HÍREK – ÚJDONSÁGOK ROVAT A MATEMATIKÁHOZ ÉS A BOLYAI TÁRSULATHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEKRŐL, ÚJDONSÁGOKRÓL SZÓL. (ROVATSZERKESZTŐ: RÁKÓCZI ILDIKÓ.)

2022. december 12-én 22. alkalommal adták át 2-2 matematikát, fizikát, kémiát, illetve biológiát oktató pedagógusnak a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az idei évtől kezdődően a díjazott tanárok egyenként 2 millió forinttal járó elismerést vehettek át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány több mint két évtizede ismerve a közoktatásban dolgozók nehéz helyzetét, egyedülálló módon támogatja a reáltantárgyakat magas színvonalon oktató, elhivatott, tanítványaik által tisztelt, szeretett, elismert pedagógusokat. Kik lettek az idei díjazottak?

Nyolc héten belül négy jól ismert tagját, a magyar matematikai élet egy-egy részének meghatározó személyiségét veszítette el a Bolyai János Matematikai Társulat. 2022. október 16. és december 8. között elhunyt Révész Pál matematikus, Állami Díjas akadémikus (88 évesen), Somfai Zsuzsa Rátz Tanár Úr Életműdíjas tanár (78 évesen), Holló-Szabó Ferenc Ericsson-díjas tanár (57 évesen), és Besenyei Ádám Gács András-díjas kutató és tanár, az ELTE TTK kétszeres Kar Kiváló Oktatója (40 évesen). Mélyen gyászoljuk őket.

A 2022. évi Gács András-díjat  az ELTE két oktatója, Bérczi Kristóf és Frenkel Péter kapta meg. A Gács András-díjat 2018-ban és 2019-ben is az ELTE dísztermében tartott Matematikus hangverseny keretében adták át, azonban 2020-ban és 2021-ben nem lehetett megtartani az ünnepélyes díjátadót. Ezért 2022. október 5-én nemcsak az idei, de a tavalyi és a tavalyelőtti díjazottakat is köszöntötték az ELTE dísztermében a hangverseny szünetében. Tovább...

A Lendület pályázat idei nyerteseinek köszöntésén ismét két fiatal matematikussal találkozhattunk. Bárány Balázs (aki az NKFIH pályázatán is sikeres volt) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, Vidnyánszky Zoltán pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen indíthatott kutatócsoportot. A fénykép, amelynek forrása az mta.hu, a Lendület program díjátadóján Vidnyánszky Zoltán előadásán készült. A cikk néhány szóval bemutatja mindkét nyertes kutatását. Tovább...

A tavalyi évtől eltérően a 34. Varga Tamás Módszertani Napokat 2022. november 4-én és 5-én új formában, személyesen és online részvétellel vegyesen rendezték meg. Csapodi Csaba, Oláh Vera és Szitányi Judit számol be a matematikatanárok és tanítók körében megrendezett jó hangulatú, sikeres eseményről.