IMO 2022 OSLO

  IMO 2022 OSLO

A következő beszámoló a 2022-es matek diákolimpiára (a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára) való itthoni felkészülésről, és a Norvégiában, Oslóban lezajlott versenyről szól.  A pandémia továbbra is rányomta a bélyegét mindkét eseményre, de az előző két év tapasztalatai sokat segítettek a helyzet kezelésében.

Szeptemberben már úgy indult az iskolai év, hogy a tanárok és a diákok nagy része oltott volt, így a szakköri munkát a korábbi évek gyakorlatának megfelelően lehetett kezdeni. Az online szakkörök sok utazást megspóroltak a távolabb lakó diákoknak, ezért megpróbáltuk a hibrid munkamódszert. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a szakkörre regisztrált diákok ugyanúgy megkapták a szakkörre a zoom-meghívót, de mindenki szabadon dönthette el, személyesen vesz részt a szakkörön, vagy online csatlakozik. Az őszi szakkörökön a résztvevők nagyjából kétharmada ott ült a teremben, a többiek a net segítségével kapcsolódtak be a munkába. Sajnos a járványügyi intézkedések miatt az intézmények egy idő után csak saját diákjaikat fogadhatták, így a szakkör is két hónapra teljesen az online térbe költözött. Mire újra lehetett személyesen találkozni, már a tavaszi válogatóversenyek időszaka következett.

Aki az olimpiai felkészítés munkáját nyomon követte, az tudja, hogy 2000-től kezdve húsz éven át december 27. és január 4. között angol−magyar olimpiai edzőtábort tartottunk. Ezen 20-20 diák vett részt a két országból, előadások, egyéni és csoportos feladatmegoldó alkalmak alkották a program gerincét. A járvány miatt két évig szünetelt ez a program. A hiány pótlására a téli szünetben egy kétnapos online „minitábort” rendeztünk. Ezen a szakkört vezető Dobos Sándoron kívül három korábbi olimpikon tartott előadást: Borbényi Márton, Fehér Zsombor és Kovács Benedek. Munkájukat hálásan köszönjük.

A Surányi-versenyt ismét több helyszínen lehetett megírni. A Matematikai Kutatóintézet nagyterme fogadta a budapesti diákokat. A rendezésben részt vevő iskolák névsorban: Bányai Júlia Gimnázium (Kecskemét), Fazekas Mihály Gimnázium (Debrecen), Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc), Janus Pannonius Gimnázium (Pécs), Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium (Szeged), Révai Miklós Gimnázium (Győr), Táncsics Mihály Gimnázium (Kaposvár), Zrínyi Miklós Gimnázium (Zalaegerszeg). Ezúton is szeretném megköszönni a versenyre regisztrált diákok iskoláinak, az ottani tanároknak a segítőkész hozzáállást, a helyszín biztosítását, a felügyeletet, a diákok dolgozatainak beszkennelését és feltöltését. A dolgozatok gondos kezelését és javítását Kovács Benedek fogta össze. A válogatóverseny javításába több korábbi olimpikon bekapcsolódott a 2020-as csapatból: Beke Csongor, Nagy Nándor, Schrettner Jakab, Tóth Balázs és Weisz Máté. Ők mindannyian Cambridge-ben járnak egyetemre és ekkor éppen szünetük volt.

Az áprilisi kétnapos válogatót Budapesten rendeztük, erre a kvalifikációs versenyben legjobban szereplő 24 diák kapott meghívást. A kvalifikációs pontrendszer szeptembertől kissé változott, a Kürschák-versenyen elért eredmény és a KöMaL-ban megszerzett pontok közvetlenül bekerültek a pontszámításba. Ennek részletei megtalálhatók a szakköri honlapon. A diákok dolgozatait feladatonként javítottuk, ebben közreműködött Frenkel Péter, az IMO csapat vezetője, Dobos Sándor helyettes vezető, Lenger Dániel, a MEMO csapat vezetője, továbbá Borbényi Márton, Fraknói Ádám, Imolay András, Kocsis Anett, Kovács Benedek, Matolcsi Dávid, Szabó Kristóf, Váli Benedek  és Williams Kada. A gondos és lelkiismeretes javításért ezúton is hálás köszönet. A verseny után kialakultak a csapatok, a nevek utáni szám az évfolyamot jelzi:

IMO:              Kovács Tamás 12, Molnár-Szabó Vilmos 11, Nádor Benedek 11, Németh Márton 11, Seres-Szabó Márton 11, Terjék András 12;

MEMO:         Duchon Márton 10, Fülöp Csilla 11, Lovas Márton 11, Mezey Dorottya 11, Móricz Benjámin 11, Wiener Anna 10.

Iskolák szerint Csilla a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumba, Lovas Marci a budapesti Veres Péter Gimnáziumba jár, a többiek a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói.

Májusban az írásbeli érettségik után egyhetes edzőtábor következett. Az érettségi rendszer visszaállt a megszokott rendszerbe, így a szóbelik után következhetett az olimpia előtti kéthetes tréning. Ennek első napjai a budapesti Fazekasban voltak. A foglalkozásokat Dobos Sándor, Frenkel Péter, Imolay András, Kovács Benedek és Lenger Dániel tartották.

Június végén sor kerülhetett Dombóváron az olimpiai edzőtáborra. Mind a szakmai, mind a szabadidős programok jónak bizonyultak. Elismerés és köszönet illeti a tábor finanszírozását biztosító pályázat megírásáért, a gondos szervezésért Salamon Máriát, aki a KöMaL MATFUND Alapítványa részéről mindent kézben tartott. Köszönettel tartozunk továbbá a tábort támogató AIT-Budapestnek (Aquincum Institute of Technology), Rotter Barbara programigazgatónak, Bojár Gábor alapítónak, és a helyszínt biztosító Dombóvár-Gunaras üdülőközpontnak és vezetőjének, Tigelmann Péternek. A Nemzeti Tehetség Program keretében fogadta el a Miniszterelnökség az NTP-TSZM-21-0144 pályázatot, ez tette lehetővé mintegy 40 fiatal ingyenes táborozását. A társaság egyik fele inkább a matematika, a másik fele inkább a fizika területén kiváló. A matematikusok edzőtábora lassan hagyományossá váló módon párhuzamosan zajlott a fizikusok programjával. A tavalyihoz hasonlóan egyik este Honyek Gyula tanár úr és felesége, Baranyai Klára tanárnő igen érdekes kísérleti bemutatót tartott az összes táborozónak. A matematika szakmai programot délelőttönként Kiss Géza és Dobos Sándor, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai irányították, a délutáni programot Kovács Benedek és Imolay András egyetemisták vezették. A komoly munka mellett az egyik délután közös strandolással, röplabdázással kapcsolódtunk ki a Gunaras strandfürdőben. A körülményekre nem lehetett panasz, az Európa szállóban laktunk, annak alagsorában tágas, a kánikulában is kellemes hőmérsékletű termeiben dolgozhattunk, összességében véve remekül sikerült tábor volt.

Az idei évi olimpia kapcsán feltétlenül meg kell említeni, hogy áprilisban nálunk, Egerben volt az EGMO, az Európai Lány Matematikai Diákolimpia. Kunszenti-Kovács Dávid (Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet − ELTE TTK) mindkét versenyen meghatározó szervezőként vett részt. Meghívta Borbényi Mártont (ELTE TTK) és Kós Gézát (ELTE TTK Analízis Tanszék − SZTAKI) az IMO Feladatkiválasztó Bizottságába. A versenyek egyik kulcsfontosságú része a dolgozatok értékelése. Ehhez a rendező ország szervez úgynevezett koordinátorokat, akik a zsűrivel együtt kidolgozzák a pontozási útmutatókat, majd a csapatvezetőkkel és helyettesekkel minden egyes dolgozatot végignéznek, és egyeztetnek a pontszámról. A koordinátoroknak fontos szerepe van abban, hogy a pontozás egységes legyen. Képzeljük el, a közel hatszáz versenyző a két versenynap 4,5-4,5 órája alatt hány oldalt ír, hányféle nyelven! Mindezek elolvasása, áttekintése óriási feladat. Dávid az egri versenyen tapasztalatot szerzett magyar fiatalok közül többeket is meghívott Oslóba, így a 84 koordinátor között egy komoly magyar csapat volt: Borbényi Márton, Kós Géza, Beke Csongor, Csahók Tímea, Csapó Hajnalka, Fraknói Ádám, Gerencsér Balázs, Gyarmati Máté, Győrffy Ágoston, Hansel Soma, Imolay András, Jankó Zsuzsanna, Kerekes Anna, Kiss Melinda Flóra, Klász Viktória, Kocsis Anett, Kovács Benedek, Lenger Dániel, Nagy Kartal, Váli Benedek, Várkonyi Zsombor és Záhorský Ákos. A versenyt követő eseményeken a magyar csapat tagjait a koordinátorok körülvették, igazán otthonosan érezhettük magunkat.

A koordinálást picit nehezítette, hogy Frenkel Péter csapatvezető a második nap reggelén belázasodott, pozitív lett a tesztje, így online videohíváson keresztül vett részt a pontszámok egyeztetésén. A sok helyről érkező több mint 1000 ember a különböző eseményeken együtt kavargott, ennek ellenére tudomásom szerint 20 alatt volt a pozitív tesztek száma. Akiknek a tesztje pozitív lett, azokat a szállodai szobákban elkülönítették.

Az IMO feladatai és a részletes eredmények is megtalálhatók az olimpia hivatalos honlapján, az érdeklődők többet is megtudhatnak a KöMaL szeptemberi számából. A csapat tagjait már felsoroltuk, közülük Tamás ezüstérmet szerzett, a többiek pedig mindannyian bronzot, a csapat 32. lett. Az idei évben az éremhatárok a szokásosnál magasabbak voltak, négy teljes feladat megoldása sem volt elég az ezüstéremhez. A mezőny tömörült. Egy-egy megingás, vagy a nehezebb feladatokban elért siker az országok közti sorrendben jelentősen előre, vagy hátra vethette a csapatot. A mezőny első felébe tartozó, általában eredményes országok szinte hibátlanul megoldották az 1. 2. és 4. feladatot, így nagy mértékben az 5. feladaton elért eredményen múlt a végső helyezés. Szép fegyvertény, hogy a legnehezebb, hatos feladatot összesen 22 diák oldotta meg hibátlanul, köztük Nádor Benedek.

Az olimpikonok Oslóban: balrol jobbra haladva: Németh Márton, Nádor Benedek, Kovács Tamás, Terjék András (Marvinnal), Molnár-Szabó Vilmos, Seres-Szabó Márton és Dobos Sándor csapatvezető-helyettes.

Az olimpia programjának szabadidejében Oslóval ismerkedtünk, sokat sétáltunk a csapattal, sőt, belefért egy csobbanás is az öbölben. Egyik napon egy hatalmas vidámparkban hancúrozott a sok versenyző. Esténként egy külön épületben biztosítottak lehetőséget a társasozásra, játszásra, barátkozásra. A záróünnepség napjára jutott még egy különlegesség. Szép gesztus volt a magyar nagykövetség részéről, hogy a csapatot fogadta Sándorfi Eszter nagykövet asszony. Erre Dávid édesapja, Kovács Katáng Ferenc is meghívást kapott, aki mérnöki munkája mellett szívügyének érzi a norvég, tágabban a skandináv és magyar irodalomi élet közti hídverést. Szerkesztőként, fordítóként és alkotóként is évtizedek óta aktív. A fogadáson rövid áttekintést adott a norvég irodalomról. Mindig nagy élmény olyan embert hallgatni, akinek igazi szívügye, amiről beszél. Ez most is így volt, sok érdekességet hallhattunk.

A oslói magyar nagykövetségen

A jövő évi olimpiát Japán rendezi majd. Jó felkészülést, eredményes versenyzést kívánunk a következő olimpiai csapatnak!                  

Dobos Sándor, IMO csapatvezető-helyettes