LEMMA 2024 – Leendő Magyar Matematikusok Tábora

LEMMA 2024 – Leendő Magyar Matematikusok Tábora

Második alkalommal is megrendezésre került a LEMMA tábor Szegeden, 26 matematika iránt érdeklődő tizenegyedikes fiatal részvételével. Az ötnapos program során délelőtt és kora délután összesen 24 előadást hallgathattak végig a táborozók, délután és esténként pedig szakmai és közösségi szabadidős programokon, bajnokságokon és közös bográcsozáson vehettek részt. A tábor célja az alkalmazott és kutató matematikus pálya minél szélesebb körű megismertetése, bemutatása. Általános tapasztalat, hogy a matematikából tehetséges gimnazisták sem tudják, hogy matematikusként vígan elhelyezkedhetnek a pénzügyi, banki, mérnöki, informatikai területeken, sőt emellett számos más (pl. orvosi, biológiai, földrajzi, de akár élsportolói, társasjáték készítői, stb.) irányban is dolgozhatnak, akár főállásban, akár egyetemi kutatások mellett projektek keretein belül. Ezen kívánt idén is változtatni a LEMMA tábor szervező csapata a Szegedi Bolyai Intézetben.

Ezúttal is nagy lelkesedéssel vágtunk bele a II. LEMMA tábor szervezésébe, amit megkönnyített az első alkalommal kitaposott út megléte. Azonban idén is – mint ahogy várhatóan majd minden évben, amíg szervezzük – újabb megoldandó kihívásokat okozott a szervezés. Igyekeztünk frissíteni a tavalyi programon (tavalyi beszámoló itt), szerencsére a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében több „lemmányi” izgalmas és érdekes előadást szívesen tartó kolléga, és már cégeknél dolgozó volt diák áll rendelkezésre és áll sorban a táborban tartható véges, ám nem kisszámú előadásokért. A hallgatók és a segítőkész munkatársak pedig szervezőként alkották a 10-12 fős „Lemmás” csapatot.

A szervezők

Program

A hétfő délelőtti érkezés és ismerkedés után délután belevágtunk a szakmai programba, amely minden nap délelőtt 9:30-tól délig, majd közös ebéd után 14:00-tól 16:00-ig tartott. Bár minden előadás megérne egy külön cikket, helyette röviden összefoglaljuk a heti programot.

Hétfőn rögtön ebéd után hallhattunk Nagy Gábor Pétertől a matematika kifejlődéséről, az ókori geometriától és adózástól kiindulva a koordináták megjelenésén át (ezek segítségével sikerült gyarmatosítani a világot) az elliptikus görbéken alapuló titkosításokig, amelyektől a pénzünk biztonsága is függ. Majd következett a szegedi matematika története Kolozsvártól Riesz Frigyesen át napjainkig, Kosztolányi József prezentálásában. Harmadikként matematikai függvényekkel gyártott gyönyörű virágokat Karsai János (ld. a csoportkép hátterét). A szervezők táborismertető előadása után pedig csapatépítő játékok, pizzázás következett, majd vacsora után a zsonglőrködés alapjait sajátíthattuk el Kevei Péter matematikus kollégánktól.

A LEMMA teljes csapata, diákok és tanárok, szervezők együtt, háttérben kivetítve Karsai János virágai

Kedden Röst Gergely járványkutató matematikus következett, akitől megtudhattuk, hogy hogyan lehet matematikailag is modellezni a járványok terjedését, de még azt is, hogy miért kell követni a szúnyogokat, ez hogyan oldható meg; vagy hogyan lehet google-keresésekből is pl. influenzát előrejelezni. Előadása után egy kerekasztal-beszélgetés következett, ahol három állomáson kisebb csoportokban kérdezhettek a fiatalok kollégáinktól a matematikus lét szépségeiről. Délután a K&H banktól Tóth Brigitta elbeszélésében a banki matematikáról és néhány bankrablás történetéről hallhattunk, majd Garab Ábel mesélt populációk változásának modellezéséről, Birkás György pedig izgalmas matematikai játékokat hozott nekünk. Ezt követte – a nagy melegre való tekintettel rövidített formában – egy városi séta, amelynek egyik állomása során az újszegedi Pipitérben meg is vacsoráztunk, majd meglátogattuk a Móra Ferenc Szakkollégiumot, végül pedig a Csillagvizsgálóban távcsövezéssel zártuk a napot.

A szerdai program során az alkalmazásoké volt a főszerep. Reggel Makay Géza kollégánk mutatta be szerteágazó alkalmazásainak egy szeletét (pl. jelzőlámpák programjainak tervezését), majd a Szentkirályi Magyarország Kft-től Lóczi Lea mesélt az önéletrajzírás és interjúzás rejtelmeiről. Őt követte Körmendi Kristóf öregdiákunk a szerencsejátékiparban alkalmazott matematikával, majd ismét Birkás György logikai játékai következtek. Délután tőzsdét szimuláltunk Molnár-Sáska Gáborral, majd a Ruff János által tervezett Mobee társasjátékról hallottunk, személyesen a feltalálótól. Este kvíz-, csocsó-, pingpong-bajnokságban mérték össze tudásukat a fiatalok, majd egy filmet is megnéztünk.

Mit lehet kezdeni a Mobbe kártyákkal?

Csütörtök délelőtt elsőként az örökifjú, immár négyszeresen is húszéves Németh József a végtelenről adott elő. Meglátogattuk az Európában is egyedülálló ritkaságokkal rendelkező Bolyai könyvtárat Varga Piroska könyvtárosunk kimeríthetetlen történeteivel tarkítva, meghallgattuk London András hálózatkutatót, akitől megtudhattuk, hogy hogyan tudunk automatikusan érzelmeket felismerni tweetekből, miért kell ehhez matematika, illetve hogy lehet valaki egyszerre a kutató és céges alkalmazott matematikus. Majd a közös ebéd után Vizi Zsolt beszélt mérnöki matematikáról és az önvezető autók tervezésének kihívásairól, Danka Tivadar a matematikai tartalmakkal alapított vállalkozásairól és matematikával megszerzett 70.000 Twitter (X) követőjéről, Maróti Miklós pedig az algebra felépítésétől egészen az általa is tervezett műholdakig és elefántokat mentő eszközökig jutott. A délután folyamán meglátogattuk az ELI lézerközpontot, az Evangélikus Kollégiumban fociztunk és bográcsoztunk, majd a pingpong-, csocsó- és sakkbajnokságok döntőit tartottuk meg éjszakába nyúlóan.

A társasjáték is matek

Péntek délelőttre is maradt program: T. Szabó Tamás a Morgan Stanley matematikusa beszélt a pénzügyi matematika különféle alkalmazásairól, majd Waldhauser Tamás zárta az előadásokat – játékosan és a gyakorlatban is elpróbálva – a csomózás matematikájával. A záró alkalom során a versenyek és bajnokságok pontszámai alapján kiosztottunk rengeteg Polygon könyvet, valamint a hét során megismert és felavatott társasjátékokat is a táborozóknak adtuk.

Csomózás a gyakorlatban

A cikk végéhez közeledve szeretném megemlíteni számos szponzorunkat, akik segítettek a tábor megvalósulásában: a Morgan Stanley, Tigra és Black Rock cégek egy-egy vacsorával támogattak minket. A Szentkirályi rengeteg vízzel, chips-szel, üdítővel, a K&H előadással és tollakkal támogatott, a Junior Akadémia szervezési segítséget nyújtott, az SZTE TTIK a csomag összeállításával és biztosításával (mappa, toll, füzet, „repi ajándékok”). A TNG szintén repi ajándékokat, Ruff János Mobee társasjátékokat adott. A BorPont az előadóknak szánt borokhoz, a Pöttyös Zebra a társasjátékokhoz biztosított kedvezményt, a társasjátékokat pedig Körmendi Kristóf vásárolta meg nekünk; az Eötvös Kollégium a szállással, a Csillagvizsgáló és az ELI a kedvezményes vagy ingyenes látogatással segített. Danka Tivadar einstein-kalap játékokkal (matemagia.xyz), az Evangélikus Kollégium a reggeli/ebéd és bográcsozás helyszínével, a Móra Kollégium a kedves körbevezetéssel járult hozzá a tábor sikeréhez.

Érdekesség, hogy a tavalyi Lemma tábor résztvevői közül – bár már kicsúsztak a táborozók korosztályából – többen ieljöttek egy-két napra előadásokat hallgatni, valamint segítőnek is. Tervünk, hogy az „aki egyszer Lemmás, örökké Lemmás” szellemiségében együtt tartsuk a korábbi évek csapatait is, függetlenül attól, hogy végül Szegedre jönnek matematika szakra, vagy nem.

Visszajelzések

A tábor elején és végén is kitöltettünk egy-egy kérdőívet a fiatalokkal, ahol leírták a tábori várakozásaikat és tapasztalataikat, élményeiket, továbbtanulási terveiket. A „mit kaptál a tábortól” kérdésre adott válaszokból szemezgetünk a cikk végén:

Nevetést, motivációt, tudást, barátokat, élményeket, tartalmas szórakozást, ismereteket, könyveket és társasjátékot ajándékba, kapcsolatépítést, tapasztalatot a munkalehetőségekről, élményt, kedvességet, finom ételeket, érdekes játékokat, hasznos továbbtanulási információkat, ízelítőt az egyetemi életből, jó társaságot.

Élmény volt megszervezni és összefogni a tábort, még ha nem is egyszerű, idén is azt tapasztaltam, hogy nagyon segítőkész emberek vannak a Bolyai Intézetben és környékén, a kollégák, munkatársak, öregdiákok, diákok, leendő diákok között. A szegedi matematikusokra olyannyira jellemző igazi családias szakot és munkahelyet sikerült bemutatnunk. A táborozók egyik kérdése volt: hogy van az, hogy a matematikusok boldogabbak, mint a többi ember? :-)

Győrffy Lajos
SZTE Bolyai Intézet, adjunktus, LEMMA tábor szervező