Találkoztunk a KöMaL Ifjúsági Ankétján!

Találkoztunk a KöMaL Ifjúsági Ankétján!

Az újra megjelenő járvány elején, egy év kihagyás után 2021. október 26-27-én még éppen sikerült személyes jelenléttel (a kötelező járványügyi előírások betartásával) megrendezni a KöMaL 2020-21-es tanévi nyerteseinek díjkiosztó ünnepségével egybekötött Ifjúsági Ankétot. Az előzetes programot és a támogatókat a honlapon tette közzé a szerkesztőség.

A regisztráció során minden résztvevő átvehetett egy ajándék KöMaL-pólót, jegyzetfüzetet, tollat, post-it tömböt. Még az előadások előtt a szokásos totó helyett fejtörők tették próbára a diákokat és a tanárokat.

A délelőtti előadók közül Fried Katalin „utazásait a hatszögek körül” egy hét múlva a Varga Tamás Módszertani Napokon is megismételhette. Idén rendhagyó módon több kerekasztal-beszélgetés is zajlott: ezeken a versenyzőknek lehetőségük nyílt kérdezni a javítóktól és a szerkesztőbizottságoktól, szóba kerültek a típushibák és az értékelés.

Az ebédre a pár lépésre lévő Ericsson-székház éttermében került sor. Az első nap délutánjának díjkiosztója hagyományosan a nagy konferenciateremben zajlott, amelyet állófogadás követett. Az eseményt Pálfy Péter Pál, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke nyitotta meg.

Pálfy Péter Pál, a BJMT elnöke

A különböző kategóriák díjait, könyvutalványait és jutalomkönyveit a lap szerkesztői és a meghívottak adták át, köztük  Jakab Roland, az Ericsson Magyarország regionális igazgatója, Rácz Zsófia, az EMMI Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium Ifjúságért felelős helyettes államtitkára, Jobbágy Zsuzsanna, az EMMI Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium Tehetségekért Felelős Főosztályának képviselője, Sipos Imre, az Oktatási Hivatal Tartalomfejlesztési és Tankönyvkiadási elnökhelyettese, Pálfi Erika, az  EMMI Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztályának vezetője.

Rácz Zsófia államtitkár (balról) díjazottakkal
Baranyai Klára tanárnő (balról) díjazottakkal

A díjak átadásán túl két érdekes előadást is meghallgathattak a résztvevők: Röst Gergely a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének vezetője, a Járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoport tagja beszélt a pandémia és a matematika kapcsolatáról, Groma István egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE TTK Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének oktatója pedig a kristályszerkezetekről és még sok egyébről adott elő a fizika iránt érdeklődők örömére.

Groma István

A második napon az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének kísérleteivel (Jenei Péter és korábbi versenyzők), majd két érdekes problémájával (Vincze Miklós) ismerkedhettek meg az ankét látogatói. Az adatnindzsák világába a Hiflylabs munkatársai engedtek bepillantást. Délután Tasnádi Tamás a hajításokat, Lénárt István pedig a narancsok geometriáját mutatta be.

Kovács Bence és Róka Bálint egykori versenyzők, ma már egyetemistaként a feladatjavítók közé tartoznak. Beszámolójukat idézve:

„Mi úgy gondoljuk, hogy a teljes ankét tanulságos és hasznos volt és reméljük, hogy jövőre ismét sok versenyzővel találkozhatunk!”