Magas részvétel az idei Schweitzer-versenyen

Magas részvétel az idei Schweitzer-versenyen

Jelentés a 2023. évi Schweitzer Miklós Matematikai Emlékversenyről

A Bolyai János Matematikai Társulat 2023. október 27. és 2023. november 6. között rendezte meg a Schweitzer Miklós Matematikai Emlékversenyt. A versenyen középiskolai tanulók, egyetemi és főiskolai hallgatók, továbbá azok vehettek részt, akik egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikat 2023-ben fejezték be.

A verseny lebonyolítására a Társulat a következő bizottságot kérte fel: Krisztin Tibor (elnök), Gyenizse Gergő (titkár), Vígh Viktor (titkár), Bodor Bertalan, Fodor Ferenc, Hajnal Péter, Kevei Péter, Molnár Lajos Gábor, Nagy Béla, Nagy Gábor Péter, Röst Gergely, Totik Vilmos.

A bizottság október 20-i ülésén kiválasztotta a 11 kitűzendő feladatot. A bizottság köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik feladatot javasoltak a versenyre. A kitűzött feladatokat javasolták: 1. Totik Vilmos, 2. Juhász István, 3. Totik Vilmos 4. Laczkovich Miklós és Totik Vilmos, 5. Waldhauser Tamás, 6. Makay Géza, 7. Bodor Bertalan, 8. Nagy Béla és Totik Vilmos, 9. Krisztin Tibor, 10. Molnár Lajos, 11. Kevei Péter és Vígh Viktor.

A verseny eredményes volt; 23 versenyző összesen 135 megoldást nyújtott be. Ez az elmúlt jónéhány év legmagasabb részvétele, a bizottság reméli, hogy egyre többen kapnak majd kedvet a versenyzéshez az elkövetkezendő években.

A versenybizottság a beérkezett megoldásokat kiértékelte, majd november 23-i ülésén a következő díjakat ítélte oda, amelyeket a Társulat évzáró díjátadó ünnepi ülésén december 14-én  Molnár Lajos, a versenybizottság tagja adott át (a feladatok és a nem hivatalos megoldások itt találhatóak):

Gáspár Attila hibátlanul oldotta meg mind a 11 kitűzött feladatot, köztük a legnehezebbnek bizonyult 10. feladatot egyedüliként. Leírásai precízek, mintaszerűek; a 8. és 10. feladatokra különösen elegáns megoldást adott.

Ezek alapján I. díjban és 100 000 Ft pénzjutalomban részesül Gáspár Attila, az ELTE idén végzett matematikus hallgatója.

 

Kocsis Anett hibátlanul oldotta meg az 1., 2., 3., 4., 5., 6., valamint a 8., 9. és 11. feladatokat, a 7. feladatra adott megoldása lényegében helyes. Zólomy Kristóf hibátlan megoldást adott a 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. és a 11. feladatokra, valamint az 1. feladatban értékelhető részeredményre jutott.

Ezek alapján II. díjban és egyenként 60 000 Ft pénzjutalomban részesül Kocsis Anett, az ELTE I. éves matematikus mesterszakos hallgatója, valamint Zólomy Kristóf, az ELTE végzett matematikus hallgatója.

Füredi Erik helyesen oldotta meg a 3., 4., 5., 6., 7., valamint a 11. feladatokat, továbbá lényegében helyes az 1. és a 8. feladatokra adott megoldása. Imolay András hiánytalanul oldotta meg az 1., 2., 3., 4., 5., 7. és 11. feladatokat, valamint értékes részeredményekre jutott a 6. és 8. feladatokban

Ezek alapján III. díjban és egyenként 40 000 Ft pénzjutalomban részesül Füredi Erik, az ELTE III. éves matematikus alapszakos hallgatója, valamint Imolay András, az ELTE végzett matematikus hallgatója.

Kökényesi Márk hibátlan megoldást adott a 3., 7. és 11. feladatokra, valamint lényegében helyesen oldotta meg a 2. és 4. feladatokat. Az 5. feladatban adott konstrukciója helyes, de az indoklása hiányos, a 6., 8. és 10. feladatokban szintén értékes eredményeket ér el, de indoklásai hibákat tartalmaznak.

Ezek alapján kiemelt dicséretben és 30 000 Ft pénzjutalomban részesül Kökényesi Márk, az ELTE II. éves alapszakos hallgatója.

Hegedűs Dániel és Földesi András mindketten öt-öt feladatot oldottak meg hiánytalanul vagy lényegében helyesen.

Ezek alapján dicséretben és 20 000 Ft pénzjutalomban részesül Hegedűs Dániel és Földesi András, mindketten az ELTE III. éves alapszakos hallgatói.

Gyenizse Gergő, Vigh Viktor