Príma matematika

Príma matematika

…az értékek elismerésével értéket teremtsen, s a példaképek kiemelésével példát nyújtson…

Az idei, 20. Prima Primissa Díjátadón példát állítva ismét elismerték a matematika értékét. Amíg tavaly a Bolyai János Matematikai Társulat vehette át a magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Prima Primissima Díjat, idén Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia és az amerikai National Academy of Science rendes tagja, 2014 és 2020 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyerte el a Prima Primissima kitüntető címet a magyar tudomány kategóriában. Az Abel-, Kyoto- és Wolf-díjas, Széchenyi-nagydíjas és Bolyai János alkotói díjas, Szent István-renddel, Corvin-lánccal kitüntetett matematikus munkássága részletesen megismerhető az MTA  honlapján szereplő tudósításból és annak hivatkozásaiből.  Lovász László itt beszél a matematika szépségének és hasznosságának összekapcsolásáról.

A magyar oktatás és köznevelés kategória nyertese pedig idén egy fizikus mestertanár, Härtlein Károly lett, aki több száz kísérletező fizikaórát tartott diákoknak és tanároknak, a Műegyetemen, középiskolás rendezvényeken, itthon és a határainkon túl. 2005-ben az ő javaslatára tartották az első Kutatók Éjszakáját. Egyéni módon, nagy sikerrel népszerűsítette a fizikát a Csodák Palotájában és a TV-ben is.

Gratulálunk a 2022-es Prima Primissima-díjazottaknak!

Príma év várható jövőre

2023-ban is meghirdeti a Nemzetközi Matematikai Unió, az IMU a Matematika Világnapját (a Pi-napot). Ebben az évben talán a korábbiaknál több lehetőség lesz arra, hogy magyar iskolák, szervezetek, vagy kisközösségek felkészüljenek az ünneplésre. 2023. március 14. keddi napra esik, és akár az előző hétvégén, akár hétfőn, akár kedden bátran lehet szervezni matematikával kapcsolatos tevékenységeket, kirándulást, vetélkedőt, poszterpályázatot, verset-táncot-éneket. (Csak márc. 15. szerda lesz ünnepnap Magyarországon.) Matematikát mindenkinek (Mathematics for Everyone) -hirdeti az ez évi szlogen. Az eseményszervező aloldalon található online űrlap beküldésével felkerülhet minden tervezett matematikai kihívás a nemzetközi térképre, és segítséget is kap a szervező a program hirdetéséhez.

2023 júliusában a Rényi Intézet és az ELTE közös szervezésében Budapesten zajlik majd a CERME13 konferencia, ami a legnagyobb, kétévente megrendezésre kerülő európai matematikatanítással foglalkozó konferenciasorozat következő tagja. A szervezők mintegy 1000 résztvevőre számítanak.

A konferencia honlapja: https://cerme13.renyi.hu/

A konferenciára előadóként 2023. február 15-ig lehet jelentkezni.