Szeretettel várjuk a Budapest Graduate Seminaron!

Szeretettel várjuk a Budapest Graduate Seminaron!

Októberben elindult a Budapest Graduate Seminar (BGS), egy elsősorban PhD-hallgatóknak szóló előadássorozat. A program célja, hogy bemutassa a matematika különböző területeit az érdeklődő fiataloknak, ezzel segítse a későbbi témaválasztásukat, és népszerűsítse a kutatói, oktatói pályát. Bár a célközönség elsősorban a doktori hallgatók köre, érdeklődő fiatalabbakat, valamint a közelmúltban fokozatot szerzett posztdoktori kutatókat is szeretettel látnak.

Egy félév során hat-hét találkozóra kerül sor a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet nagytermében, ám a csatlakozás online is lehetséges. (A személyes részvétel egyelőre védettségi igazolványhoz és maszkviseléshez kötött.) 2021 őszén az előadásokat szerda délutánonként tartják. Minden alkalommal a matematika valamely érdekes ágáról hallhatunk (előismeret az általános matematikai alapokon túl nem szükséges). Rendszerint két előadás követi egymást: 16 órától először egy fiatal kutató vagy hallgató egy bevezető kurzus szintjén ismerteti a bemutatásra kerülő téma alapfogalmait. Példákkal illusztrálja a definíciókat, megemlíti a legfontosabb alkalmazásokat, hogy a közönség már az alapokat értve várhassa a főelőadást. Ezután, 17 órától, a téma egy neves képviselője ad átfogó képet a terület egy izgalmas kérdésköréről. Az elmúlt hetekben Lovász László, Pach János, Philippe Michel, Stipsicz András, Némethi András és Eduard Feireisl előadásait hallhattuk, és ez a változatos sorozat a következő félévben folytatódik!

A szeminárium kiváló lehetőség a hallgatók számára, hogy saját kutatásuk megkezdése vagy új téma választása előtt tájékozódjanak, és betekintést nyerjenek néhány népszerű terület központi kérdéseibe. A délutáni program során kellemes, kötetlen légkörben ismerkedhetnek hasonló korú, de esetleg más intézményben tanuló hallgatótársaikkal. Mivel a tudományos rész kollokvium jellegű, kérdezésre, beszélgetésre is jut idő. A kezdés előtt és a szünetben a szervezők kávéval, teával kínálják a jelenlévőket. Sőt, az előadások előtt, 15:15-től kis fogadással (süteménnyel, szendvicsekkel) is kedveskednek a Rényi Intézetbe látogatóknak.

A kezdeményezés eredetileg az ELTE és a BME matematikai doktori iskolái közötti együttműködést volt hivatott szorosabbra fűzni, ám most már kiemelt célja, hogy minél több intézmény hallgatóihoz eljusson. Néhány egyetemen az előadássorozat kurzusként is felvehető, így kreditértékkel bír. Az előadások nyelve angol.

Az itt köttetett ismeretségek vagy a beszélgetések során hallott kutatási témák nagyban segíthetik a hallgatók későbbi pályáját, kutatási munkáját, ezért minden érdeklődőt bátorítunk a csatlakozásra! Kérjük a témavezetőket, hogy diákjaik körében népszerűsítsék a programsorozatot! Szívesen fogadjuk továbbá az előadói jelentkezéseket vagy javaslatokat az oktatók és a hallgatók részéről is!

 

A részletes programért, és további tudnivalókért látogassanak el a szeminárium honlapjára: Budapest Graduate Seminar | bgs.renyi.hu.

Földvári Viktória

Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet