Lány diákolimpikonok Grúziában

Lány diákolimpikonok Grúziában

 A Lányok Európai Matematikai Olimpiáját, az EGMO-t 2024. április 11. és 17. között tartották Grúziában, Tskaltubo városában. A versenyen 54 ország 212 diákja vett részt (köztük 37 európai ország 148 diákja), akik két egymást követő napon egy-egy 4 és fél órás feladatsor megoldásában mérték össze tudásukat.

A magyar csapat szép eredménnyel, két ezüst- és két bronzéremmel tért haza, ezzel az összes ország között a 14. helyet, a 37 európai ország között pedig a 7. helyet megszerezve hazánknak. Az eredmények:

Wiener Anna (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 12. évf.) 29 ponttal ezüstérmet,

Elekes Dorottya (Budapest, Fasori Evangélikus Gimnázium, 11. évf.) 26 ponttal ezüstérmet,

Keresztély Zsófia (Budapest, Szent István Gimnázium, 11. évf.) 16 ponttal bronzérmet,

Nguyen Kim Dorka (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 11. évf.) 13 ponttal bronzérmet szerzett.

A csapat vezetői Baran Zsuzsa és Kiss Melinda Flóra voltak.

A versenyzők beszámolója a májusi KöMaL-ban jelent meg, ebből betekintést nyerhetünk abba, hogyan is zajlik egy ilyen esemény. Itt rövidítve, csak néhány részletet és fényképet közlünk a lányok összeállításából:

Április 10-én szerdán délután 3-kor indultunk neki a hosszadalmas repülő- és buszútnak. Varsói átszállással Tbilisiből busszal másnap délben érkeztünk meg a hotelba… Ez a nap az érkezésről szólt, folyamatosan találkoztunk újabb és újabb ismerős, vagy nem ismerős arcokkal... Nagyon örültünk minden régi barátunknak, akikkel újra találkozhattunk.

Az érkezés utáni első nap kincskereséssel kezdődött, amin Panka, Zsuzsa és Zsófi nagyon jól érezték magukat (a két Dorka nem vett részt, mert inkább kialudták az előző napi hajnali utazás fáradalmait, Melinda pedig zsűri meetingen volt). Izgalmas állomásokat kellett végigjárni, és közben matricákat szerezni. Az állomások között voltak például logikai feladványok, tenisz, limbózás, illetve sakkozás is... A kincskeresésre elvileg kicsi dínókat is elrejtettek nekünk a terepen, amiket egész végig kerestünk, de sem nekünk, sem másoknak nem sikerült megtalálni őket. Összességében ez egy nagyon élvezetes program volt, mindenkinek jólesett a háromórás séta a nagy parkban a korábbi egész napos utazás után.

A kincskeresést a megnyitó ünnepség követte. Itt meghallgattunk pár beszédet (Geoff Smith kiemelte, hogy gyönyörű feladatokra kell számítanunk…), megnéztünk egy videót az érkezésekről, és a grúz kultúrába is betekintést nyerhettünk – több felvonásban. A grúz népdalokat és néptáncokat egészen különlegesnek találtuk – alig hasonlítanak egyéb európai kultúrák művészeteihez. Továbbá a helyszínen meg lehetett kóstolni fellógatott grúz édességeket is, ami mindenkinek nagyon tetszett. Ezt követően minden csapat felment a zászlójával a színpadra...

A színpadon a csapat és vezetői: balról jobbra Baran Zsuzsa, Wiener Anna, Keresztély Zsófia, Nguyen Kim Dorka, Elekes Dorottya, Kiss Melinda.

A szombattal elérkezett az első versenynap. Egészen izgalmasan kezdődött, hiszen Grúziára jellemző módon, az odaúton végig kóbor, verekedő kutyák kísértek minket... A verseny helyszínét nyújtó iskolában egy nagyobbacska késéssel kezdtük a versenyt. Ami a feladatokat illeti, az első feladat elvileg kombinatorikai volt, de a gyakorlatban leginkább esetvizsgálatra volt szükség, amin ügyesen lehetett pontokat és időt is veszteni. A 2. egy könnyebb geometriai feladat volt, a 3. pedig szintén megoldható számelméleti… Itt olvashatóak az első napi feladatok.

Vasárnap már kicsit gördülékenyebben vágtunk neki a második versenynapnak. Ismételten sok várakozás után kezdetét vette a verseny, ahol kombinatorikai, számelméleti, algebrai feladatok lettek kitűzve ebben a sorrendben. A második feladatsor itt látható. Az első feladattal lényegében mind sikeresen megküzdöttünk, a másodikkal és harmadikkal már több nehézség volt, de az utolsó feladatról azt kell tudni, hogy senki sem kapott rá maximális pontszámot, és tőlünk is csak Panka tudott rajta pontot szerezni. Mindkét versenynap délutánján szórakozásra nyitva állt számunkra a Jane Street Hub.

Hétfőn a két versenynap lezártával, immár többé-kevésbé nyugodtan vághattunk neki a közös kirándulásnak a Sataplia Nemzeti Parkba. Az egész út során (mozgó és hatalmas) dínókkal, és gyönyörű kilátással találtuk szembe magunkat. A fő attrakció egy kifejezetten szép cseppkőbarlang volt... Visszaérve a kirándulásból megbeszéltük Zsuzsával és Melindával a pontjainkat, ami mindenkit kisebb-nagyobb sokként ért. A feszült pillanathoz zenei aláfestést is kaptunk a hotel lobbijában, egy néhány tagú, többszólamú, grúz népdalokat éneklő férfi kórustól.

A lányok a cseppkőbarlangban és a kiránduláson

A barlanglátogatás után a csapatunk kísérője, Ani elvitt minket Grúzia nagyvárosába, Kutaisiba, ahol egy közös fagyizás, nézelődés, és libegőzés után eljutottunk egy kisebb vidámparkba... A vidámpark után egy közeli katedrálist látogattunk meg, ami szintén nagyon szép és különleges volt – hihetetlen kilátással fűszerezve.

A  fotón balról jobbra: Wiener Anna, Elekes Dorottya, Nguyen Kim Dorka, Keresztély Zsófia, és a guide, Ani Okropiridze  

A második kirándulást a két Dorka ismét kihagyta, hogy inkább aludjanak, hiszen az előző napokon nagyon elfáradtak. Zsuzsa, Panka és Zsófi azonban megint nagyon élvezetes időt töltött el, illetve ezúttal végre Melinda is csatlakozhatott a csapathoz, mivel addigra véget értek a zsűri meetingek és a koordinálás is. Ez alkalommal a Prométheusz-barlangot néztük meg, amelyben a gyönyörű fényjátékot különösen is kedves idegenvezetés kísérte. Kiérve a barlangból egy gyönyörű park fogadott benne egy tóval, ahonnan egy aranyos kisbusz vitt vissza minket a túra kezdőpontjára, innen pedig a nagy buszokkal mentünk a hotelbe. Az úton nagyon sok állatot lehetett látni a buszból, például disznókat és szamarakat szabadon mászkálva az utcán. A visszaérkezés után következett a záróceremónia, ahol énekes és táncos műsorban is részünk volt. Továbbá hallgattunk beszédeket, megnéztük az összefoglaló kisfilmet, és végül, de nem utolsósorban megkaptuk az érmeinket... Ezek után fotózkodtunk egy keveset, majd a búcsúlakoma felé vettük az irányt.

A magyar küldöttség, a csapattagok már éremmel a nyakukban. A hátsó sorban balról jobbra: Elekes Dorottya, Wiener Anna, Nguyen Kim Dorka, Keresztély Zsófia, Klász Viktória, Szabó Kornél. Az első sorban balról jobbra: Csahók Tímea, Kiss Melinda, Baran Zsuzsa, Záhorský Ákos .

 A vacsora után az elmaradhatatlan záróbuli következett. Legnagyobb meglepetésünkre megérkezésünkkor, egy régi téli táboros ismerősünket, Aanyát láttuk mikrofonnal a kezében, ahogy eszméletlen énekhangjával a hatalmas közönség előtt felrobbantja a színpadot. A hangulat hihetetlen jó volt, de sajnos viszonylag hamar vége lett a bulinak. Utána grúz és indiai táncot tanultunk, illetve magyar néptáncot tanítottunk néhány érdeklődő barátunknak.

A közös bulizás után április 17-én éjjel fél 2-kor, hosszas, szomorú búcsúzkodás után indult a buszunk a Kutaisi repülőtérre... A buszút bonyodalmait is leküzdve másnap korán reggel visszaérkeztünk a Liszt Ferenc Repülőtérre.

Az EGMO-ra felkészülést idén is sokan támogatták, a Gondolkodás Öröme Alapítvány, a Bolyai János Matematikai Társulat és a Rényi Intézet.

A jövő évi verseny Koszovóban lesz 2025 áprilisában. A válogatási folyamat és a felkészítő program részleteiért a https://cms.renyi.hu/olimpiak/ oldal EGMO fülét már érdemes figyelni :-).

Bátran jelentkezzen minden olyan középiskolás lány, akit érdekelne a versenyen való részvétel lehetősége, vagy csak szeretne több időt tölteni komolyabb matematikafeladatok megoldásával.

Kiss Melinda Flóra, Baran Zsuzsa
az EGMO felkészítő csapat nevében