HÍREK – ÚJDONSÁGOK ROVAT A MATEMATIKÁHOZ ÉS A BOLYAI TÁRSULATHOZ KAPCSOLÓDÓ ESEMÉNYEKRŐL, ÚJDONSÁGOKRÓL SZÓL. (ROVATSZERKESZTŐ: RÁKÓCZI ILDIKÓ.)

Az Érintő márciusi száma idén is a Matematika Világnapján, 03.14-én, a π-napon jelent meg, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a matematika jelenlétére mindennapjainkban.  Magyarország a Bolyai Társulat szervezésében csatlkozott a nemzetközi Mathematics in the Street eseményhez, amelynek keretében 2023. március 12-én vasárnap a világ több pontján rendeztek utcai, matematikát népszerűsítő rendezvényeket.  Arról, hogy milyen is volt nálunk a matematika az utcán, Szász Réka írt összefoglalót.

Pelikán József, az ELTE Algebra és Számelmélet Tanszékének nyugalmazott adjunktusa, az algebra lenyűgöző tudású oktatója, a matematikai versenyeknek diákkorában rendkívül sikeres résztvevője, majd évtizedeken át vezető személyisége, 2023. január 20-án váratlanul elhunyt. Életútjának rövid összefoglalását Pálfy Péter Pál többek személyes emlékeivel egészítette ki.

A százéves szegedi matematika aranykorának első és második „triumvirátusáról”,  arról, hogyan  köszönhető a szegedi Actának, hogy a harmincas évekre az ország leggazdagabb matematikai szakfolyóirat-tárává nőtte ki magát a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének Matematikai Szeminárium Könyvtára, és hogy milyen volt 2022. okt. 7-én a Centenáriumi ülés, Varga Ferencné számolt be.

2022. december 16-án a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben került sor a Bolyai János Matematikai Társulat 2022-es évi díjainak átadására és a Schweitzer és Kürschák versenyek eredményhirdetésére. A Beke Manó Emlékdíjakat a nyári Rátz László Vándorgyűlésen osztották ki, míg a Szele Tibor, Grünwald Géza, Rényi Kató, Farkas Gyula, Patai László nevét viselő díjakat a téli rendezvényen vehették át azok, akiket a Bizottságok kiválasztottak. Gratulálunk a kitüntetetteknek!

2023. július 9. és 14. között Budapesten kerül megrendezésre a CERME13 európai matematikaoktatási konferencia, amelyre 61 országból 834 előadással vagy poszterrel jelentkeztek kutatók.  A konferencia honlapja: https://cerme13.renyi.hu/. A szervezőknek  segítőkre van szükségük a rendezvény lebonyolításhoz, ehhez várják az önkéntes jelentkezőket. Mostanáig a következő részleteket lehet tudni...