Pólya György iskola, Erdős Pál kollégium

Pólya György iskola, Erdős Pál kollégium

2022. március 26-án avatták fel Erdős Pál emléktábláját az ELTE Nagytétényi úti kollégiumában. A Digitális Jólét Program és a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont szervezte azt a zártkörű, a hálózatkutatással kapcsolatos tudományos műhelykonferenciát, amelynek keretében a felújított kollégium felvette Erdős Pál nevét, születésének 109. évfordulóján. A hálózatkutatás eddigi hazai gyakorlati alkalmazási területei, valamint az ezzel kapcsolatos kutatási eredmények az Erdős által lerakott matematikai alapokból indultak ki. Az emléktábla-avatásra dr. Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és dr. Gál András Levente, a  Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont vezetője, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője voltak a meghívottak.

Az infostart számolt be a műhelykonferenciáról, amelyen nem matematikus kutatók vettek részt. Maga a névadó is meglepődött volna, hogy hozzájárult a hatékony digitális államkormányzáshoz.

Az eseményről az ELTE videóját itt nézhetik meg.

A Rényi Intézet honlapja számolt be egy másik névadó ünnepségről: 2022. április 23.-án Tatabányán, a Vértes Agórájában rendezték meg a Pólya György Általános Iskola névadó ünnepségét. A Sárberki Általános Iskola Pólya György születésének 135. évfordulója alkalmából vette fel a nemzetközi hírű matematikus nevét. A részletekről a boldoguljtatabanyan blogon olvashatnak, fényképünk az iskoláról is onnan származik. Az ünnepségen köszöntőt mondtak: Szűcsné Posztovics Ilona, polgármester, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Laczkovich Miklós, matematikus, akadémikus, Szemerédi Endre, Pólya- és Abel-díjas matematikus, Lovász László, Pólya- és Abel-díjas matematikus, Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézet egyetemi docense, a BJMT Oktatási Szakosztályának elnöke, Tuska Ágnes, Californiai State University és Vancsó Ödön, ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központ.

„A tanítás céljáról régimódi felfogást vallok: először és elsősorban GONDOLKODNI kell tanítanunk!” − Pólya György