Budapesti konferenciák: Rényi 100 és CERME 13

Budapesti konferenciák: Rényi 100 és CERME 13

A Rényi 100 konferencia elé

Néhány nap múlva, 2022. június 20-án kezdődik és négy napon át tart a Rényi100 konferencia a Magyar Tudományos Akadémián. Az 1921-ben született Rényi Alfréd nevét szerteágazó kutatómunkája nyománvilágszerte ismerik. A Rényi-szita a számelméletben sokat használt
módszer, a Rényi-entrópia fogalma számos információelméleti munkában alapvető fontosságú, az Erdős-Rényi-féle véletlen gráfok a véletlen hálózatok elméletével és alkalmazásaival kapcsolatos kutatómunka egyik kiindulópontja lett. A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet ezért is ünnepli nemzetközi konferenciával alapítója születésének 100. évfordulóját (a világjárvány okozta nehézségek miatt egy év késéssel, a Clay Mathematics Institute-tal együttműködve). A konferenciára a dinamikai rendszerek, információelmélet, számelmélet, valószínűségelmélet számos kiváló, elismert kutatója érkezik és tart előadást, többek között a Fields-érmes Martin Hairer és Wendelin Werner.
A résztvevők száma 180 körül várható. További részletek találhatók a rendezvény honlapján: https://conferences.renyi.hu/renyi100.

Backhausz Ágnes
Rényi Intézet

CERME13 konferencia a Rényi és az ELTE szervezésében 2023-ban

2023. július 10. és 14. között Magyarországon rendezik meg a 13. CERME konferenciát (Conference of the European Society for Research in Mathematics Education). Ez a legnagyobb európai matematikatanítással foglalkozó rendezvény, amelyre kétévente kerül sor. (A járvány miatt a legutóbbi, 12. CERME 2021 helyett 2022-ben online zajlott le.) A budapesti konferencián közel 1000 fő részvételére számítunk.

A CERME13 helyi szervezőbizottságának elnöke Csapodi Csaba, alelnökei Vancsó Ödön és Gosztonyi Katalin. Mindhárman az ELTE TTK Matematikatanítási és Módszertani Központjának és a Rényi Alfréd Matematika Kutatóintézet Módszertani Osztályának munkatársai.

A konferencia nemzetközi programbizottságát Paul Drijvers, az Utrechti egyetem oktatója, a Freudenthal Intézet tudományos igazgatója vezeti.

A konferencia helyszínéül az ELTE TTK Lágymányosi Campusának két épülete fog szolgálni.

A korábbi CERME konferenciákról itt olvashatnak, egyben a CERME13 rövid kedvcsináló videóját is megtekinthetik: http://erme.site/cerme-conferences/

A konferenciával kapcsolatos további információkat rendszeresen meg fogjuk osztani az Érintő olvasóival az elkövetkező egy évben.

Csapodi Csaba
ELTE TTK és Rényi Intézet