Munkalehetőségek az alkalmazott matematikában — honlapajánló

Munkalehetőségek az alkalmazott matematikában — honlapajánló

Az amerikai Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM), az Ipari és Alkalmazott Matematikai Társaság színes, 32 oldalas kiadványa rengeteg információval és ötlettel szolgál azoknak, akik mérnöki, természettudományos vagy matematika diplomával keresnek állást, vagyis a ma divatos STEM (science, technology, engineering, and math) területén szeretnék megalapozni a karrierjüket.

27 nő és férfi rövid története van benne, akik olyan multiknál dolgoznak, mint az Amazon, a Caterpillar, a Coca-Cola, az Intel vagy a Microsoft, vagy nemrég indították el startup cégüket, vagy a nonprofit szférában tevékenykednek. Mindegyikőjüknél ugyanazok a kérdések: most mivel foglalkozik; milyen képességek-készségek kellenek ehhez a munkához; melyek a munkájának előnyei és hátrányai; esetükben mi a munka és a magánélet aránya, milyen karrierutak várhatók és mik a lehetséges keresetek. (Ez utóbbi számok — főleg, ami a kezdőfizetéseket illeti — a mi viszonyainkhoz képest sokkolóan magasnak tűnhetnek.) Minden érdeklődőnek tanulságos elolvasni.


A SIAM idei konferenciájára készült az a videó, amelyik a matematika szerepéről szól a bennünket körülvevő világban. Ez is megtalálható a SIAM NEWS honlapján, de felkerült már a youtube-ra is.


Mindazokat, akik mostani számunkban, az Érintő 2017. decemberi számában megnézték Yves Meyer fényképét, bizonyára érdekli a tudomany.blog.hu-n megjelent Hullámocskák című bejegyzés is. Nagyon érdekes cikkek olvashatók egyébként is a tudományos gourmandoknak szóló honlapon, mi különösen ajánljuk a matematika rovatát.


2017. márciusi számunkban jelent meg Pyber László cikke, ehhez kapcsolódóan találhatnak egy írást a Magyar Tudományos Akadémia oldalán.

A szerk.