IMO 2023, Csiba (Japán)

 IMO 2023, Csiba (Japán)

A 64. Nemzetközi Matematika Diákolimpiát Japánban, a Tokióhoz közeli Csiba városában rendezték meg. Hogyan lehet felkészülni, bekerülni a csapatba? Mi történt az olimpián? Járjuk körbe kicsit ezeket a kérdéseket.

Magyarországon sok matekverseny van, egészen fiatal korban be lehet kapcsolódni ebbe a „vérkeringésbe”. Az általános iskolás korosztály felsőseit nyaranta meghívja a Gondolkodás Öröme Alapítvány Mátrafüredre, a Matematikai Mulatságok Táborába (MaMuT). Így évfolyamonként a korosztályos versenyeken legjobban szereplő diákok közül 15-20 diák személyesen megismeri egymást, együtt táboroznak, matekoznak, játszanak, kirándulnak, barátkoznak. Ehhez a társasághoz később is lehet csatlakozni, illetve az is előfordul, hogy valakinek az érdeklődési területe más irányba fordul. A résztvevők közül nagyon sokan Pósa Lajos és tanítványai legendás, nagyon jó hangulatú és magas színvonalú matektáborait járhatják végig, évente kétszer, egészen az érettségiig.

A matematika iránt komolyabban érdeklődő diákok olyan középiskolába jelentkezhetnek, ahol speciális matematika tagozatos képzés van, ami az átlagosnál sokkal szélesebb körű matematikai ismereteket ad. Másrészt országos szinten vannak olyan iskolák, ahol nem „specmat-képzés”, hanem elhivatott tanárok által vezetett szakkörök vannak.  A Veszprémben és korábban Miskolcon is működő Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola is felkarolja az ügyes, motivált diákokat. Például ez utóbbiban a gyerekek évente hat hétvégén 7 alkalommal 90 perces foglalkozásokon vesznek részt, ez négy év alatt 140 duplaóra.  Komolyan átgondolt és felépített tematika alapján, országosan ismert és elismert kiváló matektanárok tartják a foglalkozásokat.

Feltétlenül meg kell említeni az általános iskolások matematikai újságját, az Abacust és a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokat. Aki a folyóirat feladatmegoldó pontversenyében részt vesz, megtanulja leírni gondolatmeneteit, megoldásait. Találkozhat olyan nehezebb feladatokkal, amelyekhez nem iskolai tanóra rövidségű gondolkozási idő kell. A KöMaL-ban elért jó eredmény beleszámít az olimpiai kvalifikációba. Az eddig leírtak olyan bázist adnak, amin felnőve kialakul a diákok közül egy társaság, ennek tagjai  – általában tizedikes évfolyamtól kezdve – látogatni kezdik a központi olimpiai szakkört.

A járvány alatt az online térbe vonult szakkör ebben az évben is hibrid formában üzemelt egész évben. Ez azt jelentette, hogy sokan személyesen beültek Budapesten a Fazekas gimnázium 127/a termébe, sokan pedig online csatlakoztak, zoom platformon. Ebben a teremben egy hatalmas digitális tábla van, amire írva minden azonnal megjelenik a zoom fehér tábláján. Az egyik diák szüleinek jóvoltából kaptunk egy olyan hangeszközt, amelynek segítségével a teremben igazi tantermi hangulatban folyhatott a munka és ezt az otthonról bekapcsolódók is jól láthatták és hallhatták.

Talán nem mindenki tudja, hogy közel tíz éve külön nemzetközi versenyt szerveznek a lányoknak (EGMO), nekik saját tehetséggondozó programjuk is van: évente rendszeresen kapnak megoldandó tematikus feladatsorokat, illetve havonta részt vehetnek hétvégi felkészítő táborokban. Természetesen fiúk és lányok is indulhatnak minden évben október elején a nagy hagyományokkal rendelkező Kürschák-versenyen. Ennek eredménye már beleszámít az olimpiai válogatásba. Idén november 25-én volt az EGMO vezetősége által szervezett első olimpiai válogató. Ez az első kvalifikációs verseny, minden ilyen alkalom után van egy olyan szakköri foglalkozás, ahol a javítók ismertetik a megoldásokat, a pontozási rendszert. A versenyzők megkapják saját pontszámukat, megnézhetik a dolgozatuk javítását, rákérdezhetnek a javításra. A dolgozatok értékelésében sokan segítenek, a verseny szervezői, egyetemisták, volt olimpikonok.

A kronológiai sorrendet követve örömmel újságolhatjuk, hogy a járvány előtt húsz éven át működő angol-magyar olimpiai edzőtábort idén újra meg lehetett szervezni. A kvalifikációs táblázat élmezőnye, 20 magyar diák kapott meghívást, ők december 27 és-január 3. között együtt tréningezhettek a Nagy-Britanniából érkezett 20 diákkal. Minden előadás és feladatmegoldó foglalkozás angolul zajlott. Ezúton is köszönjük Pálvölgyi Dömötör, Hujter Bálint, Harcos Gergely, Kós Géza, Frenkel Péter, Dobos Sándor és Zábrádi Gergely előadásait. A táborozók szilveszter este az Operába mentek, ahol megnézték a Denevér előadását. A sok matekozás mellett lehetett pingpongozni, társasozni. A tábor házigazdája Kovács Benedek volt, munkáját segítette rövidebb időszakokban Baran Zsuzsa, Kiss Melinda és Lenger Dániel, az EGMO és MEMO csapat vezetői.

A kvalifikációs eredménylista legjobb négy szereplője képviselte hazánkat a Romanian Master of Mathematics versenyen, erről részletesebb beszámoló olvasható az Érintőben. Alig értek haza innen a versenyzők, hamarosan következett a Surányi János emlékverseny, amelyet március 7-én délután írtak a diákok Budapesten és Debrecenben. Egy ilyen verseny előkészítése is munkát jelent: helyszínek szervezése, felügyelet, feladatsorok összeállítása. Köszönjük szépen a debreceni Fazekasnak, Remeténé Orvos Viola tanárnőnek a sok segítséget.

Április elején a lányoknak szurkolhattunk az EGMO-n, majd április 24-25-én következett a végső, harmadik és negyedik válogatóverseny. Ezeken már csak a kvalifikációs eredménylista élmezőnye, a legjobb 24 diák vehet részt. A verseny után kialakultak a csapatok, a nevek utáni szám az évfolyamot jelzi:

IMO            Fülöp Csilla 12, Lovas Márton 12, Nádor Benedek 12, Németh Márton 12, Simon László Bence 11, Tarján Bernát 11;

MEMO        Bényei Borisz 11, Chrobák Gergely 11, Nguyen Kim Dorka 10, Szakács Ábel 9, Varga Boldizsár 10, Wiener Anna 10.

Az iskolák szerinti megoszlás: Csilla a szegedi Radnótiból, Gergő a debreceni Fazekasból, Lovas Marci, Berci és Boldizsár a budapesti Veres Péterből, a többiek a budapesti Fazekasból.

Májusban az írásbeli érettségik után egyhetes edzőtábor következett. Ennek egy-egy napját a következők vezették: Kovács Benedek, Borbényi Márton, Hujter Bálint, Dobos Sándor és Lenger Dániel. Az érettségi rendszer visszaállt a megszokott rendszerbe, a szóbelik előtt közvetlenül újabb felkészítő hetet szerveztünk. Ennek tanárai a napok szerint: Williams Kada, Kovács Benedek, Terpai Tamás, Dobos Sándor és Frenkel Péter. Mindannyiuk munkájáért hálás köszönet.

Az olimpia előtt közvetlenül szokott lenni a dombóvári edzőtábor. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy idén meghívást kaptunk Kínába, hogy az IMO előtt két hétig tréningezzünk közösen a kínai csapattal. Az érettségik és egyéb okok miatt az IMO csapat nem tudott menni, szerencsére a szervezők az IMO válogatott helyett vállalták a MEMO tagjainak meghívását. Így idén ők nem Dombóváron, hanem Pekingben tréningeztek. A dombóvári táborról a résztvevők írtak részletesebben, itt a munkát vezető Kiss Géza, Dobos Sándor és Kovács Benedek nevét emeljük ki, akik mindent megtettek a tartalmas tábori programért.

Megérkeztünk az olimpiához! Július 5-én találkozott a csapat Ferihegyen, kibomlott a csapatzászló, készült néhány fénykép, ölelés a kikísérő szülőknek és irány a reptéri beléptető procedúra. Gépünk Sanghajba repült, a hosszú úton ki-ki filmet nézett, pihent, próbált figyelni, hogy a 7 órás időzóna-eltolódás minél kevesebb problémát okozzon. Néhány órás átszállási idő után tovább röpültünk Tokióba. A reptérről hosszas, alapos vizsgálatok után léphettünk be az országba. Már vártak a szervezők, busszal a verseny helyszínére Csibába mentünk. A buszból láthattuk a rizsföldeket, a dúsan zöldellő tájat, néhány kisebb, földszintes települést. Csiba közel egymilliós város, lényegében összenőve Tokióval. Szállodánk központi épülete 50 emeletes volt. Egyre érkeztek a csapatok, az esti vacsoránál már láthattuk a nemzetközi kavargást, a 112 ország 618 versenyzőjének forgatagát. Másnap pihenhettünk, délután a megnyitóünnepségen tradicionális japán dobosok és a Tokyo Brass Style együttes színesítette a műsort. Az üdvözlő beszédeket rövidre fogták, az oktatási miniszter japánul köszöntötte az érkezetteket, beszédét a kivetítőkön olvashattuk angolul. Ekkor már mindenki a versenyt várta.

A két versenynapon 4 és fél óra alatt 3-3 feladatot kellett megoldani. A dolgozatok értékelését, a koordinálást a csapat vezetője, Harangi Viktor és helyettese, Dobos Sándor végezték. A problémakiválasztó bizottságban sok-sok éve dolgozó Kós Géza már az olimpiát irányító Board választott tagja, ő az egyik feladat javításában segédkezett. Három magyar végzett koordinátori munkát: Csahók Tímea, Haiman Milán és Záhorsky Ákos. Így a verseny után egész nagy magyar asztaltársaság találkozhatott, beszélgethetett az étkezőben. A diákok a javítás napjain ellátogattak Disneylandbe, illetve városnéző utat tettek Tokióban. Ennek érdekes epizódja volt a találkozás az éppen ugyanitt rendezett fizika diákolimpia magyar résztvevőivel. A magyar IMO-küldöttség sokakkal barátkozott, tandemsakkoztak indiaiakkal, kártyáztak osztrákokkal, svájciakkal, a német csapatban ezüstérmet szerzett Mann Boldizsárral, a luxemburgiakkal. Ez utóbbiak lelkesen mesélték, hogy Freud Róbert segítette a felkészülésüket. A szállodát egy széles út, egy focipálya és egy keskeny, de annál dúsabb erdősáv választotta el a Csendes-óceán partjától. A magyar csapat több alkalommal (néha az éjszaka közepén is) kiment a partra. Erős szél, hömpölygő nagy hullámok, a távolban óriási hajók… Igen, itt vagyunk a felkelő nap országában!

A feladatlap és a részletes eredmények is megtalálhatók az olimpia hivatalos honlapján. A magyar csapat 22. lett, Simon László Bence  aranyérmet szerzett, Tarján Bernát és  Németh Márton ezüstöt, Lovas Márton, Fülöp Csilla és Nádor Benedek bronzot. Az idei évben az éremhatárok a szokásosan alakultak: 18-tól bronz, 25-től ezüst, 32-től aranyérmet lehetett kapni. A záróünnepség végén kellemes meglepetés fogadott: értesítették Magyarország követségét, és személyesen maga a nagykövet úr, Palanovics Norbert (maga is egykori eredményes KöMaL-megoldó) jött el és gratulált a diákoknak a szép eredményekhez.

 Fülöp Csilla, Tarján Bernát, Lovas Márton, Simon László Bence, Nádor Benedek, Németh Márton, Dobos Sándor

A záró zsűriülés számunkra egyik legizgalmasabb pontja Magyarországról szólt. Az IMO előtt kormányhatározat született arról, hogy hazánk megpályázza a rendezés jogát. Mivel a következő három évet már korábban lefoglalták, a zsűri nagy támogatottsággal megszavazta, hogy mi rendezhetjük a 2027-es nemzetközi matematikai diákolimpiát! Ez sok korábbi olimpikonnak volt nagy álma, reméljük sokan szívügyüknek tekintik majd az eseményt, és valamilyen módon részt tudnak venni, szervezőként, koordinátorként, támogatóként.

A jövő évi olimpiát eredetileg Ukrajna kapta, helyettük az angliai Bath vállalta, hogy 2019 után újra beugrik szervezőnek. Jó felkészülést, eredményes versenyzést kívánunk a következő olimpiai csapatnak!

              Dobos Sándor, IMO csapatvezető-helyettes

 

Versenyzők és felkészítők, szervezők, balrol jobbra: Németh Márton, Csahók Tímea, Nádor Benedek, Záhorsky Ákos, Tarján Bernát, Kunszenti-Kovács Dávid, Fülöp Csilla, Dobos Sándor, Lovas Márton, Harangi Viktor, Simon László Bence, Haiman Milán, Kós Géza