A Bolyai Borkóstolók hatéves története

A Bolyai Borkóstolók hatéves története

Idén júniusban 14. alkalommal tartottuk meg a Bolyai Borkóstolót, a szegedi matematikusok immár hagyománnyá vált, érdekes matematikával és kötetlen társasjátékozással színesített (bor)kulturális alkalmát. A jó hangulatú „matekos borkóstolón” ezúttal Makay Géza szolgáltatta a matematikai tartalmat, a borokról pedig Varga Zoltán Gábor, a BorPont cég tulajdonosa mesélt érdekességeket.

A Bolyai Borkóstolók története a szegedi Eötvös Kollégium borkóstolóinak történetéből ágazik el, ahogy egy oltott szőlővessző az eredeti oltványból. Történt ugyanis, hogy már jó pár „Eötvösös” verses/zenés borkóstolót szerveztem, amikor elhívtam néhány matematikus kollégámat is. Előbbi alkalmakon minden bor „tételhez” az aktualitásokat figyelembe véve (pl. Nőnap, Költészet napja, Húsvét, vagy az aktuális évszak) egy-egy verset vagy zeneművet szolgáltattunk. A matematikus barátokkal közösen kifundált terv szerint pedig – talán kitalálható módon – minden bor tételhez egy-egy matematika tételt, érdekességet, érdekes feladatot párosítottunk (később csak az első három tételhez), ami valószínűleg egyedülálló párosítás a világon:

Bor és matematika.

Egy kis kitérőt hadd tegyek az Eötvös Kollégium borkóstolóinak története felé is, mert érdemes. Amikor 2007-ben bekerültem elsős matematika szakos hallgatóként a Kollégiumba, már néhány éve virágzó borkulturális élet folyt a falak között. Pardi Norbert ugyanis (azóta Pennsylvaniai biológus kutató, a friss Nobel-díjas Karikó Katalinnal dolgoznak együtt többek között a Covid oltáson is) minden hónapban tartott egy kóstolót vagy akár kirándulást is szervezett, olykor tájegységenként, olykor fajtánként, olykor csak vegyesen a kedvenceiből. Az utolsó egy-két évben a borokhoz zeneműveket is társított egy zongorista és hegedűs barátjával, ami egészen egyedi hangulatot teremtett a 30-40 fő érdeklődő számára. Innen jött később a verses-zenés kóstolónk ötlete is. Amikor Norbi már jó pár éve nem volt Szegeden, én pedig PhD hallgatóként senior lettem, 2016 őszén újraindítottam a havi rendszerességű kóstolókat az Eötvös Kollégiumban. Eleinte néhány lelkes (volt) kollégistával összefogva tartottuk, majd amikor látszott, hogy van igény rá, „profibb” segítség is kínálkozott éppen.

Az SZTE Móra Ferenc kollégium pincéjének büféjéből Varga Zoltán Gábor éppen akkoriban futtatta fel a BorPont vállalkozását. Zoli küldetésének érezte, hogy az egyetemista fiatalok is jó borokat igyanak (olcsón), ezért olyan borászokkal épített ki kapcsolatot, akik egy adott tájegységen nem a legismertebbek, de tudják hozni azt a szintet (jóval olcsóbban), amit a nagyok. Zoli személyesen ismeri a borászokat, pincészeteket, mesél a borkészítésről, a tájegységről, szőlőfajtáról, borászról és a konkrét tételről, összehasonlítva esetleg más borászok hasonló tételeivel. Kezdő borkóstolóknak is ugyanolyan örömmel magyaráz, mint a rutinosaknak. De még utóbbiaknak is mindig tud újat mondani. Vidám ember, már a megjelenésével jó hangulatot tud teremteni, amit különleges nevetésével még fokozni is tud a negyedik-ötödik bor környékén.

Általában egy klasszikus borsort kóstolunk, 7-8 tétellel: A bevezető könnyed, reduktív fehér vagy gyöngyözőborok után, testesebb fehér(ek), egy rozé, könnyed vörös, testesebb vörösök és a végén egy desszertbor, igény szerint a fehérek vagy vörösek felé billentve a hangsúlyt. A borok mellé friss bagett, szőlőmagolaj (ebbe lehet mártogatni a bagettet) és ásványvíz is dukál.

És hogy hogy jön ide a matematika? Mivel a résztvevők zöme matematikus kutató/oktató/hallgató, adja magát, hogy némi matematikát is becsempésszünk a borok közé. Eredetileg a „Könyvből” szerettünk volna néhány tételt és bizonyítás ötletet elmondani, de később egyéb apróbb matematikai érdekességek is felmerültek. A teljesség igénye nélkül, adott elő ilyen borkóstolón Totik Vilmos, Hajnal Péter, Pluhár András, Németh József, Fodor Ferenc intézetvezetőnk, Waldhauser Tamás, Szűcs Gábor, Bogya Norbert is; a legutóbbi alkalmakon pedig Makay Géza vállalta az előadói szerepet, több érdekes kiselőadással.

Júniusban 24-en vettünk részt a Bolyai Borkóstolón, bár korábban olykor negyvenen is megfordultak egy-egy hasonló összejövetelen. Ezúttal néhány földrajzos vendégünkre tekintettel Makay Géza a térképészet matematikájáról beszélt három részletben, a történeti áttekintéstől a vetületek programozhatóságán át a saját, témában való munkásságáig.

Az utóbbi időben kb. félévente egy-egy matematika-borkóstolót szervezünk, vizsgaidőszak végén (február elején és június végén). Ha valaki kedvet kapott a részvételre, örömmel látjuk a következő alkalommal.

Győrffy Lajos

SZTE Bolyai Intézet, adjunktus, szervező