Nemzetközi Informatikai Diákolimpia – tehetségeink, Neumann János nyomában

Nemzetközi Informatikai Diákolimpia – tehetségeink, Neumann János nyomában

Szeptember 4-én zárult a harmincötödik IOI, vagyis a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia, a világ legrangosabb középiskolások számára rendezett versenyprogramozási megmérettetése, amelyen idén kilencven ország 354 diákja mérte össze tudását a rendkívül fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatokban. Rendező országként a Szegeden zajlott IOI 2023-n Magyarország két négyfős csapatot is indíthatott, amelynek tagjai hazai és regionális tanulmányi versenyeken elért eredményeik alapján vehettek részt.

A versenyen a hazai csapatból a legmagasabb pontszámot elérve ezüstérmet szerzett Tarján Bernát, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest) diákja.

Rajta kívül öt másik csapattag ért el bronzérmet érő pontszámot: Molnár István Ádám, (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc), Máté Lőrinc és Németh Márton Tamás (a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai), Fülöp Máté (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium), illetve Németh Marcell (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely). A verseny zsűrije dicséretben (honourable mention) részesítette a magyar csapat további két tagját: Vámosi Bendegúz Pétert (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen), és Czanik Pált (Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest).

Az IOI 2023 teljes eredménylistáját ezen a linken lehet megtekinteni. Eddigi érmeseink statisztikája: Hungary: Results (ioinformatics.org).

A díjazottak közül Tarján Bernát és Németh Márton a matematikai diákolimpián is kiválóan teljesített, ez jól példázza, hogy a matematika az IT versenyeknek is alapja. Az IMO magyar eredményei itt láthatók, az Érintő cikkét a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiáról  ugyanebben a számban találhatják az olvasók.

Érdemes elolvasni a dupla diákolimpikonnal, Németh Mártonnal készített interjút: Előzés: Magyarországról Cambridge-be | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu).

Jellemző, hogy az IT diákolimpikonok matematikai felkészültsége igen erős – és a jövőképükben is nagyon fontos tényező a matematikai pálya vonzereje, a matematikai kutatások jelentette inspiráció. Ez árulkodik az IT diákolimpiák tudományos arculatáról, hiszen a gyakorlatias programozói ismeretek mellett az ilyen típusú diákolimpiákon – amelyek csúcsa az IOI, azaz Nemzetközi Informatikai Diákolimpia – az algoritmikus gondolkodáson van a fő hangsúly.

A hazai tudományos bizottság (HSC) a feladatokon több mint fél évet dolgozott, tesztelte, finomította. Aztán a nemzetközi tudományos bizottság (ISC) az így elkészített feladatokat rangsorolta és javasolta a GA-nek (General Assembly), akik még kis javaslatokat téve elfogadták, majd fordították azokat. Az idén egy küldöttség jelezte, hogy az ISC által kiválasztott feladat megoldási elvén alapuló feladat volt a válogatóversenyükön, így az ISC az előkészített feladatokból újat javasolt. A kiválasztott feladatok – és azok fordításai is bárki számára elérhetőek: Tasks – ioi2023

A magyar diákok a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az IOI 2023-re, az ELTE Informatikai Karával szoros együttműködésében. A magyar csapat vezetője dr. Horváth Gyula, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke, a csapatvezető-helyettesük pedig Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke volt.

“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mind a 8 diákunk érmet, illetve dicséretet kapott. A tehetséggondozási rendszerünkben felnőtt fiatalok, korábbi versenyzőink, az Eötvös Loránd Tudományegyetem színeiben, dr. Németh Zsolt és Nikházy László vezetésével, a nemzetközi közösség által magasra értékelve teljesítettek a tudományos- és a technikai bizottság munkájában”- kommentálta az idei versenyeredményeket Erdősné dr. Németh Ágnes.

A csapatvezetők értékelése szerint a magyar diákok helytállása jól reprezentálja hazánk tehetséggondozási rendszerének felkészültségét – és ez a nemzetközi mezőnyben is elfogadható. Horváth Gyula véleménye szerint: „a nagyobb lakosságszámú országoknak nyilván eleve nagyobb esélyük van éremesélyes diákokat delegálni, főleg, ha van kiépített tehetséggondozási rendszerük. Kína idén is tarolt, a legtöbb pontszámot elért aranyérmesek között is. A kisebb országoknál az esély is kisebb, ez nyugat-európai országokra is vonatkozik. Vannak persze nagyon jó nemzetközi példák, így a lengyelek és a románok, akiknek a teljesítménye évek óta kiemelkedőbb, mint amit önmagában a populáció száma indokolna. Ezekben az országokban már a közoktatásban is felvérteződnek olyan tudásokkal, amelyeket tudnak kamatoztatni a versenyeken.

A csapatvezető kiemelte, hogy az országok diákolimpiai teljesítménye mögött mindig hosszas háttérmunka van: „A legfontosabb azt belátni, hogy egy versenyzőnek több évbe telik, mire eljut a diákolimpiák szintjére. Fontos, hogy minél előbb olyan közegbe kerüljenek, ahol megfelelő iránymutatást kapnak. Magyarországon a Neumann Társaság versenyei jelentik az egyik fő alapot: az inspirációt, az alap felkészülést és a kiválasztást is. Erre épülnek rá a tehetséggondozó szakkörök, ahol a részképzéseket megkaphatják. És – sajnos csökkenő számban – van néhány iskola, ahol a mi munkánktól többé-kevésbé függetlenül is indítanak szakköröket, a közoktatási rendszer leterheltségének függvényében. És vannak „pénzes” szakkörök is, amelyek vállalkozási formában kapcsolódnak. A diákolimpikonok kiválasztásában pedig a válogatóversenyeket kell említenem, szintén az NJSZT és az ELTE IK szakembereinek szervezésében. Az ott kiválasztott versenyzők pedig még egy egyhetes, intenzív felkészítést is kapnak a verseny előtt.”

Az IOI 2023 záróünnepségén a diákolimpia Nemzetközi Bizottsága, Benjamin Burton professzor vezetésével, az IOI nemzetközi közösségéért tett kiemelkedő szolgálatokért adott díjjal (Distinguished Service Award) ismerte el dr. Horváth Gyula több évtizedes, az IOI-ban végzett munkáját.

Annak, hogy idén hazánk adhatott otthont az IOI-nak, van egy jubileumi apropója is: Neumann János születésének 120. évfordulója. 2023-ban zajlik a #neumann120 emlékév is, amelynek kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

Neumann Jánosról, mint a tehetségek elé állítható példaképről az IOI tudományos közössége is hallhatott a diákolimpiához kapcsolódó konferencián – és olvashat is a világhírű matematikus életéről és pályájáról az IOI Journal-ban: IOI Journal Index (ioinformatics.org). A szerzők, Erdősné dr. Németh Ágnes és Képes Gábor szívből ajánlják a folyóirat további cikkeit is, benne magyar kollégák alapos, értékes tanulmányait.

Képes Gábor

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság