APP&X pályázat – közönségszavazással!

APP&X pályázat – közönségszavazással!

A Bolyai János Matematikai Társulat egész éves programsorozattal ünnepli a 2023-as Bolyai emlékévet, amelynek keretében iskolásoknak hirdették meg az APP&X pályázatot.

A pályázat célja, hogy különböző érdeklődésű gyerekekhez közel vigye a matematikát az alkotáson keresztül. Bolyai János éppen 200 évvel ezelőtt jelentette be a nemeuklideszi geometria felfedezését, és ezt az „Appendix – A tér tudománya” című tanulmányában írta le. Erre utal a pályázat elnevezése, és a pályaműveknek is kapcsolódniuk kellett legalább két ehhez tartozó fogalomhoz: végtelen, távolság, találkozás, világok, tér, párhuzamosok, appendix.

A pályázaton 3-13. évfolyamos diákok három műfajban nyújthattak be alkotásokat. 238 pályamű érkezett, 212 kép, 17 szöveges, és 9 videó. 37 különböző községből érkeztek a pályaművek az ország minden tájáról. A 74 támogató tanár a legkülönfélébb művészeti tárgyakat tanítja, mint például rajz és vizuális kultúra, grafika, ábrázoló művészet, digitális média, mozgóképkultúra és fotográfia. A többi tanár között vannak matematika, digitális kultúra, magyar nyelv és irodalom, természettudomány, technika, idegen nyelv és testnevelés szakosak, tanítók és egy könyvtáros is.

A zsűri 27 művet választott ki a közönségszavazásra. „Öröm volt látni a rengeteg különböző ötletettel és sokféle megközelítéssel elkészített pályaműveket. Nagyon nehéz volt kiválasztani, hogy melyek induljanak a közönségszavazáson, hiszen szívünk szerint szinte az összeset beválogattuk volna” - mondta Simon Péter, a Bolyai Társulat főtitkára, aki a zsűrinek is tagja.

A közönségszavazás épp most zajlik, december 8. és 18. között mindenki szavazhat, hogy mely pályaművek tetszenek neki a legjobban. Ezután fogja a zsűri kihirdetni a díjakat. A nyeremények élmények: a díjazottak tábort, tanfolyamot vagy szabadulószobát választhatnak. A zsűri tiszteletbeli elnöke Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok vívó (videóüzenete itt látható). A díjkiosztó a Vasarely múzeumban lesz 2024. januárjában.

Szász Réka, Bolyai János Matematikai Társulat