Ki tud többet a KöMaL-ról?

Ki tud többet a KöMaL-ról?

bevezetés

Az Érintő olvasói számára a KöMaL: örök – remélik a szerkesztők. Azt nem tudom, hogy az „örök” egy közeli oázist vagy inkább ködbe vesző távoli horizonton éppen felsejlő sziget kis foltját jelenti, de egy biztos: ez a sziget nem lakatlan, és közelebb van, mint sokan hinnék. Ebben a rövid írásban szeretnék érveket felsorolni a fenti két állítás mellett.

kvíz

Elsőként a kedves Olvasót rövid játékra invitálom. Előbb bemelegítésként egy kis statisztika. Mit gondolnak, hányan vettek részt a KöMaL pontversenyeiben a 2022/23-as tanévben?

A) kb. 600-an        B) kb. 1000-en      C) kb. 1200-an     D) kb. 1800-an

Összesen 1780 nevezést regisztráltunk - egy nevező több pontversenyben is részt vehet, de 1215-en küldtek be megoldásokat (legalább néhányszor). A bemelegítés helyes válasza tehát a C.

A kihívás pedig egy 10 kérdéses kvíz megoldása, ami a KöMaL – és nem véletlen, hogy eddig nem oldottam fel ezt a rövidítést – múltjáról, jelenéről és jövőjéről tesz fel, remélhetőleg mulatságos vagy tanulságos kérdéseket. A Kahoot alkalmazásban készült kvíz az idei Rátz László Vándorgyűlés egyik délutáni beszélgetésének nyitóeseménye volt.

újságok

Az előző tanév újdonsága volt, hogy a feladatokat, beszámolókat, cikkeket illusztráló képek és ábrák immár színesben jelentek meg.

Betekintésnek íme itt a teljes 2022. szeptemberi szám.

rejtvények és ördöglakatok

A most induló tanév alatt megjelenő számokban Olvasóink egy új rovattal is találkozhatnak, ebben ismert és kevésbé ismert, régi és új rejtvényeket, kirakókat, ördöglakatokat mutatunk be, megvilágítva matematikai hátterüket és útmutatást nyújtva elkészítésükhöz.

emelt szintű érettségi gyakorlás beküldhető

A pontversenyek mellett állandó rovata a KöMaL-nak az emelt szintű matematika érettségire való felkészítéshez ajánlott gyakorló feladatsor. Az elmúlt két évben szerkesztőségünk és szerzőink törekedtek arra, hogy mind a feladatok hangulata, mind nehézségi foka megfeleljen az írásbeli érettségi feladatokénak.

A 2023/24-es tanévben lehetőséget biztosítunk arra, hogy a megoldott, kidolgozott feladatokat az érettségire készülő diákok beküldjék – a pontversenyektől függetlenül (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). A megoldások kijavítása után a fiatalok visszajelzést kapnak munkájukról. A legszorgalmasabb és legügyesebb érettségire készülők között a tanév végén KöMaL ajándéktárgyakat sorsolunk ki.

versenykiírás felülvizsgálata

A KöMaL lényege, oka és léte a pontversenyek. A versenyszabályok kialakítása, kibővítése a körülményekre és korábbi tapasztalatokra reflektált. Mindenki számára jó hír, hogy a nyáron alaposan áttekintettük a versenyszabályzatot, ebben elsősorban a formai követelmények racionális csökkentését, illetve a kiszabható büntetés (a hírhedt NVSZ) szofisztikáltabb alkalmazását (0 pont helyett csak pontvesztést) foglalta írásba a szerkesztőbizottság.

webshop

A KöMaL-t augusztus végétől a lap webshopjából lehet megrendelni, csakúgy, mint a kiadó további kiadványait, termékeit. A webshop egy teljesen új rendszer, ezért megrendelőinknek első alkalommal regisztrálniuk kell. A megrendelői fiók használatával lehetségessé válik elektronikus kiadványok letöltése (pl. az előfizetés mellé járó lapszám elektronikus változata), vagy több szállítási és számlázási cím megadása. Az egyik legfontosabb változás ugyanakkor az, hogy csekket nem fogunk küldeni a legelső lapszámmal, viszont lehetővé válik az átutalás mellett a bankkártyás fizetés is: https://komalujsag.myshoprenter.hu.

elérhetőségek

Szeptembertől a szerkesztőségi iroda adott nyitvatartás mellett, illetve előre egyeztett időpontban nyitva lesz. (ELTE TTK D épület – 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c 3. emelet 3.404a)

Új telefonszámunk: +36 20/ 320-4311

E-mail címeink:

  • szerkesztőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • szerkesztőbizottságok: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • megrendelés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • kiadó: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kós Rita, MATFUND Alapítvány

www.komal.hu