése, Stépán Gábor és Matolcsi Máté (képünkön) rangos díjai, a Fejes Tóth László-érem megalapítása, a Pluhár András 60 minikonferencia, az Innotéka Magazin interjúja Stipsicz Andrással. Olvassák el, és kattintsanak a részletekre is!

Matematika iránt érdeklődő tizenegyedikes gimnazistáknak szervezett tábort a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. Ez nem egy hagyományos feladatmegoldó tábor volt, célja, hogy a matematika iránt érdeklődő fiatalok képet kapjanak arról, mit is csinál egy alkalmazott vagy kutató matematikus az egyetemen és később, a munkája során. Győrffy Lajos, aki nagy lelkesedéssel vágott bele a szervezésbe, leírja, hogyan jutott el az ötlettől és a motivációtól a LEMMA megoldásáig…

Idén első alkalommal rendezték meg az IMSC (International Mathematics Summer Camp) matematikatábort, 2023. június 19. és július 4. között Pekingben. 23 ország között mi is meghívást kaptunk a részvételre. A magyar színeket az idei MEMO-n induló csapattagok és kísérőik képviselték, akik rengeteg élménnyel és tudással tértek haza. A diákok beszámolója Lenger Dániel, Borbényi Márton és Baran Zsuzsa csapatvezetők segítségével készült el.

A KöMaL nyári fizika-matek táborának ismét Dombóvár adott otthont 2023. június 23-29. között. Kétszer húsz fiatal töltött el egy hetet a nyárból intenzív feladatmegoldással az ideális helyszínen, ahol játékra, strandolásra, tábortűzre is jutott idő. Kós Rita írása  Molnár István Ádám táborozó és Dobos Sándor tanár úr beszámolóját tartalmazza.

Idén augusztus 21. és 27. között rendezték meg a szlovákiai Sztrecsényben (Strečno) a 17. Közép-európai Matematikai Olimpiát (MEMO), amelyen a szokásos 10 ország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia) vett részt. A ezüstérmet nyert magyar csapatot Lenger Dániel és Imolay András vezette.

Hogyan zajlott az idei Nemzetközi Matematika Diákolimpia, hogyan folyt a felkészülés? Azok a ma még csak általános iskolások, akiknek jól megy a matek, hogyan kerülhetnek be pár év múlva a csapatba? Melyek azok a tehetséggondozó lehetőségek, versenyek, amelyek elősegítik az utánpótlás-nevelést?  Dobos Sándor, aki a magyar IMO-csapat helyettes vezetője, és évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a témában, minderről részletesen beszámol.