Medve Matek GO – okostelefonnal

Medve Matek GO – okostelefonnal

Vándorlás és feladatmegoldás a szabadban, mobilapplikációval

2021-et írtunk, annak is az első hónapjait. A legszigorúbb karanténszabályok voltak érvényben, az iskolák zárva, a Medve Matek csapata pedig sokakhoz hasonlóan frusztrált volt, mert tömegrendezvényekről, többszáz vagy több ezer fős szabadtéri matekversenyekről akkor álmodni sem lehetett. Így indult a Medve Matek GO története, az okostelefonnal vándorlós feladatmegoldó platformé, amellyel azóta évente tízezrek játszanak. Bemutatjuk a sztorit, és azt is, hogy mire jó a Medve Matek GO.

Amikor leporoltunk egy régi tervet

A „medvés” szervezők régóta dédelgetett álma volt, hogy létrejöjjön egy „önkiszolgáló” megoldás a Medve Szabadtéri Matekversenyek mintájára – ahol nincs szükség jelenlévő szervezői csapatra, feladatosztókra, komoly rendezvény-infrastruktúrára, hanem bárki az iskolájához vagy az otthonához közel egy parkban vagy akár egy udvaron tud „medvematekozni”, azaz sétával egybekötve matekfeladatokat oldani.

2021 első hónapjaiban eldőlt, hogy 2020 után megint nem lehet majd tavasszal nagyrendezvényeket lebonyolítani, ezért a szervezői csapatunk úgy döntött, hogy a felszabadult kapacitásait ennek a régi ötletnek a megvalósítására fordítja.

Végiggondoltuk, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy-egy lehetséges helyszínnek: arra jutottunk, hogy gépjárműforgalomtól mentes, zöld- vagy sétálóövezeti területekre van szükség, ahol 10 lokációt el tudunk úgy helyezni, hogy ezek kellő távolságra legyenek egymástól, de mégse kelljen egy óriásit „túráznia” annak, aki el akar jutni az egyik végéből a másikba.

2021. február végén egy napsütéses délutánon kimentünk négyen a Margitszigetre: Gyimesi Berni, Mikulán Attila, Kovács Péter és én. Máig nosztalgiával tekintek vissza arra a délutánra, ahogy ott bóklászunk-bolyongunk és bizonytalanul keresgéljük a megfelelő pontokat, illetve folyamatosan megkérdőjelezzük magunkat, hogy „jó lesz-e így”, amit csinálunk. Végül a szigeten a Ferences kolostor romjai és az ún. Alsó-nagyrét környékén kijelöltünk 10 állomást a telefonunkkal. Egy-egy állomás kijelölése nem állt másból, mindössze annyiból, hogy elmentettük Google térképbe az állomás koordinátáit (ebben okostelefonjaink voltak segítségünkre, a Google térképben könnyen adja magát az új helyszínek megadása és elmentése), illetve felírtuk a pont nevét, azaz pl. „Vastag törzsű platán emléktáblával”, illetve egy betűjelet, pl. „E”. Természetesen semmilyen fizikai nyomot nem hagytunk a helyszínen. Miután 10 ilyen ponttal elkészültünk, ügyelve a pontok „földrajzilag egyenletes” elosztására, készen volt a margitszigeti „pálya”, amit akkor még úgy hívtunk, hogy „Önkiszolgáló Medve – Margitsziget”. Hogy miért pont 10 állomást jelöltünk ki? Mert úgy éreztük, hogy ez se nem túl sok, se nem túl kevés ahhoz, hogy egy élvezetes vándorlást véghez lehessen vinni rajta. Aztán később ez maradt a standard.

Izgatottan hagytuk el a szigetet, aztán az ötletek követték egymást: jelöljünk ki országszerte minél több ilyen pályát! Májusban már legyen ezeken egy „önkiszolgáló” Medve Matekverseny! Addigra már majdnem itt a nyár, annyit csak meg fognak engedni a döntéshozók, hogy 20-30 gyerek összegyűljön a szabadban egy kis mozgásra és matekozásra!

Így történt, hogy a következő hetekben az ország szinte minden szegletében megfordulva kijelöltünk több mint 130 ilyen pályát. Emlékezetes utazások voltak ezek: egyrészt testközelből tapasztalhattuk meg, hogy Magyarország tele van gyönyörű, hangulatos városokkal, azokon belül is szépen gondozott parkokkal. Másrészt azokban a hetekben az utazás, turizmus csak „munka céljából” volt engedélyezve, így azt is megtapasztalhattuk, hogy milyen, amikor egyedül vagyunk egy nagy panzióban, ami máskor tele van, és hogy hogyan bénította meg a turisztikai szektort a járvány. De összességében boldogok voltunk, hogy néhány hét alatt sikerült „teleszórni” az országot ilyen pályákkal. Gyorsan végleges nevet is adtunk ennek a játéknak: Medve Matek GO. Azóta további 30-40 pálya keletkezett országszerte, részben helyi tanári közreműködéssel, és így az alábbi térképet sikerült összehoznunk:

go terkep 1

Jelenleg elérhető Medve Matek GO pályák térképe – Magyarország

go terkep 2 bp

Jelenleg elérhető Medve Matek GO pályák térképe – Budapest és környéke

A következő linkre kattintva pedig részletes információk érhetők el a jelenleg rendelkezésre álló pályákról (pl. hogy a pályákon belül hol vannak az állomások, milyen földrajzi jellemzői vannak az adott pályának stb.): https://medvematek.hu/go-palyak

A pályák kijelölési folyamatát azért részleteztem ennyire, mert a jövőben (is) számítunk lelkes pedagógusokra, akik a saját iskolájuk udvarán vagy egy közeli parkban szívesen jelölnének ki Medve Matek GO-pályát. Számukra a fentebbinél részletesebb útmutatót is tudunk biztosítani, ehhez kérjük, vegyék fel velünk a kapcsolatot az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Mindeközben – még 2021 tavaszán – egy lelkes fejlesztői csapat (elsősorban Stark Ágnes, Cseh Gábor, Papp Dezső, Major Roland és Bogya Norbert) rohamtempóban fejlesztette a Medve Matek GO webappot, azaz böngészőben futó alkalmazást, hiszen a térképek önmagában még közel sem elegendőek ahhoz, hogy játszani is lehessen. 2-3 hónap munkával olyan szintre sikerült hozni az appot, hogy 2021 májusában valóban el tudott indulni az első Medve Matek GO tanulmányi verseny, amin egyből kb. 5000-en tették próbára tudásukat az ország számos pontján. Az addig létrehozott kb. 150 pályából így kb. 30-40 pálya már első alkalommal kipróbálásra került.

Azóta szerencsére az élet visszatért a normális kerékvágásba, de a Medve Matek GO megmaradt, és jelenleg a Medve matekversenyeken nevezéskor eldönthető, hogy a Medve Matek GO felületén, vagy hagyományosan, papír alapon szeretnének játszani a versenyzők (már ahol utóbbira lehetőség van, hiszen nem tudnak jelen lenni szervezőink az ország 160 helyszínén). Jelenleg a versenyzőink kb. 60-70%-a az okostelefonos játékot választja, de a papír alapú versenyzést és a nagyrendezvényeinket nem szeretnénk megszüntetni, hiszen ezek is a „MedveMatek-érzés” alapkövei. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a tanulók iskolájának közelében biztosítsunk „medvézési” lehetőséget, erre pedig a Medve Matek GO kiválóan alkalmas. És még ezen kívül sok minden másra is, de erről majd a cikk végén…

Hogyan működik a Medve Matek GO?

A Medve Matek GO működése intuitív, a fiatalok egy pillanat alatt elsajátítják. A lényeg, hogy el kell menni egy Medve Matek GO pálya területére, majd elindítani az alkalmazást böngészőben a go.medvematek.hu honlapról. Minden csapat egy-egy egyedi (a nevezés után kapott) azonosító/jelszó párossal be tud lépni és el tudja indítani a játékot. Fontos, hogy a telefonok jól fel legyenek töltve, (érdemes, ha van, powerbank-et vinni) mert az akkumulátort gyorsan lemerítheti a (szinte) folyamatos képernyőhasználat, hiszen az állomások térképes megkeresése és a feladatok megtekintése is a telefon képernyőjén történik. Értelemszerűen a GPS használatot engedélyezni kell a telefonon, különben nem működik a játék.

go 1    go 2    go 3

go 4    go 5    go 6

Az első feladat megjelenésekor a rendszer azt is kiírja, hogy milyen betűjelű állomáshoz kell odasétálni a játékosoknak, hogy leadhassák a megoldást, és persze térképen is megmutatja, hogy az az állomás hol van. A mozgásos módszernek ez a kulcsa: a rendszer csak akkor fogad be megoldást, ha a csapat (telefonja) a célállomás 10-15 méteres környezetén belül van, ezért a séta nem „bliccelhető el”, de a gyerekek alapvetően nagyon élvezik a mozgást, ezért fel sem merül bennük, hogy ne akarjanak odamenni a következő állomáshoz (sokszor inkább szaladnak).

Amint a csapat megadta a helyesnek vélt megoldást, újabb feladatot kap és újabb célhelyszínt is. Az újabb feladat attól függ, hogy az addigi feladatokra helyes vagy helytelen válaszok érkeztek (többféle továbbküldési logikát alkalmazunk). Ismét vándorlás, és közben gondolkodás következik. Mire megérkeznek, jó esetben már tudják a megoldást, de nehezebb feladatok esetén nyilván többet kell töprengeni. A rendszer nem árulja el, hogy jó vagy rossz választ adott le egy csapat. De a verseny során időnként úgy ad visszajelzést, hogy a csapatok elérhetnek bizonyos rangokat: bronz- ezüst- és aranymedvévé lehet válni, ami végig fenntart a gyerekekben egy pozitív motivációs közeget, és sikerélményt ad azoknak is, akik kevésbé jók matekból (bronzmedve szintre nem nehéz eljutni). Ezek egyébként a Medve Matek legfőbb pedagógiai céljainak lenyomatai is egyben.

go 7   go 8   go 9

go 10   go 11

A medvés versenyfeladatok hálózatba szerveződnek, nincs ez másképp a Medve Matek GO-ban sem. A hálózatból kijutni úgy lehet, ha valaki a „legfelső” feladatot helyesen megoldja. Alább mutatunk egy példát egy hálózatra, egyben „továbbküldési logikára”: az alábbi versenygráf egy része látható, a körökben feladatsorszámok és helyszínek vannak, míg a nyilak azt mutatják, hogy az adott feladatra adott helyes, illetve helytelen válasz esetén melyik következő feladat kerül kiosztásra (azaz a telefon képernyőjére). (A gráf szürke felhőcskés részei most irrelevánsak.)

graf 1

Amint a beépített visszaszámláló a Medve Matek GO platformban a végéhez ért, avagy a csapat az utolsó feladatot is helyesen megoldotta, vége a játéknak. A csapatok utólag elektronikus oklevelet kapnak az elért ranggal, a feladatokat pedig szakkörön vagy órán lehet később feldolgozni, hiszen azokat mindig elküldjük a csapatokat benevező tanárnak.

Néhány kép a Medve Matek GO használatáról:

medve 1

medve 2

medve 3

Próbáljátok ki, tavasszal gyertek Ti is „medvézni”!

Itt a tavasz, jönnek a Medve Szabadtéri Csapatversenyek! Március 24-ig még kedvezményes előnevezési időszak van, még nem késő csapatokat toborozni a versenyekre. 3. osztálytól 12. osztályig (a „koalától” a „jegesmedvéig”) több kategóriában lehet részt venni a Medve Matekversenyeken. Sőt, tanárok és felnőttek is megmérethetik magukat – a diákok az eddigi tapasztalatok szerint nagyon szeretik, amikor a tanáraikkal egyidőben versenyezhetnek, még ha nem is ugyanazt a feladatsort kell megoldaniuk. Országszerte 13 városban összesen 15 nagyobb versenyünk lesz, illetve a fent említett több mint 160 Medve Matek GO pálya mindegyikén csatlakozni lehet a versenyhez.

Részletek: https://medvematek.hu/esemenyek/verseny

Emellett a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben az országos Pénz7 nevű rendezvényhez kapcsolódóan márciusban ingyenesen ki lehet próbálni a Medve Matek GO platformot a PénzFutam nevű 45 perces pénzügyi kvízen. Ez remek lehetőség a gyakorlásra és a platform működésének elsajátítására!

Részletek a PénzFutamról: https://penziranytu.hu/penzfutam

Hogy mit hoz a jövő? A tanárok kezébe adjuk az irányítást!

A Medve Matek GO platformra időközben olyan nagy lett az érdeklődés, hogy a jövőben nem csak tanulmányi versenyeinken fogjuk elérhetővé tenni. Megfordultunk 2022 őszén a Polgár Judit-féle világsakk-fesztiválon egy sakkos feladatsorral, jelenleg zajlik a fent említett PénzFutam, és sokan érdeklődtek, hogy milyen alternatív felhasználási lehetőségek vannak.

Ezért jelenleg is gőzerővel zajlik egy olyan felület fejlesztése, ahol tanárok a saját tartalmukat (azaz a saját feladatsoraikat) tudják majd egyszerűen felvinni a Medve Matek GO felületére, és akár gyakorlásként, akár házi versenyként vagy kisebb számonkérésként a szabadban tudják majd „mozgatni” a gyerekeket, akár a saját iskolájuk udvarán. Mi több, itt már nem csak matekról lehet szó, és nem csak Magyarország lesz érintett.

Idén tavasszal az új tanári felület nagyszabású ingyenes tesztelése is napirenden van, ennek részletei a cikk megjelenésekor már minden bizonnyal elérhetők a https://exiquiz.com weboldalon (de ha minden részlet nincs is még fent, feliratkozási lehetőség már biztosan van).

Kapcsolódjunk!

Meggyőződésünk, hogy a tanári lelkesedés és hozzáállás a kulcsa annak, hogy a gyerekek meg fogják-e szeretni a matekot vagy elfordulnak tőle. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szabadtéri, vándorlós feladványok jó hatással vannak a gyerekek tantárgyhoz (és tanárhoz!) való viszonyára, és bár a mindennapi színvonalas oktatást természetesen nem helyettesíti, egy-egy fontos lökést adhat a diákoknak.

A Medve Matek számos lehetőséget kínál az érdeklődő pedagógusoknak, bárkivel szívesen megiszunk egy kávét, beszélgetünk, meghallgatjuk. A cikk összegzéseként álljon itt néhány link (ezek egy része fentebb már szerepelt), amelyek mind egy-egy kapcsolódási pontot jelentenek.

Medve Matek Tanári Klub facebook-csoport: https://www.facebook.com/groups/340672037923695

Szummárum havi hírlevél ingyenes feladatsorokkal: https://medvematek.hu/rolunk/mintafeladatok#feliratkozas

Medve Matekverseny nevezés tavaszra (március 24-ig): https://medvematek.hu/esemenyek/verseny

PénzFutam (ingyenes Medve Matek GO kipróbálási lehetőség márciusban): https://penziranytu.hu/penzfutam

Hol vannak jelenleg Medve Matek GO pályák: https://medvematek.hu/go-palyak

Tanári felület tesztelése tavasszal (feliratkozás): https://exiquiz.com

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Balogh Tamás László