Idén is lesz „Matek az Utcán”!

Idén is lesz „Matek az Utcán”!

A Bolyai János Matematikai Társulat a Nemzetközi π-nap (3.14 azaz március 14 – a Matematika Világnapja) alkalmából ismét „Matek az Utcán” rendezvényt szervez

2024. március 16-án szombaton 10-13 óráig.

Budapesten a Blaha Lujza téren az arra járókat fogják bevonni érdekes matematikai tevékenységekbe. Például a Pascal-háromszög megjelenítése a térkövön, Hanoi tornyai, logikai feladványsorozathoz kötődő 2x2 méteres labirintus, matematikai témájú ékszerkészítés, ördöglakatok, logikai játékok és Poliverzum várja majd a járókelőket.

A programhoz csatlakozott a Vasarely Múzeum Budapest, így Óbudán a Szentlélek téren sétáló érdeklődők megismerhetik, hogyan tervezte meg Vasarely azokat a képeit, amelyek látszólag kiugranak a papír felületéből, vagy épp belesüllyednek, majd bárki megtervezheti saját, a földben vagy a falon egy lyukat ábrázoló kollázsát.

Szegeden a Széchenyi téren lehet majd megtanulni, hogyan kell szorobánnal összeadni, kivonni, poliuniverzum titkos nevét megoldani, vagy Hanoi tornyait kirakni.

A Bolyai Társulat célja, hogy a matematikát közelebb vigye az utca emberéhez, amihez bárhol az országban lehet saját programmal kapcsolódni. Arról, hogy hogyan lehet csatlakozni, az Érintő előző számában írtunk.

Folyamatosan frissülő részleteket és az esemény után beszámolót és fényképeket lehet találni a Társulat honlapján: https://www.bolyai.hu/

Barbarics Márta, Bolyai János Matematikai Társulat