Matek az utcán

Matek az utcán

A Matematika Világnapja alkalmából a Bolyai János Matematikai Társulat az ország 7 helyszínén 70 önkéntessel rendezte meg a Matek az Utcán eseményt, ahol a járókelők a matematika ezerféle arcát fedezhették fel..

Cegléden drónfelvétel készült a π flashmobról, a szervező matematika tanárok pedig Pí-klubot alapítottak, ami egy hosszú távú szakmai együttműködés kezdete. Pest belvárosában az érdeklődők megtudhatták, hogy mi a hasonlóság egy 3D nyomtatóval készült fraktál és egy brokkoli között, míg Óbudán Vasarely egyik festménye alapján készült optikai illúziókollázs.  Debrecenben a résztvevők Kairó-ötszögekkel csempézték ki az egyetem lépcsőjét, Nagykanizsán lufin vihették haza a π egy-egy számjegyét, Veszprémben logikai játékokkal játszottak, Szombathelyen pedig olyan világhírű magyar találmányokkal találkoztak, mint a Rubik-játékok és a Gömböc.

Drónfelvételen a ceglédi π

A Blaha Lujza téren körben állók a π mérése közben

A matematika Vasarely művészetében

A Bolyai Társulat idén először csatlakozott a nemzetközi Mathematics in the Street eseményhez a Matematika Világnapja, vagyis a π nap (3. hó 14.) alkalmából. Az idei világnap azért is különleges, mert az UNESCO 2023-at Bolyai Emlékévnek nyilvánította, hiszen idén lesz Bolyai János „temesvári levelének” 200. évfordulója, amelyben a nem-euklidészi geometria felfedezését jelentette be.

A rendezvények megszervezésére országszerte 70 önként vállalkozó jelentkezett. Amikor meghirdettük a társulat tagsága és a matematikatanárok körében, hogy önkénteseket keresünk a megvalósításhoz, még remélni sem mertük, hogy ilyen sok helyszínen ennyire változatos programok lesznek. Az önkéntesek matematika tanárok, matematikusok, egyetemi hallgatók és középiskolai diákok voltak. Ők szervezték meg, találták ki és vezették le a helyi eseményeket.

Matek a legkisebbeknek a debreceni utcán 

Heuréka Szombathelyen

 

Buffon-tűdobálás kiértékelése

A közönség körében minden korosztály előfordult: totyogók dobáltak Buffon-tűket, gyerekek versengtek aszfaltkvízben, felnőttek játszottak művészeti kirakókkal, és nyugdíjasok lépkedtek életnagyságú sakktáblán. Volt, aki csak ebédelni indult, és úgy botlott az eseménybe, volt, aki tudatosan a programra érkezett, és volt, aki a buszra várva ugrott be egy játékra. A vasárnapi matek az utcán meggyőzően illusztrálta a 2023-as Matematika Világnapja mottóját: a matematika mindenkié!

Szász Réka

Bolyai János Matematikai Társulat