Diáktalálkozó a felvidéki Komáromban 25. alkalommal

Diáktalálkozó a felvidéki Komáromban 25. alkalommal

Kerek arcú, kedves, már nem fiatal tanár kopogott be minden hónap közepe táján Budapesten a KöMaL szerkesztőségébe, hogy megvegye és elvigye a diákjai számára a lap legfrissebb számait (elég sok példányban). Még aznap újra felült a komáromi vonatra, majd a hídon átballagva cipelte be az iskolába a számára oly fontos tehetséggondozó füzeteket. A határon túlról az előfizetés is nehézkes, és mire a posta odaér a Lapokkal, már le is jár a beküldési határidő — magyarázta. Ő volt Oláh Gyuri, a Rátz László Vándorgyűlések örökös tagja, a Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozó „atyja”. Halála után Keszegh István vette át a szervezést, most már ő is nyugdíjas tanár. Idén teljesen új formában, elektronikus úton, a google drive segítségével megosztott dokumentumokkal, aktív levelezéssel folyt a találkozó előkészítése, nem is lehetett kétséges, hogy Fonód Tibor, a Selye János Gimnázium igazgatóhelyettese méltó módon szervezi a 25. felvidéki magyar matematikakonferenciát.

„A Selye János Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola közös rendezvényeként megtartott találkozó gerincét minden évben hazai és határon túli magyar matematikatanárok és egyetemi hallgatók szakmai előadásai képezik, az idei háromnapos rendezvény 24 előadására 80 résztvevő érkezett számos anyaországi vagy egyéb Kárpát-medencei magyarlakta vidékről (Szatmárnémeti, Zenta, Pécs, Békéscsaba, Győr, Szeged, Gyula, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Budapest, Debrecen, Nagykanizsa, Kassa, Somorja, Pozsony stb.). Emiatt is nyilvánvaló, hogy a rendezvény teljesítette egyik legfőbb feladatát: összekapcsolja az anyaország, Erdély, Felvidék és Délvidék magyar matematikatanárait és a legtehetségesebb diákokat.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a résztvevők idén is tarka kínálatból válogathattak, hiszen a három nap alatt olyan előadások hangzottak el, mint például Matematika a számítógépen és számítógép a matematikában, Úthálózatok, hidak, kereszteződések, Stewart, Steiner és a szimedián..., vagy Szimmetrikus objektumok leszámlálása, de a tanulók egy érdekes csapatversenyben is összemérték erejüket.” (Fonód Tibor, http://felvidek.ma/2017/11/xxv-nagy-karoly-matematikai-diaktalalkozo-komaromban/)

A teljes program itt található.

A 2017. évi Oláh György magyar matematikai tehetség díját Borbényi Márton, a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium idén érettségizett diákja érdemelte ki, aki jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika szakos hallgatója. (A fényképen Keszegh István gratulál a díjazottnak.)

A további részletekről innen tájékozódhatnak az érdeklődők:

http://felvidek.ma/2013/03/a-komaromi-olah-csalad-atvette-a-magyar-orokseg-dijat/

http://felvidek.ma/2017/11/xxv-nagy-karoly-matematikai-diaktalalkozo-komaromban/

http://felvidek.ma/2017/11/nincsenek-alacsonyan-logo-gyumolcsok-mindenert-meg-kell-dolgozni/

Köszönjük a Felvidek.ma szerkesztőségének, hogy cikkükből idézhettünk, és felhasználhattuk Szalai Erika fotóját.

Oláh Vera