Több mint továbbképzés – Rátz László Vándorgyűlés Békéscsabán

Több mint továbbképzés – Rátz László Vándorgyűlés Békéscsabán

 Beszámoló a 63. Rátz László Vándorgyűlésről

Idén 63. alkalommal rendezte meg a Bolyai János Matematikai Társulat a Rátz László Vándorgyűlést Békéscsabán a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködve július 9-től 12-ig. Több mint 60 éve minden tanév végén összegyűlnek matematikatanárok az ország minden pontjáról, annak érdekében, hogy szakmailag és emberileg egyaránt feltöltődjenek. Mindig máshol, mindig más előadásokkal, de sok visszatérő kollégával zajlanak a találkozók.

A békéscsabai megnyitó

Kosztra Gábor beszél a nyitóünnepségen

Ez az alkalom egyrészről egy tanári továbbképzés, ahol a szakmai tudását növelheti az, aki eljön. A programot úgy alakítják a szervezők, hogy függetlenül attól, hogy a közoktatásban ki melyik szinten tanít matematikát, vagy  milyen típusú intézményben tanít, megtalálja a neki megfelelő előadásokat és foglalkozásokat. Az alsós szekcióban a legkisebbeket tanító kollégák sok érdekes módszert és eszközt ismerhetnek meg. Ezek az előadások és szemináriumok elsősorban módszertani kérdéseket járnak körül. A felsős szekcióban, a felsősöket tanítók számára magasabb matematikai tudáshoz kapcsolódó szemináriumok és előadások vegyülnek a módszertani tudást növelő programokkal.

Pálfy Péter Pálnak, a Társulat elnokének előadása a megnyitón 

A középiskolai szekció résztvevői pedig már a tehetséggondozáshoz kapcsolódó, kifejezetten komoly elemi matematikai tudást igénylő programok mellett megtalálhatják az új tankönyvekhez kapcsolódó előadásokat vagy az érettségivel kapcsolatos hagyományos előadást. Az idei évben egy külön beszélgetés volt az új NAT-ról, ahol az első vonalban lévő kollégák oszthatták meg gondolataikat és tapasztalataikat a változtatásokról. Egyúttal a NAT létrehozásában dolgozó szakemberek megvilágíthatták, milyen kutatások alapján, milyen szándékkal történtek a változások.

A Vándorgyűlésnek mindezeken túl külön érdekessége és egyben a felsőbb matematika iránt érdeklődő kollégák igényeit kielégítő része a speciális matematikai tagozatos szekció. Itt a magas szintű matematika oktatásához kapcsolódó módszertani és matematikai előadások mellett új matematikai felfedezésekről is értesülhettek a résztvevők. Ennek keretében hallgathatták meg az Erdős–Moser-sejtés bizonyításának lényegét, ami az utóbbi évek jelentős eredménye, és büszkeségünkre magyar matematikusok munkájához köthető. (Az Érintőben erről megjelent cikk itt olvasható.)

A továbbképzés mellett azonban a Vándorgyűlés egy ünnep is. Itt kerülnek átadásra a Társulat által alapított Beke Manó Emlékdíjak és a Bojár Gábor által alapított Reményi-díjak. Bár a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat decemberben osztják ki, a legutóbbi díjazottakat mindig felkérik egy-egy plenáris előadásra a következő nyári RLV társulati díjátadó napján.

Kiosztásra várnak a Beke Manó Emlékdíjak.

Simon Péter, a BJMT főtitkára adja át az egyik díjat Székely Péternek.

A három díjnak más-más hangsúlya van. A Beke Manó Emlékdíj a hosszú éveken át folytatott matematikai nevelést értékeli függetlenül attól, hogy a közoktatás mely területén tevékenykedett a kolléga. A Reményi-díjjal az aktuális évben az OKTV-n, illetve az Arany Dániel Matematika Tanulóversenyen elért kimagasló eredményt elért diákok felkészítő tanárait díjazzák. A Rátz Tanár Úr Életműdíj mintha kicsit ezek ötvözete lenne, hiszen ez a tehetséggondozásban kiemelkedő tevékenységet folytató kollégák életműdíja. Az első napon a díjátadások után C. Neményi Eszter és Kosztolányi József életműdíjasok előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Bár más irányból, de ugyanarról beszéltek mindketten. A matematikai tudás megszerzéséhez vezető út sokszor fontosabb, mint maga a matematikai tudás. A felfedeztetésen keresztül a diákok a felfedezés örömével gazdagodva alakítanak ki megoldási stratégiákat és sémákat, amelyek a későbbiekben más problémák megértésében is segítik őket.

Kosztolányi József  Rátz Tanár Úr Emlékdíjas előadása

És a Vándorgyűlésen sem biztos, hogy az ott tanultak a legfontosabbak. Sok tudást hazavisz mindenki, de legalább ennyire fontos, hogy egy közösségi élménnyel gazdagodik. Régi ismerősökkel találkozik újra, új ismertségeket köt, látja, hogy más kollégák más intézményben milyen nehézségekkel küzdenek. A Vándorgyűlés apránként és láthatatlanul szövi a kapcsolatokat, és építi ezáltal a matematikatanárok közösségét. Annak érdekében, hogy ez a közösség minél erősebb és nagyobb legyen, sok szeretettel várunk minden tanítót és tanárt a jövőben is. Az élmény garantált, és biztos, hogy mindenki haza tud vinni valami olyasmit magával, amit gyakorlatban tud hasznosítani a következő tanévben és a későbbiekben.

Akit további részletek érdekelnek:

Kisfilm a 63. Rátz László Vándorgyűlésről: Rátz László Vándorgyűlés 2024 - YouTube

Az idei év programja: RLV_2024_programokweb24.pdf (bolyai.hu)

Az előadások és szemináriumok felvételei: Bolyai János Matematikai Társulat

Kosztra Gábor,
a Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási Bizottságának elnöke