SOKSZOR TALÁLKOZUNK OLYAN FELADATTAL, ÖTLETTEL, AMIT SZÍVESEN ELTESZÜNK KÉSŐBBI HASZNÁLATRA. A  TANÓRA – SZAKKÖR ROVAT SZERETNE HOZZÁJÁRULNI A MATEMATIKATANÁROK ESZKÖZTÁRÁNAK GAZDAGÍTÁSÁHOZ, FÓRUMOT KÍVÁN ADNI A GONDOK, NEHÉZSÉGEK MEGTÁRGYALÁSÁRA IS. (ROVATSZERKESZTŐ: HORVÁTH ESZTER.)

Az idei, XXXV. Varga Tamás Módszertani Napokat 2023. november 3-4-én rendezte meg a Varga Tamás Alapítvány és az ELTE TTK Matematikatanítási és Módszertani Központja. Az esemény honlapja részletesen tájékoztat az előadásokról és a különböző szekciók programjáról. A Varga Tamás Junior díjat idén Dankowsky Anna Zóra, a Szent István Gimnázium matematikatanára, az életmű díjat pedig Sinkáné Papp Mária, nyíregyházi tanító és matematikatanár, valamint Vancsó Ödön, a Matematikatanítási és Módszertani Központ vezetője kapta. A szervezők, Csapodi Csaba, Kiss Anna, Móricz Márk, Vancsó Ödön fotókkal illusztált beszámolója következik.

Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy-egy matekos témának (is) ezernyi arca van, és mindenki más irányból érkezik a megértéshez, és más irányból akad el. Az elakadás végzetes is lehet ...., egész életre elvághatja a diákot a matematikától és mindentől, ami arra épül. – Pintér Gergő egy japán rajzfilm egyik jelenetéből kiindulva a törtek osztásának meg(nem)értését hozza fel példaként. Akadhatnak, akik egyetértenek a véleményével, és olyanok is, akik nem...

2024. januárjában a középiskolai felvételiken már azok a diákok fognak részt venni, akik az elmúlt 4 évben az új NAT szerint tanultak, az új kerettantervek szerint írt tankönyveket használták. Tanároknak és szülőknek is sok fejtörést okoz, hogy milyen változást hozhat ez a tény a központi felvételi feladatsorokban. Elsősorban nekik szánja gondolatait Horváth Eszter, arról, hogy miben változhatott a diákok tudása, milyen témákra lenne jó még a felvételi előtti hónapban egy kicsit ráerősíteni. Tapasztalatait itt osztotta meg.

A 2024-es érettségi követelményeket  2023-as cikksorozatunk témakörök szerint  tárgyalja. A negyedik részben a geometria témakörének változásait mutatjuk be táblázatos formában, kiemelve az újonnan bekerült, illetve a törölt tartalmakat. Néhány feladat is segítheti a most érettségire készülőket, tanárokat és diákokat. Ismét Csapodi Csaba mutatja be az újdonságokat.