KöMaL-Man és az ekvioptikusok

KöMaL-Man és az ekvioptikusok

– a KöMaL nyári táborában

A KöMaL nyári fizika-matek táborának ismét Dombóvár adott otthont 2023. június 23-29. között. A táborban részt vevő kétszer húsz középiskolás fiatal és kétszer négy táboroztató részvétele az NTP-TSZM-22-0116 projekt keretében, továbbá az Aquincum Institute of Technology és a Hotel Európa támogatásával vált lehetségessé. A közös étkezéseken, szabadidős és plenáris előadásokon kívül a fizikusok és a matekosok külön-külön szervezték napközbeni tevékenységeiket.

Következzék két beszámoló, elsőként egy tárgyszerű összefoglalás a fizika tábor egyik résztvevőjétől.

„A tábor szerkezete:

  • a legtöbb napon
    • reggelizés
    • 8:15-18:45-ig feladatmegoldás 3-4 fős csapatokban (közben ebéddel)
      • 6 elméleti, melyek közül 4-et kell beadni
      • 1 mérés
      • 1 numerikus
      • 1 bónusz
    • vacsora
    • feladatmegoldás- és témakör-megbeszélés (változó ideig tart)
    • kis szabadidő
    • lefekvés
  • különleges napokon egyéb programok
    • strand
    • konstrukciós feladat (ebben az évben minél lassabban földet érő parírrepülőt kellett építeni KöMaL-Man számára)
    • tábortűz

 Néhány egyéb megjegyzés; ami szokásos más matematika- és informatikatáborokon, azt itt nem írom le: 

+  A szálláson volt hűtő, légkondicionáló és szúnyogháló; tiszta volt.

+  Az ennivaló még válogatós embereknek is (nekem) szinte mindig megfelelt, a repeta mindig elfogyott.

  • Azt, hogy a feladatok érdekesek voltak, a tanárok/ifik segítőkészen elmagyarázták, ha valamit nem értettem, a szokásosba sorolom.

-  Lehetett volna egy picit több az ebéd és vacsora, a repeta mindig elfogyott. (Ezen problémámat nem jeleztem a tábori tanároknak/ifiknek.)

-  Hétfőn és kedden nem jutott idő közös feladatmegbeszélésre.”

 Molnár István Ádám

„A 2023-as Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát (IMO) Japánban rendezték[1]. Idén először egy nemzetközi olimpiai felkészítő tábort szerveztek Kínában, Peking városában. Az a tábor közvetlenül az olimpia előtt volt, két hétig tartott, ezért az érettségire készülő olimpiai csapattagok nem utazhattak. A szervezőkkel való egyeztetés után a MEMO csapata vett részt a pekingi programon[2]. Mindez befolyásolta a szokásos dombóvári edzőtábort is, ahol immáron hagyományosan a KöMaL fizikatáborával, párhuzamosan folyik a matematikai szakmai program. Az IMO kerettagok mellett a kvalifikációs rendszerben legjobban szereplő diákok kaptak meghívást a matematika edzőtáborba. Ezúttal is ki kell emelni Kovács Benedek szervezőmunkáját, aki egész évben nagy gonddal nyomon követte az összes versenyt és a hivatalos honlapon naprakészen tájékoztatást adott a kvalifikáció állásáról.

A tábor szakmai programjában két fő elem van: a diákok előre készülnek, és hoznak feladatokat, amiket egymásnak feladnak. Ez azt jelenti, hogy már a tábor előtt gondolkoznak példákon, válogatnak közülük. A feladatok feldolgozását Kovács Benedek fogta össze. Ez szervezésben is nagy munka, másrészt a teljesen vegyes témakörök mindegyikében otthonosságot és magabiztosságot igényel.  Benedek igazán szívügyének érzi az olimpiai felkészülést, alapossága és hihetetlen munkabírása ott volt az egész heti intenzív munka mögött.

A másik pillér a tanárok által irányított tematikus rész. Kiss Géza tanár úr idén számelméleti feladatokat hozott, ennek része volt a bevezetés a Frobenius-féle problémakörbe. Az alapvető pénzváltási problémát talán sokan ismerik. A táborozók ennél sokkal többet kaptak, láthatták, milyen mélyre vezető és szerteágazó kérdéskör tárul fel ennek kapcsán. Dobos Sándor tanár úr geometriai problémákat hozott, ennek egy részében az ekvioptikusokkal ismerkedhettünk. 2015-ben a KöMaL májusi számában jelent meg Fehér Zsombornak – korábbi aranyérmes diákolimpikonnak – evvel kapcsolatos cikke, amit ezúton is ajánlunk az érdeklődőknek.

A tábor szakmai része a motivált, egymást ösztönző diákcsapat nélkül nem működhetett volna ilyen jól. Ehhez nagy mértékben hozzájárult, hogy a dombóvári Európa szálló minden tekintetben ideális helyszínt biztosított: kényelmes szobák, a nyári melegben is hűvös, tágas alagsori nagyterem, a közeli strand, nyugodt és csendes környezet. Nagy-nagy köszönet Salamon Marikának, aki a tábor finanszírozását biztosító MATFUND-pályázat minden munkáját elvégezte, a táborban pedig végig ott volt a háttérben. 

Reméljük, jövőre is folytatódhat ez a szép hagyomány!”

Dobos Sándor

 

[1] Az IMO-ról szóló cikk itt található

[2] A pekingi felkészülésről szóló cikk itt található.