Romanian Master of Mathematics 2021

Romanian Master of Mathematics 2021

A Romanian Master of Mathematics (RMM) versenyt hagyományosan februárban szokták tartani, Bukarestben. A vírushelyzet miatt idén online tartották meg − többszöri halasztás után − végül 2021. október 11. és 16. között.

A verseny jellege hasonlít a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiáéhoz, azaz a versenyzők 2 egymást követő nap 3–3 feladatot kapnak, és a megoldásukra mindkét nap 4 és fél óra áll rendelkezésükre. A feladatok is olyan nehézségi szintűek, mint az IMO-n, sőt előfordul, hogy nehezebbre is sikerülnek, hiszen erre a versenyre az olimpián legerősebben szereplő országokat szokták meghívni. A megszerezhető maximális pontszám 42 pont.

A magyar csapat tagjai (a kép szerinti sorrendben): Molnár-Szabó Vilmos (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium, 11.o), Borbényi Márton (ELTE, csapatvezető-helyettes), Török Ágoston (Kecskemét, Bányai Júlia Gimnázium, 12.o), Jánosik Máté (Győr, Révai Miklós Gimnázium, 12.o), Bán-Szabó Áron (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium, 12.o), Kovács Tamás (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium, 12.o), Fleiner Zsigmond (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium, 12.o), Lenger Dániel (Budapest, Rényi Intézet és Fazekas Gimnázium, csapatvezető), Marvin (kabala).

Az online versenyt így a magyar diákok Magyarországon írták, egészen pontosan a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben. Ezt közben élőben közvetítettük a szervezőknek is.

Sajnos idén az indulók kimaradtak egy romániai utazásból, de remélhetőleg 2022 februárjában ismét élőben vehetünk részt a versenyen.

A megnyitó, illetve a záró ceremónia videói itt, illetve itt elérhetőek.

A magyar versenyzők eredménye:

Bronzérmes lett:

Kovács Tamás 19 ponttal,

Molnár-Szabó Vilmos 19 ponttal,

Török Ágoston 17 ponttal,

dicséretet kapott:

Jánosik Máté 15 ponttal,

Fleiner Zsigmond 13 ponttal.

Köszönünk minden segítséget a szervezésben a Bolyai János Matematikai Társulatnak, illetve a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetnek!

Lenger Dániel (csapatvezető) és Borbényi Márton (csapatvezető-helyettes)