Rátz Tanár Úr-díjas tanárok – Nobel-díjas tanítványok

Rátz Tanár Úr-díjas tanárok – Nobel-díjas tanítványok

Huszonharmadszor vett részt  Rátz Tanár Úr Életműdíj átadó ünnepségen Kroó Norbert professzor, a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a díj alapítói közül ketten is, Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke és Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója. Ez is jelzi azt, hogy 2000 óta az Ericcson Magyarország K+F központ vezetőségével együtt mindannyian elköteleződtek a magyar természettudományos oktatás fontossága és tanárainak elismerése mellett. A matematika-, fizika-, kémia- és biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért 2000 óta az Alapítvány összesen 176 pedagógust díjazott (Idén a pénzjutalom összege fejenként kétmillió forint volt.)

Az életművet díjazó elismerésre bárki felterjesztheti a saját életében meghatározó szerepet betöltő pedagógusát, éppen ezért az Alapítvány folyamatosan bátorítja a diákokat, szülőket, kollégákat és intézményeket az ország minden területén, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akiket érdemesnek tartanak a díjra. Az idei évben közel 100 pályázat érkezett 6 vármegyéből, a pályázati időszak lezárását követően pedig a négytagú kuratórium  – Dr. Kroó Norbert professzor, akadémikus, a kuratórium elnöke, Lajos Józsefné, matematika tantárgyi szakértő, Dr, Falus András professor emeritus, akadémikus, Dr. Ifj.Szántay Csaba professzor, az MTA doktora – választotta ki a díjazott pedagógusokat.

Kroó Norbert megnyitó beszédében megemlítette, hogy éppen hatvan éve személyesen is részt vehetett egy magyar fizikus, Wigner Jenő Nobel-díj átadóján. Beszédében  kitért arra, hogy  két  idei Nobel-díjasunk sikerének része az is, hogy kiktől tanultak az általános- és a középiskolában. A kiváló tanár felismeri a tehetséges diákot és segíti előmenetelében. Példa erre Dr. Tóth Albert József földrajz-biológia szakos pedagógus, Karikó Katalin egykori tanára is, aki munkájáért 2015-ben vehette át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

Ezt a díjat kapta meg 2009-ben Láng Hugó tanár úr is, akit más tanárai között Krausz Ferenc több helyen is idézett interjújában méltatott: 

„A magyarországi indulás volt a lehető legfontosabb ebben az egész történetben, ugyanis ha az indulás nem úgy zajlik le, ahogy lezajlott, akkor a többi nem történt volna meg. A Nobel-díjhoz vezető út úgy kezdődött, hogy az általános iskolában volt egy egészen kimagasló képességű fizikatanárom, Kiss tanár úr, aki vasszigorral tartott rendet az osztályban, és egészen lenyűgöző órákat tartott kísérletekkel, úgyhogy többé-kevésbé ott dőlt el, hogy én fizikus leszek. Ez az elhatározás aztán tovább szilárdult bennem a középiskolai tanulmányok során, Láng Hugó tanár úrhoz, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium matematikatanárához jártam be Mórról hetente egyszer külön matematikafoglalkozásra, az valami fantasztikus volt, miközben a móri Táncsics Mihály Gimnáziumban végeztem a tanulmányaimat, szintén nagyszerű tanárokkal. Abban a fantasztikus szerencsében volt részem, hogy így a középiskolai tanulmányaim végére közvetlen kapcsolatba kerülhettem talán minden idők egyik legnagyobb magyarországi középiskolai fizikatanárával, Vermes Miklós tanár úrral, akivel intenzív levelezést is folytattunk. Amikor egy évig katona voltam Debrecenben, akkor szinte havonta váltottunk levelet és cseréltünk ki ötleteket különböző fizikai feladatokról. Ilyen tanárok hatása egy fiatalember döntésére az ügyben, hogy ő mit kezd magával, egészen döntő jelentőségűek voltak.” (Aki kíváncsi arra, hogyan vette át Karikó Katalin és  Krausz Ferenc a Nobel-díjat, itt megnézheti.) 

Bojár Gábor a Rátz Tanár Úr díjátadó ünnepségen így  fogalmazott: „Ez a díj természetesen elsősorban hála azon tehetséges diákok oktatásáért, akiknek üzleti sikereinket köszönhetjük. De nemcsak az. Ez a díj üzenet is szeretne lenni a gazdaság szereplőinek részéről a mindenkori döntéshozók felé, hogy az oktatásba, ezen belül különösen a pedagógusok megbecsülésébe történő befektetés a legbiztosabban megtérülő gazdasági befektetés.”

Röviden arról is szólt, hogy bár ellentmondás látszik ebben az évben a két magyar Nobel-díjas sikere és a magyar PISA-eredmények között, de nemcsak nálunk, hanem még a példaként emlegetett északi országokban is romló  eredményeket mértek az iskolások körében, és ez részben bizonyára a COVID következménye: a rohamosan elterjedt távoktatás nem tud mindent helyettesíteni, amit a tanár személyes varázsával tud átadni a diákjainak. 

Bojár Gábor

 2023 Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett pedagógusai (zárójelben a róluk készült videók youtube-linkje, a videók alatt olvashatók a laudációk is):

2023 Rátz Tanár Úr díjazottai

Biológia

 

Fizika

 

Kémia

 

Matematika

 

C. Neményi Eszter és Kosztolányi József 

 

Aki a korábbi évek Rátz tanárjaira és tanárnőire is kíváncsi, nyissa meg az Életműdííj honlapját: https://www.ratztanarurdij.hu/

Még egy korábbi díjazottat mindenképpen meg kell említenünk: ő Katz Sándor, aki 2007-ben kapott Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

Dr. Katz Sándor 2023-ban a magyar oktatás és köznevelés kategóriában elnyerte a Prima Primissima díjat is, amelyet december 1-én vett át. A díjátadóról itt olvashatnak.. 

Megemlítjük azt is, hogy  a magyar tudomány kategóriában két fizikus, Kiss L. László és Sólyom Jenő mellett a matematikus nyelvész Prószéky Gábor is Prima Primissima díjas lett 2023-ban.

Minden díjazottnak gratulálunk, és reméljük, hogy mindazok, akik eddig is támogatták a legjobb pedagógusok elismerését, a jövőben is meghirdetik ezeket a lehetőségeket. A szerk.