RLV – vándorgyűlés a Graphisoft Parkban

RLV – vándorgyűlés a Graphisoft Parkban

A négynapos Matematikatanárok Rátz László Vándorgyűlését minden év július első hetében, közvetlenül a tanévzárás után rendezi a Bolyai János Matematikai Társulat. Mindig más-más város fogadja az ország leglelkesebb matematikatanárait, tanítóit, akik nem bánják, hogy kicsit később kezdődik a nyári szünetük, cserébe találkozhatnak régi ismerős és új kollégákkal, megosztva velük az előző egy év örömeit, kérdéseit, problémáit.  Idén kivételes volt helyszín: több évtized után a főváros, a Graphisoft Park kellemes környezete, ahová az Aquincumi Technológiai Intézet, az AIT–Budapest magánegyetem hívta meg a résztvevőket.

Rátz László az AIT egyetemén

A BJMT nagy súlyt helyezett arra, hogy minél többen, fiatalok, tanárjelöltek és tanárok, tanítók vegyenek részt ezen az akkreditált matematikatanár-továbbképzésen, ezért pályázatot hirdetett külön alsó tagozatos tanítók és tanító szakos hallgatók, illetve fiatal tanárok és egyetemi hallgatók részére a részvételi díj teljes vagy részleges támogatására, amelyet 20-an vettek igénybe. Így a Vándorgyűlésre 240-en regisztráltak (13-an a határon túlról), amihez az anyagi támogatás mellett a színvonalas, a kreativitást előtérbe helyező  szakmai program járult hozzá.

Előadást tartott több országosan ismert matematikát  tanító kollégán kívül Bojár Gábor, a Graphisoft cég és az AIT-Budapest alapítója, Gyarmathy Éva pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ és az SNI Tehetségeket Segítő Tanács megalapítója, és Szemerédi Endre, a világhírű Ábel-díjas matematikus.

A zsúfolásig megtelt teremben Simon Péter, a Társulat főtitkára és Kosztolányi József, az Oktatási Bizottság vezetője nyitotta meg a konferenciát. Sajnos minden évben egyre nő azoknak a társulati tagoknak a száma, akiket elvesztettünk: az elhunyt kollégák közül Somfai Zsuzsára emlékezett meghatottan Lajos Józsefné, Török Juditra néhány méltató szóval Fried Katalin. A társulati díjak közül a Beke Manó Díjakat mindig a megnyitón szokták kiosztani, idén Aszódiné Pálfi Edit, Garbaczné Olasz Andrea, Farkasházi Csilla, Kovács Gabriella, Kovács Béla, Matyuska Ferenc és dr. Nádháziné Borbola Éva részére. Róluk és a díjról részletesebben olvashatnak a Bolyai honlapján, itt.

A tavalyi év után másodszor került sor a Vándorgyűlésen a Reményi-díjak átadására, amelynek történetét egy korábbi cikkünkben olvashatják. A díjazottak a BJMT Reményi-díj oldalán kereshetők meg.

A nyitónap estéjén hangulatos, minden szempontból kiváló gálavacsorára került sor a Római-parton, ahol Kosztra Gábor, az Oktatási Bizottság titkára játékokra invitált, és emléklapokat is kiosztott a rendszeres Rátz-konferencia résztvevőknek. A konferencia színvonalas, zökkenőmentes megszervezése a BJMT vezetőségének, titkárságának, az önkéntes segítőknek és az AIT-Budapest részéről közreműködőknek köszönhető.

Aki részletesebben szeretné tudni, milyen előadások és szemináriumok zajlottak le a négy napban, nyissa meg a programot, ahol a linkek vagy az adott videófelvételekre, vagy a kivetített prezentációkra mutatnak. Szinte minden előadás és foglalkozás nagy sikert aratott, sokan csak azt sajnálták, hogy nem lehettek egyszerre több szekcióban.

A következő fényképek Abonyi Tünde és Klein Sándor foglalkozásán készültek:

Néhány felvett előadást érdemes végignézni:

Bojár GáborMatematikaoktatás, mint az ország egyetlen gazdasági kitörési pontja 

Szemerédi Endre: Gondolatok a matematikáról 

Csapodi Csaba – Koncz LeventeAz érettségiről érdekesen 

Erdős GáborEmlékezetes feladatok 

Regős KrisztinaA diszkrét Gömböc nyomában 

Szántay CsabaMilyen a jó kutató? 

Varga JózsefTehetséggondozás matematikából Kecskeméten az elmúlt 30 évben 

Reméljük, a programot és a videókat megnézve, jövőre még többen jelentkeznek erre a hagyományos országos tanári találkozóra:

a szerkesztők