A Bolyai Társulat Prima Primissima díjas!

A Bolyai Társulat Prima Primissima díjas!

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára.

A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében.

A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Az elismerést azóta is évenként ítélik oda a kiemelkedő teljesítményt felmutató jelöltek közül legjobbnak választottaknak. A tíz kategória: magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport. A kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

Az idei Prima-díjasokról  a https://www.primaprimissima.hu/idei-dijazottak/ oldalon lehet tájékozódni. A magyar oktatás és köznevelés kategóriában a három Prima: dr. Nikolov Marianne professzor emerita, aki kiemelkedő szerepet játszott a nyelvtanítás megújításában,  dr. Pásztor Zsuzsanna zongoraművész-tanár, egyetemi oktató, és legnagyobb örömünkre az Érintőt is kiadó Bolyai János Matematikai Társulat lett.

A honlap ismertetője szerint:

„A társulat matematikatanárokat, egyetemeken, kutatóintézetekben és vállalatoknál dolgozó matematikusokat tömörítő országos szervezet. Jogelődjét 1891-ben alapították nagynevű matematikusok és fizikusok. Jelenleg több mint 800 tagja van. Céljaik között szerepel a matematikai tudományos kutatások elősegítése, a matematika alkalmazásainak széles körű elterjesztése, a matematika oktatásával kapcsolatos kérdések megoldása és a matematika népszerűsítése. A társulat felkutatja a matematikai tehetségeket, tanulmányi és emlékversenyeket, konferenciákat és tanártovábbképzéseket szervez, folyóiratokat és könyveket ad ki, szakmai díjakat ítél oda.”

Aki megnézi a december 3-án a MÜPÁ-ban közönség nélkül, online közvetítéssel lezajlott díjátadó gálát, az a video 20. percétől kezdődően követheti ennek a kategóriának az eredményhirdetését: Prima Primissima díjat nyert a Bolyai János Matematikai Társulat!

A díjat Pálfy Péter Pál, a BJMT elnöke vette át, ám a siker a társulat 130 éve során a magyar matematikáért igen sokat tett minden tagjának és munkatársának elismerése.